Forum Linux Mint Polska

Autor Wątek: html+php - błąd w przeglądarce  (Przeczytany 396 razy)

Offline pompio

  • Miętowa sadzonka
  • **
  • Wiadomości: 65
  • Punkty: 0
  • Środowisko graficzne: Cinnamon
  • Wersja systemu: 18
html+php - błąd w przeglądarce
« dnia: Lipiec 06, 2017, 17:54:45 pm »
Witam,
Podstawy podstaw w PHP.
Formularz do przesłania imienia.
Po naciśnięciu WYŚLIJ wyskakuje okno do zapisania pliku.
Plik formularz.html:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>FORMULARZ</title>
</head>
<body>
<h2>Wpisz swoje imię.</h2><br/>
<form action="form.php" method="GET">

<INPUT type="text" name="first_name">
<INPUT type="submit" value="Submit">

</form>

</body>
</html>

Plik form.php:
<?php

print(
$_GET["first_name"]);

?>


Serwer apache i php działają.

O co w tym może chodzić?




Offline awaluk

  • Programista PHP, webdeveloper.
  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Punkty: 0
  • Płeć: Mężczyzna
    • waluk.pl
  • Środowisko graficzne: Cinnamon
  • Wersja systemu: 18
Odp: html+php - błąd w przeglądarce
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 11, 2017, 22:18:33 pm »
Wyskakuje okno do zapisania pliku, tzn. przeglądarka chce pobierać ten plik .php?
Jeśli tak to powiedz jak uruchamiasz swoją stronę, bo zgaduję, że przez normalne otwarcie pliku html (dosłownie mówiąc: dwukrotne kliknięcie na plik). Można to poznać po adresie, jeśli jest tam file:// to źle. Musisz wejść poprzez serwer www (ten, który jak mówisz masz uruchomiony), czyli najprościej mówiąc przez http://localhost. Po prostu PHP musi zostać zinterpretowane przez interpreter, który masz podpięty do serwera, przeglądarka sama z siebie PHP nie obsługuje, bo to język backendowy.

Offline pompio

  • Miętowa sadzonka
  • **
  • Wiadomości: 65
  • Punkty: 0
  • Środowisko graficzne: Cinnamon
  • Wersja systemu: 18
Odp: html+php - błąd w przeglądarce
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 12, 2017, 10:25:56 am »
Wyskakuje okno do zapisania pliku, tzn. przeglądarka chce pobierać ten plik .php?
Jeśli tak to powiedz jak uruchamiasz swoją stronę, bo zgaduję, że przez normalne otwarcie pliku html (dosłownie mówiąc: dwukrotne kliknięcie na plik). Można to poznać po adresie, jeśli jest tam file:// to źle. Musisz wejść poprzez serwer www (ten, który jak mówisz masz uruchomiony), czyli najprościej mówiąc przez http://localhost. Po prostu PHP musi zostać zinterpretowane przez interpreter, który masz podpięty do serwera, przeglądarka sama z siebie PHP nie obsługuje, bo to język backendowy.

Dziękuję serdecznie. Działa jak powinno. Już teraz rozumiem.
Ech, zachciało mi się na starość nauki php i sql. ;-)
Pozdrawiam serdecznie.