Autor Wątek: (Solved) Problem z dzwiękiem  (Przeczytany 11813 razy)

Offline wojassi

  • Miętowy liść
  • *
  • Wiadomości: 43
  • Punkty: 0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jak się nie da jak się da ;)
(Solved) Problem z dzwiękiem
« dnia: Styczeń 29, 2011, 20:25:42 pm »
 Po skasowaniu pulseudio i przeniesieniu się na alsę napotakałem takie problemy:

w VLC:  
Potential ALSA version problem:
VLC failed to initialize your sound output device (if any).
Please update alsa-lib to version 1.0.23-2-g8d80d5f or higher to try to fix this issue.
Ale daje ok czy tam clear i odtwarza bez problemu tyle, że to jakiś błąd.

Firefox: gnome mplayer w firefox nie chciał grać więc usunąłem go wraz z jakimiś innymi pakietami i niestety teraz firefox mi krzyczy żebym zainsalował wtyczkę. Chodzi może o flasha? Jak to sprawdzić? . Youtube działa więc wina mplayera i alsy jak nic .

Ilin mi bardzo pomaga za co mu dziękuję.
Ilin to jest to co mi wypluwa w terminalu po wprowadzenie tych kodów:

To mi wyrzuciło jak wpisałem tą drugą komende:
wojtecki@wojtecki ~ $ mplayer plik.avi -ao oss
MPlayer SVN-r31918 (C) 2000-2010 MPlayer Team
Can't open joystick device /dev/input/js0: No such file or directory
Can't init input joystick
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.

Playing plik.avi.
File not found: 'plik.avi'
Failed to open plik.avi.


Exiting... (End of file)
(pierwszą podobnie też)

A co z tą wtyczką do firefoxa mam zrobić?
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2011, 07:30:51 am wysłana przez wojassi »
IOS dla odprężenia,  Mint XFCE naukowo/hobbystycznie, Winda dla małego podniesienia.. cisnienia.

Offline ilin

  • Siewca Mięty
  • Dorodny miętowy krzew
  • *****
  • Wiadomości: 689
  • Punkty: 270
  • Płeć: Mężczyzna
  • Palacz
Odp: Problem z dzwiękiem
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 30, 2011, 07:48:04 am »
Najpierw pokaż czy wszystko odinstalowaleś.

dpkg -l grep pulse oraz co masz z alsy

dpkg -l | grep alsa

Jak podstawiasz pod mplayera to istniejący plik np utwór mp3 czy jakis film.

Ja podaję przykładowo plik.mp3 bo nie wiem co kto ma na dysku aby dokładnie napisać.
Polski portal Debiana


I tak przed terminalem nie uciekniesz :)

Offline Tracerneo

  • Funtoo User
  • Siewca Mięty
  • Dorodna miętowa sadzonka
  • *****
  • Wiadomości: 186
  • Punkty: 0
Odp: Problem z dzwiękiem
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 30, 2011, 11:53:52 am »
Co do FF zainstaluj mozilla-plugin-vlc.

Offline wojassi

  • Miętowy liść
  • *
  • Wiadomości: 43
  • Punkty: 0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jak się nie da jak się da ;)
Odp: Problem z dzwiękiem
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 30, 2011, 20:59:05 pm »
sudo dpkg -l grep pulse:
Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold
| Status=Not/Inst/Conf-files/Unpacked/halF-conf/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend
|/ Err?=(none)/Reinst-required (Status,Err: uppercase=bad)
||/ Name           Version        Description
+++-==============-==============-============================================
ii  grep           2.6.3-3        GNU grep, egrep and fgrep
No packages found matching pulse.


Alsa:
dpkg -l | grep alsa
ii  alsa-base                            1.0.23+dfsg-2                     ALSA driver configuration files
ii  alsa-utils                           1.0.23-3                          Utilities for configuring and using ALSA
rc  gnome-alsamixer                      0.9.7~cvs.20060916.ds.1-2         ALSA sound mixer for GNOME
ii  gstreamer0.10-alsa                   0.10.30-1                         GStreamer plugin for ALSA
ii  libsdl1.2debian-alsa                 1.2.14-6.1                        Simple DirectMedia Layer (with X11 and ALSA options)

W gnome media player nic odtwarza. Jest "stopped"
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2011, 21:01:28 pm wysłana przez wojassi »
IOS dla odprężenia,  Mint XFCE naukowo/hobbystycznie, Winda dla małego podniesienia.. cisnienia.

Offline Tracerneo

  • Funtoo User
  • Siewca Mięty
  • Dorodna miętowa sadzonka
  • *****
  • Wiadomości: 186
  • Punkty: 0
Odp: Problem z dzwiękiem
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 30, 2011, 21:11:07 pm »
ilin popełnił mały błąd. ;) Pierwsze polecenie ma wyglądać tak:
dpkg -l | grep pulse

Offline wojassi

  • Miętowy liść
  • *
  • Wiadomości: 43
  • Punkty: 0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jak się nie da jak się da ;)
Odp: Problem z dzwiękiem
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 31, 2011, 06:43:33 am »
ok. To wyszło takie coś:
wojtecki@wojtecki ~ $ sudo dpkg -l | grep pulse
[sudo] password for wojtecki:
ii  libpulse-browse0                     0.9.21-3                          PulseAudio client libraries (zeroconf support)
ii  libpulse-mainloop-glib0              0.9.21-3                          PulseAudio client libraries (glib support)
ii  libpulse0                            0.9.21-3                          PulseAudio client libraries
IOS dla odprężenia,  Mint XFCE naukowo/hobbystycznie, Winda dla małego podniesienia.. cisnienia.

Offline ilin

  • Siewca Mięty
  • Dorodny miętowy krzew
  • *****
  • Wiadomości: 689
  • Punkty: 270
  • Płeć: Mężczyzna
  • Palacz
Odp: Problem z dzwiękiem
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 31, 2011, 09:02:23 am »
No faktycznie tam literówkę strzeliłem. :)

Co do pulse to ja mam tak
root@debian:/home/adam/Desktop# dpkg -l | grep pulse
ii  libpulse0                                 0.9.21-3                            PulseAudio client libraries

Te dwa pakiety możesz wyrzucić.
Jak wywalisz to puść jeszcze aptitude purge ~cżeby wywalić konfigi po usuniętych pakietach.

No i jak wyglada sprawa z tym
mplayer plik.mp3 -ao alsa gra czy nie ?
Polski portal Debiana


I tak przed terminalem nie uciekniesz :)

Offline wojassi

  • Miętowy liść
  • *
  • Wiadomości: 43
  • Punkty: 0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jak się nie da jak się da ;)
Odp: Problem z dzwiękiem
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 31, 2011, 20:32:18 pm »
hmm
ii  libpulse-mainloop-glib0              0.9.21-3                          PulseAudio client libraries (glib support)Tam jest jakaś zależność z gnome-media (razem są do usunięcia). Mam się tym martwić czy usunąć bez sentymentu?

mplayer nie gra dalej. Już nie ma błędu, że brak wtyczki ale nic nie odtwarza. Jest czarny ekran i nic. A mogę go usunąć i czymś zastąpić lepszym np VLC ?  Gdzieś są takie ustawienia chyba ;) ?
sudo mplayer plik.mp3 -ao alsa
[sudo] password for wojtecki:
MPlayer SVN-r31918 (C) 2000-2010 MPlayer Team
Can't open joystick device /dev/input/js0: No such file or directory
Can't init input joystick
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.

Playing plik.mp3.
File not found: 'plik.mp3'
Failed to open plik.mp3.


Exiting... (End of file)
IOS dla odprężenia,  Mint XFCE naukowo/hobbystycznie, Winda dla małego podniesienia.. cisnienia.

Offline ilin

  • Siewca Mięty
  • Dorodny miętowy krzew
  • *****
  • Wiadomości: 689
  • Punkty: 270
  • Płeć: Mężczyzna
  • Palacz
Odp: Problem z dzwiękiem
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 31, 2011, 20:46:09 pm »
Cytat: wojassi
sudo mplayer plik.mp3 -ao alsa
[sudo] password for wojtecki:
MPlayer SVN-r31918 (C) 2000-2010 MPlayer Team
Can't open joystick device /dev/input/js0: No such file or directory
Can't init input joystick
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.

Playing plik.mp3.
File not found: 'plik.mp3'
Failed to open plik.mp3.


Exiting... (End of file)

Czy ty chcesz ode mnie kopa w tyłek ?

Ile razy mam powtarzać ,że masz podstawić istniejący plik a nie przeklejać polecenia z forum.

O tak np
[adam@arch Desktop]$ mplayer '/media/win_d/Muzyka/Shakin'\'' Stevens - The Epic Years/09 - Shakin'\'' Stevens - Teardrops.mp3' -ao alsa
MPlayer SVN-r32792-4.5.2 (C) 2000-2011 MPlayer Team
161 audio & 351 video codecs
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.

Playing /media/win_d/Muzyka/Shakin' Stevens - The Epic Years/09 - Shakin' Stevens - Teardrops.mp3.
Audio only file format detected.
Clip info:
 Title: Teardrops
 Artist: Shakin' Stevens
 Album: The Epic Years
 Year: 1992
 Comment: Ripped by Winamp
 Track: 9
 Genre: Unknown
Load subtitles in /media/win_d/Muzyka/Shakin' Stevens - The Epic Years/
==========================================================================
Opening audio decoder: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3
AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 128.0 kbit/9.07% (ratio: 16000->176400)
Selected audio codec: [mp3] afm: mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3)
==========================================================================
AO: [alsa] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
Video: no video
Starting playback...
A:   5.2 (05.2) of 236.0 (03:56.0)  2.1%
Polski portal Debiana


I tak przed terminalem nie uciekniesz :)

Offline wojassi

  • Miętowy liść
  • *
  • Wiadomości: 43
  • Punkty: 0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jak się nie da jak się da ;)
Odp: Problem z dzwiękiem
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 31, 2011, 22:41:37 pm »
Ok już podstawiłem :P Przepraszam.
mplayer '/home/wojtecki/Music/Bari Improv - August Rush.mp3' -ao alsa
MPlayer SVN-r31918 (C) 2000-2010 MPlayer Team
Can't open joystick device /dev/input/js0: No such file or directory
Can't init input joystick
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.

Playing /home/wojtecki/Music/Bari Improv - August Rush.mp3.
Audio only file format detected.
==========================================================================
Opening audio decoder: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3
AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 48.0 kbit/3.40% (ratio: 6000->176400)
Selected audio codec: [mp3] afm: mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3)
==========================================================================
[AO_ALSA] alsa-lib: pulse.c:229:(pulse_connect) PulseAudio: Unable to connect: Connection refused

[AO_ALSA] Playback open error: Connection refused
Failed to initialize audio driver 'alsa'
Could not open/initialize audio device -> no sound.
Audio: no sound
Video: no video


Exiting... (End of file)

A no i zauważyłem nowe zjawisko dla mnie: Jak puszczę jakiś plik ze strumienim audio (radio) w VLC to jak wchodzę na youtube to nie ma dzwięku. Żeby powrócił muszę zamknąć VLC odświeżyć stronę. A jak oglądam na youtube i chcę od razu słuchać radia w VLC to muszę zamknąć stronę i jeszcze raz zrobić restart VLC. Co to może być?

No i ten błąd dalej trwa: Potential ALSA version problem:
VLC failed to initialize your sound output device (if any).
Please update alsa-lib to version 1.0.23-2-g8d80d5f or higher to try to fix this issue.



IOS dla odprężenia,  Mint XFCE naukowo/hobbystycznie, Winda dla małego podniesienia.. cisnienia.

Offline ilin

  • Siewca Mięty
  • Dorodny miętowy krzew
  • *****
  • Wiadomości: 689
  • Punkty: 270
  • Płeć: Mężczyzna
  • Palacz
Odp: Problem z dzwiękiem
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 31, 2011, 22:49:00 pm »
Zrób aptitude purge ~c zrestartuj kompa.

Potem puść mplayerem znów coś i pokaż co pluje.
Coś to pulse jeszcze gdzieś siedzi i blokuje wyjście alsy.


Polski portal Debiana


I tak przed terminalem nie uciekniesz :)

Offline wojassi

  • Miętowy liść
  • *
  • Wiadomości: 43
  • Punkty: 0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jak się nie da jak się da ;)
Odp: Problem z dzwiękiem
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 31, 2011, 23:36:38 pm »

mplayer '/home/wojtecki/Music/Bari Improv - August Rush.mp3' -ao alsa
MPlayer SVN-r31918 (C) 2000-2010 MPlayer Team
Can't open joystick device /dev/input/js0: No such file or directory
Can't init input joystick
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.

Playing /home/wojtecki/Music/Bari Improv - August Rush.mp3.
Audio only file format detected.
==========================================================================
Opening audio decoder: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3
AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 48.0 kbit/3.40% (ratio: 6000->176400)
Selected audio codec: [mp3] afm: mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3)
==========================================================================
[AO_ALSA] alsa-lib: pulse.c:229:(pulse_connect) PulseAudio: Unable to connect: Connection refused

[AO_ALSA] Playback open error: Connection refused
Failed to initialize audio driver 'alsa'
Could not open/initialize audio device -> no sound.
Audio: no sound
Video: no video


Exiting... (End of file)

Hmm to może zainstaluje wszystko na nowo i wersje x64 bo tam ponoć nie było z niczym problemów a ja mam je od początku. Tyle, że tam to też jest pulseaudio, które będzie się ciągnąć za mną ;(
IOS dla odprężenia,  Mint XFCE naukowo/hobbystycznie, Winda dla małego podniesienia.. cisnienia.

Offline ilin

  • Siewca Mięty
  • Dorodny miętowy krzew
  • *****
  • Wiadomości: 689
  • Punkty: 270
  • Płeć: Mężczyzna
  • Palacz
Odp: Problem z dzwiękiem
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 31, 2011, 23:39:54 pm »
Nic nie instaluj.
Jutro to sprawdzę bo dziś mi sie już nie chce.
Może tam jeszcze jakiś plik siedzi o którym nie wiem.
Wszystko w praniu wyjdzie.
Polski portal Debiana


I tak przed terminalem nie uciekniesz :)

Offline wojassi

  • Miętowy liść
  • *
  • Wiadomości: 43
  • Punkty: 0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jak się nie da jak się da ;)
Odp: Problem z dzwiękiem
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 31, 2011, 23:56:18 pm »
Nic nie instaluj.
Jutro to sprawdzę bo dziś mi sie już nie chce.
Może tam jeszcze jakiś plik siedzi o którym nie wiem.
Wszystko w praniu wyjdzie.

ok. Dzięĸi. Wielki jesteś.
IOS dla odprężenia,  Mint XFCE naukowo/hobbystycznie, Winda dla małego podniesienia.. cisnienia.

Offline ilin

  • Siewca Mięty
  • Dorodny miętowy krzew
  • *****
  • Wiadomości: 689
  • Punkty: 270
  • Płeć: Mężczyzna
  • Palacz
Odp: Problem z dzwiękiem
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 01, 2011, 08:18:08 am »
Właśnie na czystym LMDE wywaliłem pulseaudio.
satellitel40-laptop Pulpit # dpkg -l | grep pulse
ii  libpulse-mainloop-glib0              0.9.21-3                          PulseAudio client libraries (glib support)
ii  libpulse0                            0.9.21-3                          PulseAudio client libraries
ii  vlc-plugin-pulse                     1.1.3-1squeeze1                   PulseAudio plugin for VLC
kasia@satellitel40-laptop ~/Pulpit $ mplayer '/home/kasia/Pulpit/Shadows - Riders In The Sky.mp3'  -ao alsa
MPlayer SVN-r31918 (C) 2000-2010 MPlayer Team
Can't open joystick device /dev/input/js0: No such file or directory
Can't init input joystick
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.

Playing /home/kasia/Pulpit/Shadows - Riders In The Sky.mp3.
Audio only file format detected.
Clip info:
 Title: Riders In The Sky
 Artist: Shadows
 Album:
 Year:
 Comment:
 Genre: Other
==========================================================================
Opening audio decoder: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3
AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 128.0 kbit/9.07% (ratio: 16000->176400)
Selected audio codec: [mp3] afm: mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3)
==========================================================================
AO: [alsa] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
Video: no video
Starting playback...
A:   4.4 (04.3) of 226.0 (03:46.0)  2.0%

Pięknie działa.

Wykasuj
rm -Rf /etc/pulse
Pokaż czy ręcznie czegoś nie porobiłeś

ls /etc | grep asound i z konta użytkownika
ls ~/ | grep asound
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2011, 08:39:12 am wysłana przez ilin »
Polski portal Debiana


I tak przed terminalem nie uciekniesz :)