Ostatnie wiadomości

Strony: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Przedszkole Linuksa / Odp: Linux Mint 17.3 Czy są potrzebne sterowniki do karty ATI Radeon ?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mizar70 dnia Listopad 13, 2018, 03:00:07 am »
 Właśnie mam zamiar zainstalować mint 18,3, ale jeszcze troche pomęczę się na starym (chcę troche w nim pomajstrować).  Jesli chodzi o sterowniki do radeona, to wyczytałem że ten sterowniki będą jak zainstaluję minta :) Czyli aktualizacja ich, nie jest wymagana. 
 
Będę miał to na uwadze --> (Będzie pasował jeśli wybierzesz pod konkretną wersję ubuntu na której jest oparty twój mint.)
 
      Dzięki za pomoc
12
Przedszkole Linuksa / Odp: LM19 Tara Cinnamon - menedżer aktualizacji nie pokazuje aktualizacji
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Pkrz dnia Listopad 12, 2018, 20:43:54 pm »
Hej, mam ten sam problem. Po wpisaniu tej komendy w terminalu wyskakuje mi menedżer aktualizacji, w którym nadal nie da się nic zrobić.
Do tego mam problem ze sterownikami grafiki, gdy wchodzę w "zarządzanie sterownikami" nie widzę żadnych sterowników tylko napis "brak własnościowych sterowników".
Byłbym wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam!
13
Sieci / Odp: VirtualBox - problem z siecią
« Ostatnia wiadomość wysłana przez dedito dnia Listopad 12, 2018, 17:52:57 pm »
Wygląda na to, że jest uruchomiony.
Miło będzie zobaczyć wyniki tego sprawdzenia.
14
Sieci / Odp: VirtualBox - problem z siecią
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kosti dnia Listopad 12, 2018, 17:36:00 pm »
Wygląda na to, że jest uruchomiony.
Jednak, gdy na innej wirtualnej maszynie zainstalowałem windowsa xp + webserv, Apache w ogóle nie startuje.
Identyczna konfiguracja, coś jakby blokowało połączenie pomiędzy maszyną, a systemem gospodarzem.
15
Sieci / Odp: VirtualBox - problem z siecią
« Ostatnia wiadomość wysłana przez dedito dnia Listopad 12, 2018, 17:18:44 pm »
Zacznij od sprawdzenia czy serwer www w ogóle pracuje i nasłuchuje na odpowiednim porcie.
Miło będzie zobaczyć wyniki tego sprawdzenia.
16
Sprzęt i sterowniki / Odp: Problem z grafiką
« Ostatnia wiadomość wysłana przez ciastek1981 dnia Listopad 12, 2018, 14:35:15 pm »
Zależy od karty, pewnie u ciebie ta akceleracja jest domyślnie włączona. No, ale rozpiski nie mam teraz. Kiedyś muszę ją znaleźć jak to w sterowniku porobili.

PS Prawdopodobnie wystarczyłoby na tym poprzestać       

Cytuj
Section "Device"
       Identifier "Intel Graphics"
       Driver     "intel"
       Option     "NoAccel"   "uxa"
EndSection

Jak chcecie drążyć temat to znajdźcie namiar na tego gościa https://tjaalton.wordpress.com/ , w sieci jest pod nickiem tjaalton. Powinien dokładnie to wytłumaczyć.

No i o oczywistej sprawie zapomniałem. Wbudowany podręcznik -->> manual

man modesetting
tam są opcje opisane

Cytuj
Section "Device"
         Identifier "devname"
         Driver "modesetting"
         BusID  "pci:bus:dev:func"
         ...
       EndSection

Cytuj
The following driver Options are supported:

       Option "SWcursor" "boolean"
              Selects software cursor.  The default is off.

       Option "kmsdev" "string"
              The framebuffer device to use. Default: /dev/dri/card0.

       Option "ShadowFB" "boolean"
              Enable or disable use of the shadow framebuffer layer.  Default:
              on.

       Option "AccelMethod" "string"
              One of "glamor" or "none".  Default: glamor

       Option "PageFlip" "boolean"
              Enable DRI3 page flipping.  The default is on.

       Option "ZaphodHeads" "string"
              Specify the RandR output(s) to use with zaphod mode for  a  par?
              ticular  driver  instance.   If you use this option you must use
              this option for all instances of the driver.
              For  example:  Option  "ZaphodHeads"  "LVDS,VGA-0"  will  assign
              xrandr outputs LVDS and VGA-0 to this instance of the driver.

W przypadku sterownika intel wygląda to tak

man intel
Cytuj
Section "Device"
         Identifier "devname"
         Driver "intel"
         ...
       EndSection

reszta tutaj (opis jest już dość długi)

http://manpages.ubuntu.com/manpages/bionic/man4/intel.4.html

17
Sprzęt i sterowniki / Odp: Problem z grafiką
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Valmai dnia Listopad 12, 2018, 14:32:14 pm »
To jest Atom, to jest generalnie kij warte. U ciebie jest o tyle dobrze, że NIE masz rebrandowanej grafiki PowerVR.

Jeszcze raz zrób (edytuj)

sudo xed /usr/share/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
... i uxa zastąp sna. Zobaczymy jak to dalej będzie działać.

Zrobiłem - dalej jest słabo - nawet na YT pokazuje kilka klatek na sekundę.
Terminal pokazał:
Cytuj
** (xed:32393): WARNING **: 19:59:27.685: Set document metadata failed: Ustawianie atrybutu metadata::xed-spell-language nie jest obsługiwane

** (xed:32393): WARNING **: 19:59:27.685: Set document metadata failed: Ustawianie atrybutu metadata::xed-encoding nie jest obsługiwane

** (xed:32393): WARNING **: 19:59:32.879: Set document metadata failed: Ustawianie atrybutu metadata::xed-position nie jest obsługiwane

Trochę inny błąd przy tej karcie ale może coś pomoże: https://askubuntu.com/questions/940998/my-lubuntu-is-not-working-properly-i-think-that-is-my-graphic-card
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
Cytuj
Section "Device"
       Identifier "Intel Graphics"
       Driver     "intel"
       Option     "NoAccel"   "uxa"
       Option     "DRI"       "False"
       Option     "TearFree"  "true"
    EndSection

Zmieniłem Twój kod na:
sudo xed /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
Ponieważ pokazywało
Cytuj
sudo: gedit: nie znaleziono polecenia

Jednak jak wkleiłem:
Cytuj
Section "Device"
       Identifier "Intel Graphics"
       Driver     "intel"
       Option     "NoAccel"   "uxa"
       Option     "DRI"       "False"
       Option     "TearFree"  "true"
    EndSection

Wydaje się działać lepiej, jednak nie wiem czy jest to rozwiązanie czy nie. Nic na razie nie tnie, powiem po kilku dniach użytkowania.
Terminal pokazał:
Cytuj
** (xed:8368): WARNING **: 12:33:35.967: Set document metadata failed: Ustawianie atrybutu metadata::xed-spell-language nie jest obsługiwane

** (xed:8368): WARNING **: 12:33:35.967: Set document metadata failed: Ustawianie atrybutu metadata::xed-encoding nie jest obsługiwane

** (xed:8368): WARNING **: 12:33:39.990: Set document metadata failed: Ustawianie atrybutu metadata::xed-position nie jest obsługiw

@kris777

Kiedy ty gedit widziałeś w Minicie? Od 18 xed jest domyślnym edytorem tekstu. Problem z diagonalną linią przy przewijaniu w przeglądarce jest specyficzny dla GTK+ . Sprawę rozwiązuje włączenie akceleracji sprzętowej.

Kwestia ustalenia jakie możliwości ma karta w procesorach Bay Trail ( https://en.wikipedia.org/wiki/Atom_(system_on_chip) ) wg tego ma kartę graficzną z rodziny Intel Gen 7 (Ivy Bridge), teraz kwestia tego gdzie jest rozpiska dla HD Graphics (Gen7) w Bay Trail jakie akceleracje obsługuje.

Przy okazji już kiedyś o tym pisałem http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,9324.msg63185.html#msg63185

Odrobię pracę domową i się zgłoszę
18
Sprzęt i sterowniki / Odp: Problem z grafiką
« Ostatnia wiadomość wysłana przez ciastek1981 dnia Listopad 12, 2018, 14:12:48 pm »
@kris777

Kiedy ty gedit widziałeś w Minicie? Od 18 xed jest domyślnym edytorem tekstu. Problem z diagonalną linią przy przewijaniu w przeglądarce jest specyficzny dla GTK+ . Sprawę rozwiązuje włączenie akceleracji sprzętowej.

Kwestia ustalenia jakie możliwości ma karta w procesorach Bay Trail ( https://en.wikipedia.org/wiki/Atom_(system_on_chip) ) wg tego ma kartę graficzną z rodziny Intel Gen 7 (Ivy Bridge), teraz kwestia tego gdzie jest rozpiska dla HD Graphics (Gen7) w Bay Trail jakie akceleracje obsługuje.

Przy okazji już kiedyś o tym pisałem http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,9324.msg63185.html#msg63185
19
Sieci / VirtualBox - problem z siecią
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kosti dnia Listopad 12, 2018, 11:44:24 am »
Witam, na Linux Mint zainstalowałem VirtualBox-a.
Jako Gość Ubuntu 14.04 serwer, a w nim:
-LAMP
-PhpMyAdmin
-PROFTPD
-Open SSH
Kartę sieciową ustawiłem jako NAT, przekierowałem porty TCP/UDP przykładowo 80, aby sprawdzić, czy mogę po adresie IP wyświetlić stronę z Serwera www.
Nie ma połączenia...

Firewall jest wyłączony, router też jest poprawnie skonfigurowany.
Robiłem identyczną konfigurację, gdzie gospodarzem jest Windows 10, a gościem Ubuntu 14.04 server. Tam wszystko działa poprawnie.
Jakieś pomysły w czym może tkwić problem?
Z góry dziękuję.
20
Off topic / Odp: Prasa i serwisy "Linuksowe" godne polecenia?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez xd89 dnia Listopad 11, 2018, 22:34:36 pm »
na razie pusta ta ankieta pod względem ilości pytanych  ;D częściowo korzystam też z kursów na yt i mniej legalnych źródeł w postaci ebookow po angielsku,u siebie poza tym mam z 30-40 tytułów na temat linuxa bsd i jeszcze raz tyle na temat sieci
Strony: 1 [2] 3 4 ... 10