Autor Wątek: OpenOffice się maże  (Przeczytany 281 razy)

Offline lego

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Punkty: 0
OpenOffice się maże
« dnia: Listopad 26, 2018, 05:21:06 am »
Umęczony brakiem drukarek w LibreOffice wróciłem na kolanach do OpenOffice, ale ten (4.1.6 AOO416m1(Build:9790)  -  Rev. 1844436
2018-10-23 07:03 - Linux x86_64 na Mint 19 Cinnamon) był uprzejmy zemścić się i rozmazuje mi pola dialogowe (wyboru czcionki itd) - próba wpisania czegokolwiek skutkuje nakładaniem się istniejącego, nowego i defoltowego wpisu (podrzuciłbym obrazek, ale nie widzę jak ;-)
Sugestie?


Offline yahoob3

  • Grupa Trzymająca Władzę
  • Wielki miętus
  • *****
  • Wiadomości: 892
  • Punkty: 191
  • Płeć: Mężczyzna
  • Zgryźliwy tetryk
    • Organy Hammonda
Odp: OpenOffice się maże
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 27, 2018, 07:43:49 am »
Przypomnij jaki masz sprzęt:
inxi -Fxz
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M;
LU#586742

Offline kris777

  • Miętowy krzew
  • ****
  • Wiadomości: 319
  • Punkty: 58
Odp: OpenOffice się maże
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 27, 2018, 16:47:07 pm »
Ciekawe jak to wygląda :-) ...skorzystaj np. z tego serwisu
https://imgur.com/upload
kliknij na obrazek i wybierz z opcji : get share links
skopiuj link z : BBCode (Forums)  i wstaw na to forum   

Ps. a ciekawe czy na innych systemach też podobnie z LibreOffice i twoimi drukarkami ? ...może spróbuj z jakimś innym distro np. Debian / Ubuntu w wersji Live / usb  chyba mają standardowo zainstalowane  Libre
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2018, 18:08:27 pm wysłana przez kris777 »

Offline yahoob3

  • Grupa Trzymająca Władzę
  • Wielki miętus
  • *****
  • Wiadomości: 892
  • Punkty: 191
  • Płeć: Mężczyzna
  • Zgryźliwy tetryk
    • Organy Hammonda
Odp: OpenOffice się maże
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 27, 2018, 20:18:26 pm »
U mnie na 19 (VM) działa wszystko OK. I Libre i drukarka - WIFI.
Przede wszystkim pytanie: czy od samego początku tak było? Czy na 18.3 działało?
Jeśli działało na 18.3, to pogoń za numerkami tak właśnie się kończy. IMO 19 nie wnosi żadnych rewolucji, które warto mieć teraz, zaraz.
Podobnie było z 18-stką. Używalna zrobiła się przy numerze 18.2, a 18.3 jest naprawdę fajna. Porównałbym to trochę (narażając się być może na ostracyzm społeczności ;) ) do W10. Wszyscy się napalili bo nowe super, duper, hiper. A jak jest każdy, kto choć trochę czyta o komputerach wie.
Z Mintem jest o tyle lepiej, że PRZETESTOWANE poprawki (czyli poziomy updatu I i II) działają ok i rzadko coś wywalają.
Kris777 ma rację. Uruchom komputer w trybie Live, np. z 18.3 lub innym distrem, ale może nie najnowszą nowość. Jakieś np. *buntu 16.4.
BTW Ja stawiam na sterownik karty graficznej i brak akceleracji sprzętowej po jakimś upgradzie kernela. :)
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M;
LU#586742

Offline mariusz_sz

  • Miętowa sadzonka
  • **
  • Wiadomości: 70
  • Punkty: 0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: OpenOffice się maże
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 28, 2018, 14:00:57 pm »

Podobnie było z 18-stką. Używalna zrobiła się przy numerze 18.2, a 18.3 jest naprawdę fajna. Porównałbym to trochę (narażając się być może na ostracyzm społeczności ;) ) do W10. Wszyscy się napalili bo nowe super, duper, hiper. A jak jest każdy, kto choć trochę czyta o komputerach wie.


W Windows 10 każda wpadka i każdy błąd to nie bug.... to future  ;D ;D ;D ;D ;D
Mariusz :)

Offline lego

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Punkty: 0
Odp: OpenOffice się maże
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 29, 2018, 00:47:24 am »
Wygląda to tak (dzięki za przepis!):

inxi powiada zaś tak:
System:    Kernel: 4.15.0-39-generic x86_64
           bits: 64 gcc: 7.3.0
           Desktop: Cinnamon 3.8.9 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1)
           Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine:   Device: laptop Mobo: INTEL model: SKYBAY serial: N/A
           UEFI [Legacy]: American Megatrends v: 5.12 date: 11/13/2016
CPU:       Dual core Intel Core i3-7100U (-MT-MCP-)
           arch: Kaby Lake rev.9 cache: 3072 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 9600
           clock speeds: max: 2400 MHz 1: 800 MHz 2: 800 MHz 3: 800 MHz
           4: 800 MHz
Graphics:  Card: Intel HD Graphics 620 bus-ID: 00:02.0
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
           drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1920x1200@59.95hz
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 620 (Kaby Lake GT2)
           version: 4.5 Mesa 18.0.5 Direct Render: Yes
Audio:     Card-1 Intel Sunrise Point-LP HD Audio
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1f.3
           Card-2 BEHRINGER driver: USB Audio usb-ID: 001-006
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-39-generic
Network:   Card-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCIE Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: e000 bus-ID: 01:00.0
           IF: enp1s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
           Card-2: Ralink RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe
           driver: rt2800pci v: 2.3.0 bus-ID: 02:00.0
           IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 323.6GB (44.8% used)
           ID-1: /dev/sda model: TS64GMSA370 size: 64.0GB temp: 44C
           ID-2: /dev/sdb model: SPCC_Solid_State size: 240.1GB temp: 30C
           ID-3: USB /dev/sdc model: STORAGE_DEVICE size: 4.0GB temp: 0C
           ID-4: USB /dev/sdd model: USB_Flash_Drive size: 15.5GB temp: 0C
Partition: ID-1: / size: 220G used: 119G (57%) fs: ext4 dev: /dev/sdb1
           ID-2: swap-1 size: 16.64GB used: 0.00GB (0%)
           fs: swap dev: /dev/sda2
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 35.5C mobo: 29.8C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 249 Uptime: 8:07 Memory: 4242.3/7884.4MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 7.3.0
           Client: Shell (bash 4.4.191) inxi: 2.3.56



Jasne, że problemy zaczęły się od zmian - inaczej byłbym użytkownikiem tego forum od paru lat ;-) Ale zmiany obejmowały za jednym zamachem zmianę komputera, upgrade systemu (z 18 xfce do 19 cinnamon), dołożenie drukarki, wymianę monitora itd. Po całej rewolucji zostałem z jednym tylko problemem, więc uważam, że jestem dzielny :-)

Offline yahoob3

  • Grupa Trzymająca Władzę
  • Wielki miętus
  • *****
  • Wiadomości: 892
  • Punkty: 191
  • Płeć: Mężczyzna
  • Zgryźliwy tetryk
    • Organy Hammonda
Odp: OpenOffice się maże
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 29, 2018, 08:02:26 am »
:) Super, ale nadal uważam, że 19 to jeszcze nie to. Choć gdzieś na Gitcie rzuciło mi się "na" oczy, że jest już 19.1.

Możesz sprawdzić, czy na nieco mniejszej rozdzielczości problem z tym rozmazywaniem tez występuje?
Nie przytoczę źródła, ale chyba jakiś bug jest jeszcze z Kaby Lake...
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M;
LU#586742

Offline lego

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Punkty: 0
Odp: OpenOffice się maże
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 29, 2018, 14:37:18 pm »
Sprawdziłem inne rozdzielczości, bez zmian.

Offline ciastek1981

  • Globator Moderalny
  • Spamerzy
  • *******
  • Wiadomości: 1341
  • Punkty: 153
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: OpenOffice się maże
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 29, 2018, 14:45:45 pm »
W starym przewodniku pisali o akceleracji sprzętowej



...ale ja tego sprawdzać nie mam zamiaru.

Możesz spróbować wrócić do LibreOffice, ale z PPA

https://launchpad.net/~libreoffice/+archive/ubuntu/ppa

Offline lego

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Punkty: 0
Odp: OpenOffice się maże
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 29, 2018, 15:02:07 pm »
O, coś w tym jest, bo u mnie opcja akceleracji jest wyszarzona i nie da się włączyć. Jakiś trop?

EDIT: Hm, poczytałem, że ta akceleracja głównie w prezentacjach się przydaje do wyświetlania przekształceń 3D, więc chyba nie to?
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2018, 15:15:49 pm wysłana przez lego »

Offline kris777

  • Miętowy krzew
  • ****
  • Wiadomości: 319
  • Punkty: 58
Odp: OpenOffice się maże
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 29, 2018, 17:33:18 pm »
A możesz sprawdzić czy nie jest to jakaś wina monitora ( tego nowego ) ...podłączając do jakiegoś innego odbiornika ... może TV styknie ?
Ps. sory jeśli wspomniałeś iż na windows jest OK  ...wtedy te moje podpowiedzi ...są  lipne  :P
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2018, 17:41:01 pm wysłana przez kris777 »