Forum Linux Mint Polska

Pełna wersja: PulseEffects - nieaktywny korektor
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam

Nie mogę włączyć korektora w PulseEffects. Nie działa przełącznik on /off. Mam zainstalowanego Minta. 20 Cinnamon.
Proszę o podpowiedź jak ustawić korektor.
Możesz spróbować:
Kod:
sudo apt install -y lsp-plugins
Po zainstalowaniu zrestartuj system
Po zainstalowaniu korektor jest aktywny ale po dwóch sekundach PulseEffects się wyłącza i dźwięku nie słychać.
PulseEffect instalowałem przez menedżer oprogramowania.

Później zainstalowałem tak jak poniżej i też wywala po dwóch sekundach.
Kod:
sudo add-apt-repository ppa:mikhailnov/pulseeffects -y
sudo apt update
sudo apt install pulseeffects pulseaudio --install-recommends
Ale pierwsze musisz odinstalować starą wersję przez menedżer oprogramowania i dopiero zainstalować nowe. Dzieje ci się to samo bo te komendy ci nic nie zainstalowały.
Najpierw odinstalowałem przez menedżera oprogramowania później zainstalowałem nową wersję. Zainstalowało się poprawnie.
To rozumiem, że problem rozwiązany czy nie? (Bo to, że się zainstalowało to nie znaczy, że działa)
Problem nierozwiązany. PulseEffect nadal wyłącza się po dwóch sekundach i dźwięku nie słychać.
Wyślij co masz po wpisaniu w terninal:
Kod:
inxi -Fxz
Kod:
[email protected]:~$ inxi -Fxz
System:
  Kernel: 5.4.0-40-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0
  Desktop: Cinnamon 4.6.6 Distro: Linux Mint 20 Ulyana
  base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:
  Type: Desktop Mobo: Gigabyte model: B85M-HD3 v: x.x serial: <filter>
  BIOS: American Megatrends v: F3 date: 05/09/2013
CPU:
  Topology: Quad Core model: Intel Core i5-4440 bits: 64 type: MCP
  arch: Haswell rev: 3 L2 cache: 6144 KiB
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  bogomips: 24742
  Speed: 1996 MHz min/max: 800/3300 MHz Core speeds (MHz): 1: 1556 2: 1505
  3: 1751 4: 1587
Graphics:
  Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics
  vendor: Gigabyte driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
  Device-2: NVIDIA GM107 [GeForce GTX 750 Ti] vendor: Micro-Star MSI
  driver: nvidia v: 440.100 bus ID: 01:00.0
  Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: modesetting,nvidia
  unloaded: fbdev,nouveau,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
  OpenGL: renderer: GeForce GTX 750 Ti/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 440.100
  direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:03.0
  Device-2: Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio
  vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
  Device-3: NVIDIA GM107 High Definition Audio [GeForce 940MX]
  vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 01:00.1
  Device-4: Z-Star Micro Venus USB2.0 Camera type: USB
  driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus ID: 3-3:2
  Sound Server: ALSA v: k5.4.0-40-generic
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
  vendor: Gigabyte driver: r8169 v: kernel port: d000 bus ID: 03:00.0
  IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 960.15 GiB used: 60.73 GiB (6.3%)
  ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD10EZEX-08RKKA0
  size: 931.51 GiB
  ID-2: /dev/sdb type: USB vendor: SanDisk model: Ultra size: 28.64 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 54.75 GiB used: 8.53 GiB (15.6%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
  ID-2: /boot size: 503.9 MiB used: 202.1 MiB (40.1%) fs: ext2
  dev: /dev/sda1
  ID-3: /home size: 854.90 GiB used: 51.99 GiB (6.1%) fs: ext4
  dev: /dev/sda6
  ID-4: swap-1 size: 5.59 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/sda7
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 44.0 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 39 C
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 34%
Info:
  Processes: 225 Uptime: 4h 20m Memory: 7.65 GiB used: 1.60 GiB (20.9%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.17
  inxi: 3.0.38
[email protected]:~$
Jeśli chodzi o dźwięk to nie masz dźwięku w ogóle czy tylko jak uruchomisz Pulseeffects?
Jak nie masz w ogóle to zobacz ustawienia dźwięku(czy masz wybrane dobre urządzenie wyjściowe) - Aplikacja Sound (systemowa)
Stron: 1 2