Witam
Z powodu, że nie wyjechałem do Wawy, i mając wolny czas w pracy, postanowiłem pobawić się w udostępnienie drukarki. Drukarka do testowania HP Deskjet 1220 (A3).
Podstawą jest, aby komputer windows xp widział komputer z linux. W ubuntu 9.10 wystarczyło zmienić w pliku (od razu z komendą do edycji)
gksu gedit /etc/samba/smb.conf
tą pozycję

oczywiście MSHOME to moja grupa robocza, każdy niech ustawi taką jaką ma na XP.
W firewall dodałem wpisy (gdy ma się wyłączony nie ma takiej konieczności) odpalamy gufw i dodajemy
445/tcp
137/udp
138/udp
139/udp
i powinno to wyglądać tak:

Dla mniej wtajemniczonych, aby dodać klikamy Dodaj, zakładka prosta i dalej według schematu z góry.
Przy jajku 2.6.32-997 czasem blokuje porty pomimo dodania wpisów (jajo niedostępne w tej chwili dla ZU), ale dostępne normalnie jest 2.6.31-xx więc działa bez problemu, ale na wszelki wypadek proszę próbować z wyłączonym jak i włączonym firewallem.
Po tych zabiegach komputery się widzą. (A jak nie, to nie pisać, że się nie widzą. Wina może leżeć po stronie XP, a jak chcecie sprawdzić czy wszystko działa poprawnie przeczytaj na dole PS. i wykonaj menu>miejsca>Sieć Tam wybieramy sieć windows. Powinna być dostępna grupa robocza z XP, wchodzimy tam. Jeżeli jest komputer z Ubuntu, znaczy że wszystko działa prawidłowo. Wina jest po stronie MS Shit.)
[Udostępnienie drukarki]
Oczywiście pomijam wpis instalacji drukarki, zakładam że działa i Ubuntu ją rozpoznaje.
W menu>system>administracja>drukowanie dana drukarka musi mieć włączoną opcję współdzielenia.
Udostępnienie w XP w taki sposób skutkuje udostępnieniem drukarki dla wszystkich w grupie roboczej (mało kto przypisuje prawa dla konkretnych użytkowników).
Inna polityka Linux, powoduje że ta opcja jest domyślnie wyłączona. I zakłada że będziemy tworzyć użytkowników i dla każdej grupy lub każdego z osobna ustalać prawa dostępu. Jest to dobre, ale dla wielu osób brzmi jak magia.
Oczywiście można udostępnić drukarkę w Ubuntu na zasadach jak w XP, czyli dostępna dla każdego. W tym celu wracamy znowu do pliku:
gksu gedit /etc/samba/smb.conf
i edytujemy wpis tak jak na zrzucie poniżej:

Po tych zabiegach, odpalamy XP, Panel sterowania, dodaj drukarke, drukarka sieciowa, wyszukaj, klikamy na komputer udostępniający drukarkę, aby rozwinąć listę, powinna pojawić się nasza drukarka.
Takie udostępnianie niesie ryzyko, że drukarka jest dostępna dla każdego w naszej sieci. Więc może nie stosujcie tego w sieci akademickiej gdzie w sieci LAN jest duża ilość komputerów. Po prostu któregoś dnia drukarka może zacząć sama drukować.

Ale znając życie ludzie posiadający windows XP i tak udostępniają ją na zasadach ogólnych, dla każdego.
PS. Przy zmianie grupy roboczej,czasem potrzebny jest reset samby, znowu zapomniałem komendy, więc polecam reset kompa:D
Poradnik jest mego autorstwa, udostępniam go na zasadach licencji GNU (czy jakoś tak). Możecie go rozpowszechniać pod warunkiem:
Nie podpisuj się, że ty go stworzyłeś.
Podaj link do
www.linuxmint.pl (na potrzeby tego serwisu, dokładnie jednego użytkownika, pozdrowionka Jareczku, został ten poradnik stworzony)
Pozdrawiam Amstrong