Forum Linux Mint Polska

Autor Wątek: Małe uwagi na szybko, po instalacji LMDE na dysk twardy  (Przeczytany 27027 razy)

Offline mati75

  • Rodzina Linux Mint
  • Administrator
  • Spamerzy
  • *******
  • Wiadomości: 2381
  • Punkty: 25121
  • Płeć: Mężczyzna
    • >>>Click me!<<<
  • Wersja systemu: Inny
Odp: Małe uwagi na szybko, po instalacji LMDE na dysk twardy
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 20, 2010, 21:22:34 pm »
4.4.5, zaś 4.5 jest w dodatkowym repo: www.dug.net.pl/news/155/

υωαgα α∂мιи !!! вαиαмι иαριєя∂αℓα !!!

Offline piotrekq

  • Miętowa sadzonka
  • **
  • Wiadomości: 50
  • Punkty: -1
Odp: Małe uwagi na szybko, po instalacji LMDE na dysk twardy
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 21, 2010, 11:33:17 am »
@mati75
właśnie pobieram obraz systemu i jak go zainstaluję to się zgłoszę o dalszą pomoc w kwestii KDE 4.5 ;)
Testowe Kubuntu niestety poleci z dysku .

Offline Stregobor

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Punkty: 0
Odp: Małe uwagi na szybko, po instalacji LMDE na dysk twardy
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 21, 2010, 20:42:05 pm »
Na pchlim targu jest temat o repo jakich używamy w Mincie. Czy ktoś mógłby tu podać swoje repo do MD? Czy może te które na pchlim podał Mati jest ok??(te od SID)

A tak z ciekawości co się stanie jak się na MD zrobi upgrade z repo sid? Czy dodatki minta się sypną razem z systemem czy będziemy posiadaczami mint sid??:)
No i przy okazji, MD też jest dystrybucją ciągłą jak sid?

Offline mati75

  • Rodzina Linux Mint
  • Administrator
  • Spamerzy
  • *******
  • Wiadomości: 2381
  • Punkty: 25121
  • Płeć: Mężczyzna
    • >>>Click me!<<<
  • Wersja systemu: Inny
Odp: Małe uwagi na szybko, po instalacji LMDE na dysk twardy
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 22, 2010, 07:12:44 am »
Powinno to działać, ja mam repo lmde w sidzie.

υωαgα α∂мιи !!! вαиαмι иαριєя∂αℓα !!!

Offline piotrekq

  • Miętowa sadzonka
  • **
  • Wiadomości: 50
  • Punkty: -1
Odp: Małe uwagi na szybko, po instalacji LMDE na dysk twardy
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 22, 2010, 10:22:14 am »
@mati75
Rozumiem że po istalacji LMDE mam wykonać następujące kroki aby mieć KDE 4.5.1
"   1.

      Do /etc/apt/sources.list należy dodać następujące wpisy:

       #~~~~~EXPERIMENTAL~~~~~#
      deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ experimental main contrib non-free
       #~~~~~QT-KDE~~~~~#
      deb http://qt-kde.debian.net/debian experimental-snapshots main
      deb-src http://qt-kde.debian.net/debian experimental-snapshots main
  2.

      Należy zainstalować pakiet pkg-kde-archive-keyring

      # apt-get install pkg-kde-archive-keyring
   3.

      Poleca się podnieść priorytet dodanego właśnie repozytorium w celu ułatwienia procesu aktualizacji. W tym celu do pliku /etc/apt/preferences trzeba dodać:

      Package: *
      Pin: release o=qt-kde,a=experimental-snapshots
      Pin-Priority: 101
      "
a następnie  apt-get install kde-plasma-desktop  ?

sir_lucjan: Używaj znaczników code!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2010, 17:03:06 pm wysłana przez sir_lucjan »

Offline mati75

  • Rodzina Linux Mint
  • Administrator
  • Spamerzy
  • *******
  • Wiadomości: 2381
  • Punkty: 25121
  • Płeć: Mężczyzna
    • >>>Click me!<<<
  • Wersja systemu: Inny
Odp: Małe uwagi na szybko, po instalacji LMDE na dysk twardy
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 22, 2010, 11:38:25 am »
Albo kdebase zainstalować.

υωαgα α∂мιи !!! вαиαмι иαριєя∂αℓα !!!

Offline piotrekq

  • Miętowa sadzonka
  • **
  • Wiadomości: 50
  • Punkty: -1
Odp: Małe uwagi na szybko, po instalacji LMDE na dysk twardy
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 22, 2010, 11:49:04 am »
Tylko 500 MB do pobrania ;) .
Jak się uda dam znać .
EDIT.
@sir_lucjan
Łaskawie proszę o wybaczenie co do znaczników .Co do KDE 4.5.1 na LMDE to żadna rewelacja .Po zainstalowaniu tego środowiska straciłem wi-fi , parę crashy plasmy i podziękowałem . Oczywiście na świeżej instalacji wi-fi działało od kopa więc to wina KNetwork Managera raczej a nie systemu .Więc po kilku godzinach testów odpuściłem sobie KDE na Zielonym Debianie .Jak zwykle problemy z grafiką moją  ???.Jednym słowem powróciłem na pardusa i czekam do grudnia na jego nową wersję , ewentualnie możliwość upgradu 4.4 do 4.5 .
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2010, 11:16:01 am wysłana przez piotrekq »

pawelwr7

  • Gość
Odp: Małe uwagi na szybko, po instalacji LMDE na dysk twardy
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 27, 2010, 19:55:41 pm »
Filmy, muzyka itp. działają...
Jeśli chodzi o funkcjonalność, to jednak do Minta bazującego na Ubuntu jeszcze daleko:
- instalacja sterowników do nvidii nie jest tak banalna, można się pogubić/zapomnieć o jakimś pakiecie (bo chyba ze 4 trzeba instalować)
- nie wiem jak uruchomić compiza (w ubuntowym Mincie działa z automatu po zainstalowaniu sterowników do grafiki, tutaj - ani drgnie)...

Tak na szybko, to tyle. Na razie nie polecam początkującym - "stary" Mint sprawuje się o niebo lepiej. Fajnie, że ma to być dystrybucja ciągła... za jakiś czas ma szansę stać się fajnym systemem - potrzeba jeszcze trochę szlifu i ułatwień.

Offline aviaton

  • Miętowy Kumpel
  • Dorodna miętowa sadzonka
  • *****
  • Wiadomości: 133
  • Punkty: 0
  • Płeć: Mężczyzna
  • ...profesorze Glass, nie należy się ewakuować ...
Odp: Małe uwagi na szybko, po instalacji LMDE na dysk twardy
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 29, 2010, 23:34:11 pm »
piotrekqPo co było się pchać w numerki wyżej  za jakiś czas samo by się zaktualizowało , widzę że jest wesoło parę osób pogubiło się w tym LMDE to jest właśnie cały Debian bez zbędnych ułatwień tu króluje konsola .

U mnie jak na razie Mint z KDE 4.5.1 sprawuje się dobrze choć musiałem zmienić Dolphina na Konqueror bo ten ciągle robił zwiechę , ostatnio było dużo aktualizacji ponad 170mb ale system i to przetrzymał już sam nie wiem jaki mam system tak do końca  jeszcze Mint czy już Kubuntu .

Co do LMDE poczekam na wydanie  Z KDE jeśli takie  wyjdzie i się mocno zastanowię choć lucjan  mocno chwali swojego kameleonka.
AMD 64 X  3800+ MSIK9N Neo V3  GF 7300GT 4 GB RAM

Shinnok

  • Gość
Odp: Małe uwagi na szybko, po instalacji LMDE na dysk twardy
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 02, 2010, 22:37:05 pm »
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego po podłączeniu do mojego laptopa karty muzycznej Creative Sound Blaster Surround X-FI 5.1 USB i ustawieniu odpowiednio dźwięk odtwarzany np. z Rhythmbox leci wszystko normalnie przez głośniki podłączone do tej karty a jak słucham czegoś na youtube to dźwięk leci przez głośniki laptopowe na normalnym Mincie(baza ubudu..) wszystko grało normalnie przez te duże głośniki a nie laptopowe. Dlaczego tak się dzieje....chyba nie zakręciłem za mocno sytuacji

+)game(-

  • Gość
Odp: Małe uwagi na szybko, po instalacji LMDE na dysk twardy
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 26, 2010, 09:22:53 am »
wlasnie zainistalowałem lmde , mam prozbe czy ktos  moze mi ,naj poczatkujacemu  pomuc spolsczyc system ?  np ff ?

Offline ilin

  • Siewca Mięty
  • Dorodny miętowy krzew
  • *****
  • Wiadomości: 673
  • Punkty: 250
  • Płeć: Mężczyzna
  • Palacz
  • Środowisko graficzne: Inne
  • Wersja systemu: Inny
Odp: Małe uwagi na szybko, po instalacji LMDE na dysk twardy
« Odpowiedź #41 dnia: Październik 26, 2010, 09:31:05 am »
apt-get install firefox-l10n-pl
Polski portal Debiana


I tak przed terminalem nie uciekniesz :)

+)game(-

  • Gość
Odp: Małe uwagi na szybko, po instalacji LMDE na dysk twardy
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 26, 2010, 09:42:00 am »
dzieki  , działa  , jeszcze jak zainstalowac ster do geforce 6600 ?

Offline mati75

  • Rodzina Linux Mint
  • Administrator
  • Spamerzy
  • *******
  • Wiadomości: 2381
  • Punkty: 25121
  • Płeć: Mężczyzna
    • >>>Click me!<<<
  • Wersja systemu: Inny
Odp: Małe uwagi na szybko, po instalacji LMDE na dysk twardy
« Odpowiedź #43 dnia: Październik 26, 2010, 10:37:53 am »
W centrum sterowania masz sterowniki klikniesz na to i samo pobierze właściwy dla Twojego sprzętu sterownik pozostanie Ci potwierdzić instalację i restart .
To debian tego tam nie ma. Instaluje się tak: sudo apt-get install nvidia-glx

υωαgα α∂мιи !!! вαиαмι иαριєя∂αℓα !!!

+)game(-

  • Gość
Odp: Małe uwagi na szybko, po instalacji LMDE na dysk twardy
« Odpowiedź #44 dnia: Październik 26, 2010, 10:50:09 am »
thx ,  bo szukałem  ale nie moglem znaleźć
Dodany: Październik 26, 2010, 11:05:19 am
zainstalowałem  i mam problem nie wykrywa mi prawidłowo monitora  mam max rozdzielczość 1280 x 1024 , zamiast 1680 x 1050 , odświeżanie tez  0 zamiast 60
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2010, 11:05:19 am wysłana przez +)game(- »