Wczoraj zainstalowałem na swoim pc-cie na dysku magnetycznym 32-bitowego minta 19.3 z pulpitem mate .
Po pierwszym uruchomieniu zainstalowałem aktualizacje , ale pomimo to ten świeżo postawiony system
uruchamia się prawie 3 minuty

. Wydaje mi się to trochę za długo .
Proszę o jakieś porady ; czy mogę nieco przyspieszyć start świeżo zainstalowanego minta 19.3

Z góry dzięki za porady ....
32 bity dlatego , że mój 11-letni blaszak ma tylko 2 GB RAM-u .
Cytat:[email protected]:~$ systemd-analyze blame | head
56.191s udisks2.service
33.192s lvm2-monitor.service
15.002s networkd-dispatcher.service
10.041s ubuntu-system-adjustments.service
8.881s ModemManager.service
8.521s NetworkManager.service
7.957s dev-sdb1.device
6.832s grub-common.service
6.254s accounts-daemon.service
5.518s speech-dispatcher.service
[email protected]:~$
Oto wyniki żądanego polecenia ./....
udisk2 uruchamia się około 1 minuty.
Trzeba zdiagnozować co tam tak długo trwa.
Potrzebne kolejne wyniki poleceń:
systemd-analyze critical-chain udisks2.service
sudo cat /etc/fstab
sudo lsblk -f
P.S.
To, że masz tyle RAM nie znaczy, że należy wybrać taką wersję.
Z powodu tej wersji możesz mieć problemy z dostępnością oprogramowania ze względu na stopniowe porzucanie architektury 32bit.
Szukamy dalej:
sudo grep udisks2 /var/log/syslog
Nie sugerujcie się tylko wyjściem systemd-analyze bo to nie tak działa.

Dla przykładu, jeśli system chce wystartować jakaś usługę i ta usługa ma zależności, które na to nie pozwalają, to ona będzie czekać, aż te zależności (inne usługi) zostaną podniesione. Wtedy w tym logu z analizy będzie ta usługa miała bardzo długi czas startu ale to na nic nie wpływa, pewnie trzeba by dokonać jakiejś zmiany w zależnościach samej usługi, tak by była startowana w nieco odpowiedniejszym czasie ale taki długi czas startu usługi nie przekłada się w żaden sposób na długość startu systemu.
Lepiej jest podejrzeć jak wygląda obrazek wygenerowany via:
Kod:
$ systemd-analyze plot > plot
Tak mi to właśnie coś nie pasowało, bo u mnie mam wynik z systemd-analyze blame sięgający 1 minuty, a system startuje o wiele szybciej jakieś 15 sekund.
Już sam kernel ładuje się ponad minutę co możesz sobie zobaczyć na podsumowaniu w lewym górnym rogu obrazka
![[Obrazek: LBZinlJ.png]](https://imgur.com/LBZinlJ.png)
lub po poleceniu
systemd-analyze
Czy w przypadku nośnika z którego instalowałeś Minta, też tak długo system się ładował?
Wrzuć na pastebin zawartość pliku
/var/log/dmesg.0 i wrzuć tu link.