Forum Linux Mint Polska

Pełna wersja: Swap z automatu?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Tak sobie grzebię po monitorze systemu i zauważyłem, że w monitorze systemu oprócz RAMu mam też SWAP 2GB... Instalowałem minta automatycznie czyli bez swapów itd. Czy to możliwe, że Mint sam go stworzył bo np gra w którą ostatnio pogrywam zmieniła wymagania i zamiast 8GB RAM potrzebuje teraz 10GB RAM? 

Czy jest szansa, że Mint zrobił to automatycznie? Jeśli tak to spoko ale chcę się upewnić jak to się stało :-)

Czy może są pewne mechanizmy o których nie wiedziałem???
Jeśli masz SWAP w formie pliku, a tak masz zapewne pod 19stką. System sam sobie zwiększy rozmiar, jeśli będzie tego potrzebował. Nie słyszałem, żeby ktoś pod Windows miał potrzebę zwiększenia SWAP, a tam ten kawałek dysku pracuje pełną parą Wink
(11-07-2020, 20:29)yahoob3 napisał(a): [ -> ]Jeśli masz SWAP w formie pliku, a tak masz zapewne pod 19stką. System sam sobie zwiększy rozmiar, jeśli będzie tego potrzebował. Nie słyszałem, żeby ktoś pod Windows miał potrzebę zwiększenia SWAP, a tam ten kawałek dysku pracuje pełną parą Wink


Nie wybierałem przy instalacji by mieć SWAP. O to chodzi. Instalacja poszła ta automatyczna a skoro pojawił się SWAP to znaczy, że.....? Mincik sam sobie zrobił gdy zaszła potrzeba?  Pytam jak to jest. A może zawsze przy instalacji powstaje ten SWAP? Nie sprawdziłem tego wcześniej ale też na pewno sam nie prosiłem o SWAP bo uważam, że 8GB RAM raczej wystarczy :-)
(11-07-2020, 20:40)InfiniteLove napisał(a): [ -> ]Mincik sam sobie zrobił gdy zaszła potrzeba?

Bingo!
(11-07-2020, 20:43)yahoob3 napisał(a): [ -> ]
(11-07-2020, 20:40)InfiniteLove napisał(a): [ -> ]Mincik sam sobie zrobił gdy zaszła potrzeba?

Bingo!

Fantastycznie. Takie automatyzmy popieram bo naprawdę ułatwiają życie  :-) Duży PLUS dla Pingwinka :-)
Plik swap (2 GB) tworzony jest podczas każdej instalacji, chyba że utworzymy partycję swap przed instalacją.

>> Jak powiększyć przestrzeń wymiany