Forum Linux Mint Polska

Autor Wątek: Mikrofon volume  (Przeczytany 249 razy)

Offline czmielu

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Punkty: 0
  • Środowisko graficzne: Cinnamon
  • Wersja systemu: 18
Mikrofon volume
« dnia: Luty 16, 2018, 23:50:50 pm »
Mam problem z mikrofonem, a dokładniej z jego domyślną głośnością. Za każdym razem gdy włączę system mikrofon ustawia się na wartość 100%. Problem w tym, że to o wiele za dużo. Optymalnie powinno być w granicach 30%, ale nie mam pojęcia jak to ustawić. Szukałem komendy do zmiany volume, żeby włączała się przy starie systemu, ale ciężko cokolwiek znaleźć. Pomoże ktoś?

Jestem zupełnie zielony jeśli chodzi o linuxa.

Online ciastek1981

  • Animator Porządkowy
  • Globator Moderalny
  • Wielki miętus
  • *******
  • Wiadomości: 903
  • Punkty: 114
  • Płeć: Mężczyzna
  • Klony Xubuntu
  • Środowisko graficzne: Xfce
  • Wersja systemu: Inny
Odp: Mikrofon volume
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 17, 2018, 19:57:04 pm »
Nie zapamiętuje ustawień kontroli głośności?

Sprawdź tak, w terminalu wykonaj

pulseaudio -k
potem

pulseaudio --start
Potem, jeszcze raz ustaw domyślny poziom jaki cię interesuje. Sprawdź restartując komputer.

Można również w terminalu próbować ustawić

alsamixer
Strzałkami + M ustawia się wartości.

Jak nic nie ruszy podaj wyniki skryptu

http://forum.linuxmint.pl/index.php?topic=5887.0

Offline czmielu

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Punkty: 0
  • Środowisko graficzne: Cinnamon
  • Wersja systemu: 18
Odp: Mikrofon volume
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 18, 2018, 09:50:11 am »

Online ciastek1981

  • Animator Porządkowy
  • Globator Moderalny
  • Wielki miętus
  • *******
  • Wiadomości: 903
  • Punkty: 114
  • Płeć: Mężczyzna
  • Klony Xubuntu
  • Środowisko graficzne: Xfce
  • Wersja systemu: Inny
Odp: Mikrofon volume
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 19, 2018, 11:21:05 am »
Póki co zrób tak

sudo xed /etc/pulse/daemon.conf
Zmień yes na no w wierszu

flat-volumes =
Zapisz i potem jeszcze raz

pulseaudio -k
pulseaudio --start
Jak dalej nic spróbuj usunąć katalog /.config/pulse/ dla swojego użytkownika

rm -fr /home/tu_wstaw_swoją_nazwę_użytkownika/.config/pulse/
PS Ewentualnie zainstaluj sobie jeszcze pavucontrol.