Ostatnie wiadomości

Strony: 1 ... 8 9 [10]
91
Przedszkole Linuksa / Odp: acer aspire es1 512 - zawiesza się
« Ostatnia wiadomość wysłana przez PawChr dnia Styczeń 03, 2019, 14:06:39 pm »
dziękuję,

czy ktoś podpowie mi gdzie znaleźć instrukcję jak to zrobić?
92
Przedszkole Linuksa / Odp: acer aspire es1 512 - zawiesza się
« Ostatnia wiadomość wysłana przez dedito dnia Styczeń 03, 2019, 13:42:24 pm »
Rzeczy do spróbowania:
1. Aktualizacja BIOS/UEFI do ostatniej wersji.
2. Aktualizacja kernela do ostatniej wersji.
93
Przedszkole Linuksa / acer aspire es1 512 - zawiesza się
« Ostatnia wiadomość wysłana przez PawChr dnia Styczeń 03, 2019, 12:52:49 pm »
Witam,

zainstalowałem Linux Mint 19.1 / Cinnamon , pobrałem z polskiego serwera przez www.linuxmint.com

komputer po jakimś czasie (kilkanaście ? kilkadziesiąt minut) zawiesza się tak, że tylko można go zresetować przyciskiem on/off. Inaczej żadne kombinacje klawiszy nie działają.

Próbowałem kilka razy. Wydaje się, że najszybciej się zawiesza podczas oglądania filmu (np. netflix).

Na komputerze nie ma żadnego innego systemu. Wcześniej był tu windows i pracował bez zarzutu.
Proszę o pomoc w ustaleniu co jest przyczyną tych zawieszeń i czy można to naprawić skutecznie. Być może ktoś z Was miał podobny przypadek i go rozwiązał?

inxi -CGM
https://pastebin.com/1GSszuXu
Machine:
  Type: Laptop System: Acer product: Aspire ES1-512 v: V1.09
  serial: NXMRWEP0074501EC0B6600
  Mobo: Acer model: Aspire ES1-512 v: V1.09 serial: NXMRWEP0074501EC0B6600
  UEFI: Insyde v: 1.09 date: 10/24/2014
CPU:
  Topology: Quad Core model: Intel Celeron N2940 bits: 64 type: MCP
  L2 cache: 1024 KiB
  Speed: 500 MHz min/max: 500/2249 MHz Core speeds (MHz): 1: 500 2: 500
  3: 754 4: 910
Graphics:
  Device-1: Intel Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Graphics & Display
  driver: i915 v: kernel
  Display: server: X.Org 1.19.6 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
  resolution: 1366x768~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Bay Trail v: 4.2 Mesa 18.0.5

inxi -Fxz
https://pastebin.com/6iXJwAHe
System:
  Host: pawel-Aspire-ES1-512 Kernel: 4.15.0-20-generic x86_64 bits: 64
  compiler: gcc v: 7.3.0 Desktop: Cinnamon 4.0.8
  Distro: Linux Mint 19.1 Tessa base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
  Type: Laptop System: Acer product: Aspire ES1-512 v: V1.09
  serial: <filter>
  Mobo: Acer model: Aspire ES1-512 v: V1.09 serial: <filter> UEFI: Insyde
  v: 1.09 date: 10/24/2014
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 26.9 Wh condition: 26.9/36.7 Wh (73%)
  model: LGC AC14B18J status: Full
CPU:
  Topology: Quad Core model: Intel Celeron N2940 bits: 64 type: MCP
  arch: Silvermont rev: 8 L2 cache: 1024 KiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 14660
  Speed: 500 MHz min/max: 500/2249 MHz Core speeds (MHz): 1: 500 2: 500
  3: 500 4: 500
Graphics:
  Device-1: Intel Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Graphics & Display
  vendor: Acer Incorporated ALI driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
  Display: server: X.Org 1.19.6 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
  resolution: 1366x768~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Bay Trail v: 4.2 Mesa 18.0.5
  direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series High Definition Audio
  vendor: Acer Incorporated ALI driver: snd_hda_intel v: kernel
  bus ID: 00:1b.0
  Sound Server: ALSA v: k4.15.0-20-generic
Network:
  Device-1: Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter
  vendor: Lite-On driver: ath9k v: kernel port: 2000 bus ID: 02:00.0
  IF: wls2 state: up mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
  vendor: Acer Incorporated ALI driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 1000
  bus ID: 03:00.0
  IF: ens3 state: down mac: <filter>
  Device-3: Lite-On Atheros AR3012 Bluetooth type: USB driver: btusb
  bus ID: 1-3.1:6
Drives:
  Local Storage: total: 465.76 GiB used: 14.02 GiB (3.0%)
  ID-1: /dev/sda vendor: HGST (Hitachi) model: HTS545050A7E680
  size: 465.76 GiB temp: 35 C
Partition:
  ID-1: / size: 456.96 GiB used: 14.01 GiB (3.1%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 48.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 205 Uptime: 36m Memory: 3.74 GiB used: 1.26 GiB (33.7%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.3.0 Shell: bash v: 4.4.19
  inxi: 3.0.27

dmesg
https://pastebin.com/rJcVirTe

lspci
https://pastebin.com/4vvy9S24
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series SoC Transaction Register (rev 0e)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Graphics & Display (rev 0e)
00:13.0 SATA controller: Intel Corporation Atom Processor E3800 Series SATA AHCI Controller (rev 0e)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx, Celeron N2000 Series USB xHCI (rev 0e)
00:1a.0 Encryption controller: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Trusted Execution Engine (rev 0e)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series High Definition Audio Controller (rev 0e)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Atom Processor E3800 Series PCI Express Root Port 1 (rev 0e)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation Atom Processor E3800 Series PCI Express Root Port 3 (rev 0e)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation Atom Processor E3800 Series PCI Express Root Port 4 (rev 0e)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Power Control Unit (rev 0e)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation Atom Processor E3800 Series SMBus Controller (rev 0e)
02:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter (rev 01)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 0c)

/var/log/Xorg.0.log
https://pastebin.com/iTdKzhrF

Jeśli będą potrzebne dodatkowe informację, proszę o podpowiedzi.
pozdrawiam
Paweł

Moderacja: Krótkie logi można wklejać na forum.
94
Software / Odp: problem z Virtual Box - nowe
« Ostatnia wiadomość wysłana przez wiecho48 dnia Styczeń 03, 2019, 07:54:29 am »
Wirtualizacja w biosie włączona?
95
Software / Odp: anki się nie uruchamia
« Ostatnia wiadomość wysłana przez dedito dnia Styczeń 02, 2019, 21:27:10 pm »
Uruchom z terminala i pokaż wyniki.
Uzupełnij konfigurację sprzętową/programową zgodnie z zasadami forum.
96
Software / [Rozwiązane]anki się nie uruchamia
« Ostatnia wiadomość wysłana przez postore dnia Styczeń 02, 2019, 21:17:44 pm »
Zainstalowałem Anki (do nauki słówek) przy użyciu menadżera oprogramowania, instalacja przebiegła bez zakłóceń, mimo to program się nie uruchamia.
Proszę o pomoc
97
Software / Odp: problem z Virtual Box - nowe
« Ostatnia wiadomość wysłana przez dedito dnia Styczeń 02, 2019, 21:12:51 pm »
Błąd sugeruje brak plików nagłówkowych do kernela albo narzędzi do budowania, dlatego nie chce się zbudować moduł vboxdrv.
Edyta:
Jak patrzę na ten log z dmesg:
Cytuj
[  789.853581] Lockdown: Loading of unsigned modules is restricted; see man kernel_lockdown.7
to proponuję wyłączyć secure boot i sprawdzić czy to uzdrowi działanie.
98
Software / Odp: problem z Virtual Box - nowe
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kris777 dnia Styczeń 02, 2019, 21:09:45 pm »
Ja zainstalowałem przed chwilą VB 6  na Mint 19 Tara i kernel : 4.15.0-43-generic z linku podanego wyżej ale paczka w wersji .deb i instalowałem  standardowo prawo-kilik na paczce .deb / instalator pakietów GDebi. Wszystko poszło OK ...jedynie ikona programu w menu pojawiła się dopiero po restarcie systemu.
Co do tego błędu to ( jest wiele sprzecznych informacji ) może spróbuj / poczytaj ten temat:
https://askubuntu.com/questions/498900/vbox-on-14-04-kernel-driver-not-installed-rc-1908
https://askubuntu.com/questions/41118/virtualbox-kernel-driver-not-installed
albo ten może bardziej aktualny :
http://linuxporady.pl/problem-z-uruchomieniem-virtualbox-pod-ubuntu-18-04-kernel-driver-not-installed/


 
99
Software / Odp: problem z Virtual Box - nowe
« Ostatnia wiadomość wysłana przez MintPrzedszkolak dnia Styczeń 02, 2019, 20:15:07 pm »
Jeśli nie zauważyłeś, to już wydzieliłem do nowego wątku, w momencie zwrócenia uwagi :D
No faktycznie, nie zauważyłem :)
Ale do meritum:
odinstalowałem z synaptica stary VB, i zrobiłem tak jak kolega wiecho48 zasugerował z VB 6.0:
dell@dell:~$ cd /home/dell/Pobrane/
dell@dell:~/Pobrane$ sudo sh VirtualBox-6.0.0-127566-Linux_amd64.run
[sudo] hasło użytkownika dell:
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing VirtualBox for Linux installation.............
VirtualBox Version 6.0.0 r127566 (2018-12-18T12:40:58Z) installer
Installing VirtualBox to /opt/VirtualBox
Python found: python, installing bindings...
vboxdrv.sh: failed: modprobe vboxdrv failed. Please use 'dmesg' to find out why.

There were problems setting up VirtualBox.  To re-start the set-up process, run
  /sbin/vboxconfig
as root.

VirtualBox has been installed successfully.

You will find useful information about using VirtualBox in the user manual
  /opt/VirtualBox/UserManual.pdf
and in the user FAQ
  http://www.virtualbox.org/wiki/User_FAQ
dodałem rozszerzenia, sprawdzałem są aktywne.
Wszystko zainstalowało się super, tak zresztą jak starsza wersja.
Problem mam z uruchomieniem maszyny wirtualnej, nie VirtualBox:



The installation log file is at /var/log/vbox-install.log.
dell@dell:~/Pobrane$ VirtualBox
WARNING: The vboxdrv kernel module is not loaded. Either there is no module
         available for the current kernel (4.15.0-20-generic) or it failed to
         load. Please recompile the kernel module and install it by

           sudo /sbin/vboxconfig

         You will not be able to start VMs until this problem is fixed.

dell@dell:~$   sudo /sbin/vboxconfig
[sudo] hasło użytkownika dell:
vboxdrv.sh: Stopping VirtualBox services.
vboxdrv.sh: Starting VirtualBox services.
vboxdrv.sh: Building VirtualBox kernel modules.
vboxdrv.sh: failed: modprobe vboxdrv failed. Please use 'dmesg' to find out why.

There were problems setting up VirtualBox.  To re-start the set-up process, run
  /sbin/vboxconfig
as root.
dell@dell:~$ sudo su
root@dell:/home/dell# sudo /sbin/vboxconfig
vboxdrv.sh: Stopping VirtualBox services.
vboxdrv.sh: Starting VirtualBox services.
vboxdrv.sh: Building VirtualBox kernel modules.
vboxdrv.sh: failed: modprobe vboxdrv failed. Please use 'dmesg' to find out why.

There were problems setting up VirtualBox.  To re-start the set-up process, run
  /sbin/vboxconfig
as root.
root@dell:/home/dell#

dmesg
[    9.020156] systemd[1]: Started Forward Password Requests to Wall Directory Watch.
[    9.020176] systemd[1]: Reached target Remote File Systems.
[    9.020326] systemd[1]: Set up automount Arbitrary Executable File Formats File System Automount Point.
[    9.020455] systemd[1]: Created slice System Slice.
[    9.020536] systemd[1]: Created slice system-systemd\x2dfsck.slice.
[    9.020581] systemd[1]: Listening on udev Kernel Socket.
[    9.020617] systemd[1]: Listening on LVM2 poll daemon socket.
[    9.737395] EXT4-fs (sda6): re-mounted. Opts: errors=remount-ro
[   10.100728] systemd-journald[358]: Received request to flush runtime journal from PID 1
[   10.223500] lp: driver loaded but no devices found
[   10.309242] ppdev: user-space parallel port driver
[   11.823432] (NULL device *): hwmon_device_register() is deprecated. Please convert the driver to use hwmon_device_register_with_info().
[   11.842316] mei_me 0000:00:16.0: enabling device (0000 -> 0002)
[   11.856991] shpchp: Standard Hot Plug PCI Controller Driver version: 0.4
[   11.864829] input: DELL Wireless hotkeys as /devices/virtual/input/input10
[   11.903255] tpm_crb MSFT0101:00: [Firmware Bug]: ACPI region does not cover the entire command/response buffer. [mem 0xfed40000-0xfed4087f flags 0x200] vs fed40080 f80
[   11.903266] tpm_crb MSFT0101:00: [Firmware Bug]: ACPI region does not cover the entire command/response buffer. [mem 0xfed40000-0xfed4087f flags 0x200] vs fed40080 f80
[   11.910684] ACPI Warning: \_SB.IETM._TRT: Return Package has no elements (empty) (20170831/nsprepkg-130)
[   11.913420] proc_thermal 0000:00:04.0: enabling device (0000 -> 0002)
[   11.929005] intel-lpss 0000:00:15.0: enabling device (0000 -> 0002)
[   11.957642] idma64 idma64.0: Found Intel integrated DMA 64-bit
[   11.962072] i2c_hid i2c-DELL0767:00: i2c-DELL0767:00 supply vdd not found, using dummy regulator
[   11.991995] intel-lpss 0000:00:15.1: enabling device (0000 -> 0002)
[   11.992229] idma64 idma64.1: Found Intel integrated DMA 64-bit
[   12.481454] cfg80211: Loading compiled-in X.509 certificates for regulatory database
[   12.483596] cfg80211: Loaded X.509 cert 'sforshee: 00b28ddf47aef9cea7'
[   12.629609] platform regulatory.0: Direct firmware load for regulatory.db failed with error -2
[   12.629611] cfg80211: failed to load regulatory.db
[   12.660626] RAPL PMU: API unit is 2^-32 Joules, 5 fixed counters, 655360 ms ovfl timer
[   12.660627] RAPL PMU: hw unit of domain pp0-core 2^-14 Joules
[   12.660627] RAPL PMU: hw unit of domain package 2^-14 Joules
[   12.660628] RAPL PMU: hw unit of domain dram 2^-14 Joules
[   12.660628] RAPL PMU: hw unit of domain pp1-gpu 2^-14 Joules
[   12.660628] RAPL PMU: hw unit of domain psys 2^-14 Joules
[   12.708252] Intel(R) Wireless WiFi driver for Linux
[   12.708253] Copyright(c) 2003- 2015 Intel Corporation
[   12.708434] iwlwifi 0000:02:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[   12.808661] input: Dell WMI hotkeys as /devices/platform/PNP0C14:00/wmi_bus/wmi_bus-PNP0C14:00/9DBB5994-A997-11DA-B012-B622A1EF5492/input/input11
[   13.227673] dcdbas dcdbas: Dell Systems Management Base Driver (version 5.6.0-3.2)
[   13.317437] iwlwifi 0000:02:00.0: loaded firmware version 29.610311.0 op_mode iwlmvm
[   13.439702] input: DELL0767:00 06CB:7E92 Touchpad as /devices/pci0000:00/0000:00:15.0/i2c_designware.0/i2c-5/i2c-DELL0767:00/0018:06CB:7E92.0003/input/input13
[   13.439781] hid-multitouch 0018:06CB:7E92.0003: input,hidraw2: I2C HID v1.00 Mouse [DELL0767:00 06CB:7E92] on i2c-DELL0767:00
[   13.470548] Bluetooth: Core ver 2.22
[   13.470564] NET: Registered protocol family 31
[   13.470564] Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
[   13.470567] Bluetooth: HCI socket layer initialized
[   13.470568] Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
[   13.470572] Bluetooth: SCO socket layer initialized
[   13.480982] usbcore: registered new interface driver btusb
[   13.495714] Bluetooth: hci0: read Intel version: 370810011003110e25
[   13.495715] Bluetooth: hci0: Intel device is already patched. patch num: 25
[   13.505155] iwlwifi 0000:02:00.0: Detected Intel(R) Dual Band Wireless AC 3165, REV=0x210
[   13.525801] iwlwifi 0000:02:00.0: base HW address: 58:fb:84:3b:62:c6
[   13.623041] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: enabling device (0000 -> 0002)
[   13.623203] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
[   13.747910] ieee80211 phy0: Selected rate control algorithm 'iwl-mvm-rs'
[   13.748444] (NULL device *): hwmon_device_register() is deprecated. Please convert the driver to use hwmon_device_register_with_info().
[   13.748456] thermal thermal_zone7: failed to read out thermal zone (-61)
[   13.762544] AVX2 version of gcm_enc/dec engaged.
[   13.762544] AES CTR mode by8 optimization enabled
[   13.792555] amdgpu: [powerplay] VI should always have 2 performance levels
[   13.837105] amdgpu 0000:01:00.0: GPU pci config reset
[   14.000629] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: autoconfig for ALC3246: line_outs=1 (0x14/0x0/0x0/0x0/0x0) type:speaker
[   14.000631] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[   14.000632] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    hp_outs=1 (0x21/0x0/0x0/0x0/0x0)
[   14.000633] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    mono: mono_out=0x0
[   14.000634] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    inputs:
[   14.000635] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Headset Mic=0x19
[   14.000636] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Headphone Mic=0x1a
[   14.000637] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Internal Mic=0x12
[   14.031324] iwlwifi 0000:02:00.0 wlp2s0: renamed from wlan0
[   14.106858] input: HDA Intel PCH Headphone Mic as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input18
[   14.106890] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input19
[   14.106917] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=7 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input20
[   14.106943] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=8 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input21
[   14.106969] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=9 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input22
[   14.106995] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=10 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input23
[   14.231627] media: Linux media interface: v0.10
[   14.257969] Linux video capture interface: v2.00
[   14.421110] uvcvideo: Found UVC 1.00 device Integrated_Webcam_HD (0bda:576d)
[   14.425423] uvcvideo 1-5:1.0: Entity type for entity Extension 4 was not initialized!
[   14.425424] uvcvideo 1-5:1.0: Entity type for entity Extension 7 was not initialized!
[   14.425425] uvcvideo 1-5:1.0: Entity type for entity Processing 2 was not initialized!
[   14.425426] uvcvideo 1-5:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initialized!
[   14.425476] input: Integrated_Webcam_HD: Integrate as /devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-5/1-5:1.0/input/input24
[   14.425516] usbcore: registered new interface driver uvcvideo
[   14.425516] USB Video Class driver (1.1.1)
[   14.646049] intel_rapl: Found RAPL domain package
[   14.646051] intel_rapl: Found RAPL domain core
[   14.646052] intel_rapl: Found RAPL domain uncore
[   14.646053] intel_rapl: Found RAPL domain dram
[   16.367666] Adding 16383996k swap on /dev/sda7.  Priority:-2 extents:1 across:16383996k FS
[   18.717765] audit: type=1400 audit(1546448011.048:2): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="libreoffice-oopslash" pid=685 comm="apparmor_parser"
[   18.718090] audit: type=1400 audit(1546448011.048:3): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="/usr/bin/man" pid=684 comm="apparmor_parser"
[   18.718092] audit: type=1400 audit(1546448011.048:4): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="man_filter" pid=684 comm="apparmor_parser"
[   18.718093] audit: type=1400 audit(1546448011.048:5): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="man_groff" pid=684 comm="apparmor_parser"
[   18.753316] audit: type=1400 audit(1546448011.084:6): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="/sbin/dhclient" pid=682 comm="apparmor_parser"
[   18.753318] audit: type=1400 audit(1546448011.084:7): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="/usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-client.action" pid=682 comm="apparmor_parser"
[   18.753320] audit: type=1400 audit(1546448011.084:8): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="/usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-helper" pid=682 comm="apparmor_parser"
[   18.753321] audit: type=1400 audit(1546448011.084:9): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="/usr/lib/connman/scripts/dhclient-script" pid=682 comm="apparmor_parser"
[   18.783518] audit: type=1400 audit(1546448011.112:10): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="libreoffice-xpdfimport" pid=688 comm="apparmor_parser"
[   18.784139] audit: type=1400 audit(1546448011.116:11): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="libreoffice-senddoc" pid=686 comm="apparmor_parser"
[   20.957711] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
[   20.957712] Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast
[   20.957715] Bluetooth: BNEP socket layer initialized
[   21.001821] [drm] PCIE GART of 256M enabled (table at 0x000000F400040000).
[   21.004237] amdgpu: [powerplay] can't get the mac of 5
[   21.011730] [drm] ring test on 0 succeeded in 12 usecs
[   21.012208] [drm] ring test on 9 succeeded in 4 usecs
[   21.012214] [drm] ring test on 1 succeeded in 2 usecs
[   21.012238] [drm] ring test on 2 succeeded in 12 usecs
[   21.012249] [drm] ring test on 3 succeeded in 5 usecs
[   21.012261] [drm] ring test on 4 succeeded in 5 usecs
[   21.012272] [drm] ring test on 5 succeeded in 5 usecs
[   21.012283] [drm] ring test on 6 succeeded in 5 usecs
[   21.012296] [drm] ring test on 7 succeeded in 6 usecs
[   21.012307] [drm] ring test on 8 succeeded in 5 usecs
[   21.012337] [drm] ring test on 10 succeeded in 4 usecs
[   21.012341] [drm] ring test on 11 succeeded in 3 usecs
[   25.817133] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp3s0: link is not ready
[   26.016696] amdgpu: [powerplay] VI should always have 2 performance levels
[   26.062499] amdgpu 0000:01:00.0: GPU pci config reset
[   26.073158] r8169 0000:03:00.0 enp3s0: link down
[   26.073259] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp3s0: link is not ready
[   26.310838] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0: link is not ready
[   26.404320] pcieport 0000:00:1c.4: AER: Corrected error received: id=00e4
[   26.404339] pcieport 0000:00:1c.4: PCIe Bus Error: severity=Corrected, type=Physical Layer, id=00e4(Receiver ID)
[   26.404448] pcieport 0000:00:1c.4:   device [8086:9d14] error status/mask=00000001/00002000
[   26.404547] pcieport 0000:00:1c.4:    [ 0] Receiver Error         (First)
[   26.423252] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0: link is not ready
[   26.801966] [drm] PCIE GART of 256M enabled (table at 0x000000F400040000).
[   26.808412] amdgpu: [powerplay] can't get the mac of 5
[   26.817971] [drm] ring test on 0 succeeded in 9 usecs
[   26.818536] [drm] ring test on 9 succeeded in 3 usecs
[   26.818543] [drm] ring test on 1 succeeded in 1 usecs
[   26.818562] [drm] ring test on 2 succeeded in 7 usecs
[   26.818575] [drm] ring test on 3 succeeded in 4 usecs
[   26.818586] [drm] ring test on 4 succeeded in 3 usecs
[   26.818599] [drm] ring test on 5 succeeded in 4 usecs
[   26.818609] [drm] ring test on 6 succeeded in 3 usecs
[   26.818622] [drm] ring test on 7 succeeded in 4 usecs
[   26.818633] [drm] ring test on 8 succeeded in 3 usecs
[   26.818681] [drm] ring test on 10 succeeded in 3 usecs
[   26.818686] [drm] ring test on 11 succeeded in 3 usecs
[   27.224883] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0: link is not ready
[   29.025646] Lockdown: ioperm is restricted; see man kernel_lockdown.7
[   37.879551] amdgpu: [powerplay] VI should always have 2 performance levels
[   37.919840] amdgpu 0000:01:00.0: GPU pci config reset
[  160.662746] Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized
[  160.662751] Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized
[  160.662756] Bluetooth: RFCOMM ver 1.11
[  182.041379] wlp2s0: authenticate with 18:1e:78:ae:48:c9
[  182.047410] wlp2s0: send auth to 18:1e:78:ae:48:c9 (try 1/3)
[  182.050679] wlp2s0: authenticated
[  182.052100] wlp2s0: associate with 18:1e:78:ae:48:c9 (try 1/3)
[  182.057704] wlp2s0: RX AssocResp from 18:1e:78:ae:48:c9 (capab=0x411 status=0 aid=1)
[  182.059794] wlp2s0: associated
[  182.207664] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlp2s0: link becomes ready
[  789.853581] Lockdown: Loading of unsigned modules is restricted; see man kernel_lockdown.7
[ 1040.659899] pcieport 0000:00:1c.4: AER: Corrected error received: id=00e4
[ 1040.659916] pcieport 0000:00:1c.4: PCIe Bus Error: severity=Corrected, type=Physical Layer, id=00e4(Receiver ID)
[ 1040.659929] pcieport 0000:00:1c.4:   device [8086:9d14] error status/mask=00000001/00002000
[ 1040.659938] pcieport 0000:00:1c.4:    [ 0] Receiver Error         (First)

CO mogę zrobić aby naprawić ten problem. Pomóżcie proszę, sam nic na pałę nie chcę rekompilować (jak napisano w komunikacie) - nie mam o tym bladego pojęcia. Dopiero się uczę.
Pozdrawiam
100
Software / Odp: problem z Virtual Box - nowe
« Ostatnia wiadomość wysłana przez dedito dnia Styczeń 02, 2019, 19:41:45 pm »
Jeśli nie zauważyłeś, to już wydzieliłem do nowego wątku, w momencie zwrócenia uwagi :D
Strony: 1 ... 8 9 [10]