Autor Wątek: Nemo (z LMDE Cindy) i problem z dostępem do lokalnych zasobów sieciowych  (Przeczytany 953 razy)

Offline Drib

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 21
  • Punkty: 0
Odp: Nemo (z LMDE Cindy) i problem z dostępem do lokalnych zasobów sieciowych
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 17, 2018, 10:25:54 am »
No dobrze, ale to tylko u mnie taki problem występuje??? A może to jest przypadłość Cindy?
Chyba ze trzy razy instalowałem LMDE 3 od "zera" i za każdym razem ten sam problem.
aktualnie używam LMDE 3 Cindy na DELL Latitude E6400, 8GB RAM

Offline kris777

  • Miętowy krzew
  • ****
  • Wiadomości: 318
  • Punkty: 58
Odp: Nemo (z LMDE Cindy) i problem z dostępem do lokalnych zasobów sieciowych
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 17, 2018, 11:01:03 am »
Ja miałem podobny problem o którym wspomniałem w tym wątku na ubuntu: https://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=145&t=183440#p1027847
ale dotyczył raczej Samby i jej odmian ... niestety nowsze wersje gryzą się ze starymi czyli nowszymi i starszymi protokołami smb1 / smb2 / smb3. Efekt był podobny brak automatyzmu w wyświetlaniu otoczenia sieciowego na każdym menedżerze plików !...ale już wpisanie poprawne ścieżki z palca działało OK  np. smb://192.168.1.17/zasób pomógł wpis:
client max protocol = NT1którym ograniczyłem protokół do smb1  ...tak na serwerze jak i na klientach. Ale nie wiem co z Windą ...bo ponoć protokół smb1 został wyłączony zbanowany :-) ....
Ale może to inny błąd ?....

« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2018, 11:11:30 am wysłana przez kris777 »

Online dedito

  • Urząd Porządkowy
  • Miętowy krzew
  • *******
  • Wiadomości: 352
  • Punkty: 175
Odp: Nemo (z LMDE Cindy) i problem z dostępem do lokalnych zasobów sieciowych
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 17, 2018, 11:37:42 am »
Taka sama przypadłość powinna być w Debianie.
Musiałbym poobserwować u siebie na Debian 9 jak to się zachowuje.

Offline kris777

  • Miętowy krzew
  • ****
  • Wiadomości: 318
  • Punkty: 58
Odp: Nemo (z LMDE Cindy) i problem z dostępem do lokalnych zasobów sieciowych
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 17, 2018, 11:52:05 am »
A czy na Debian-ie instaluje Ci najnowsze wersje samby ? .... pewnie nie :-)
Akurat jestem na Xubuntu przywroconego z backup-u Clonezilla i z aktualizowanego  .... podobny przypadek  otoczenie działa tylko z palca: smb://192.168.1.2/zasób sieciowy/
wersja samby :
Version 4.7.6-Ubuntu
niestety serwer jest na :
Version 4.3.11-Ubuntu
.... dodałem w sekcji global client:
client max protocol = NT1restart samby i nic ...dopiero reboot i ....wszystko hula jak trzeba :-)
Ale to tylko moje problemy ....
A jaką wersję samby @Drib masz na serwerze samby do której chcesz się połączyć z LMDE3 ?

« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2018, 13:24:14 pm wysłana przez kris777 »

Offline Drib

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 21
  • Punkty: 0
Odp: Nemo (z LMDE Cindy) i problem z dostępem do lokalnych zasobów sieciowych
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 17, 2018, 13:37:20 pm »
@kris777 - do sieci lokalnej podłączane są różne konfiguracje. Jest i Win10 jak i Win7 i NAS'y - QNAP 4TS12 na najnowszym sofcie, OMNINAS KD20 oraz starusieki WAP-008 (LevelOne). Czasami "wczepia" się też starusieńki Ubuntu 12.
Co ciekawe - zanim przesiadłem się na LMDE - a wcześniej Mint 17 i 18 (obie Cinnamon) - wszystko działało bezproblemowo.
aktualnie używam LMDE 3 Cindy na DELL Latitude E6400, 8GB RAM

Offline kris777

  • Miętowy krzew
  • ****
  • Wiadomości: 318
  • Punkty: 58
Odp: Nemo (z LMDE Cindy) i problem z dostępem do lokalnych zasobów sieciowych
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 17, 2018, 13:49:59 pm »
Nie odpowiedziałeś na pytanie jaką wersję samby ma serwer z którego chcesz wyświetlić automatycznie pliki w menedżerze plików ?....lub serwery ? .... nie twierdzę że to na pewno ten problem ale warto sprawdzić ? ... i odrzucić ten feler
pozdro !
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2018, 14:01:18 pm wysłana przez kris777 »

Offline yahoob3

  • Grupa Trzymająca Władzę
  • Wielki miętus
  • *****
  • Wiadomości: 892
  • Punkty: 191
  • Płeć: Mężczyzna
  • Zgryźliwy tetryk
    • Organy Hammonda
Odp: Nemo (z LMDE Cindy) i problem z dostępem do lokalnych zasobów sieciowych
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 17, 2018, 14:50:04 pm »
A ja mam ciągle przekonanie, że chodzi o interface (eth, wlps, wlan...) gdzieś w konfigu :)
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M;
LU#586742

Offline Drib

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 21
  • Punkty: 0
Odp: Nemo (z LMDE Cindy) i problem z dostępem do lokalnych zasobów sieciowych
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 17, 2018, 15:15:55 pm »
@kris777 - zadam może niemądre pytanie - a jak to sprawdzić na NAS'ach? Windy mają standardowe ustawiania i udostępnianie zasobów w sieci domowej.
aktualnie używam LMDE 3 Cindy na DELL Latitude E6400, 8GB RAM

Offline Drib

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 21
  • Punkty: 0
Odp: Nemo (z LMDE Cindy) i problem z dostępem do lokalnych zasobów sieciowych
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 17, 2018, 15:19:22 pm »
@yahoob3 - w smb.conf w części >Networking< mam wpis:
;   interfaces = 127.0.0.0/8 wlan0, eth0
aktualnie używam LMDE 3 Cindy na DELL Latitude E6400, 8GB RAM

Offline kris777

  • Miętowy krzew
  • ****
  • Wiadomości: 318
  • Punkty: 58
Odp: Nemo (z LMDE Cindy) i problem z dostępem do lokalnych zasobów sieciowych
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 17, 2018, 16:01:45 pm »
interfaces powinieneś sprawdzić :
ifconfiglub wifi
iwconfigwersję samby w konsoli ( jak masz dostęp ) ..... albo przez ssh :
samba -V
smbclient -V

oczywiście chyba logowałeś się kiedyś na server przez ssh :
np. linux / terminal
ssh root@192.168.1.xx
podajesz hasło
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2018, 16:25:31 pm wysłana przez kris777 »

Online dedito

  • Urząd Porządkowy
  • Miętowy krzew
  • *******
  • Wiadomości: 352
  • Punkty: 175
Odp: Nemo (z LMDE Cindy) i problem z dostępem do lokalnych zasobów sieciowych
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 17, 2018, 17:12:42 pm »
Są już nowsze narzędzia zamiast muzealnych ifconfig i iwconfig.
ip address show

Offline yahoob3

  • Grupa Trzymająca Władzę
  • Wielki miętus
  • *****
  • Wiadomości: 892
  • Punkty: 191
  • Płeć: Mężczyzna
  • Zgryźliwy tetryk
    • Organy Hammonda
Odp: Nemo (z LMDE Cindy) i problem z dostępem do lokalnych zasobów sieciowych
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 17, 2018, 17:25:10 pm »
@Drib spróbuj wstawić przed wlan0, .... na takiej samej zasadzie to, co wypluje ci którakolwiek z podanych komend (w sensie ten interfejs, który działa :) ), jeśłi wifi, to pewnie coś w stylu "wlp2s0".
@dedito, muzealny nie muzealny, ale jakoś lepiej mi się czyta te stare :) ot, siła przyzwyczajenia ;)
To pewnie przez to, że jaki pan takie kram komendy ;D

Na ten "Twój" problem czasem pomagało:
sudo service smbd restart
sudo service nmbd restart
Jeśli restart nie działa, to wtedy "stop" i potem "start" dla każdego daemonów, (jakżesz mi się to kojarzy z Supernatural ;))

EDIT:
Windy mają standardowe ustawiania i udostępnianie zasobów w sieci domowej.

Na wszystkich komputerach masz grupę roboczą taką samą?
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2018, 18:16:45 pm wysłana przez yahoob3 »
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M;
LU#586742

Offline Drib

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 21
  • Punkty: 0
Odp: Nemo (z LMDE Cindy) i problem z dostępem do lokalnych zasobów sieciowych
« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 20, 2018, 17:52:40 pm »
Sorry, że nie ma mnie na forum, ale jestem ostatnio na wyjazdach/ delegacjach, do miejsca gdzie podłączam się do sieci wpadam tylko na chwilę. Może pod koniec tygodnia będę dysponował czasem by trochę siąść nad Nemo i jego przypadłością. Prześlę wówczas wszystkie informacje na temat mojej sieci/ wersje samby.

Co do grupy roboczej - tak na wszystkich jest dokładnie taka sama. Zresztą, mój syn sprawdzał na swoim lapku (Mint w wersji 18) tam dostęp do zasobów sieciowych spod Nemo jest bezproblemowy.
aktualnie używam LMDE 3 Cindy na DELL Latitude E6400, 8GB RAM