Forum Linux Mint Polska

Pełna wersja: błąd z pamięcią podręczną
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

jestem nowy na forum i w świecie Linuxa. Mam problem z pamięcią podręczną w aplikacjach jak Aplety itd. Błąd który wyskakuje gdy próbuję odświeżyć pamięć podręczną:

[Obrazek: e4ZIgrtl.png]

Co zrobiłem przed takim błędem? Aktualizację i zmiana serwerów w menedżerze aktualizacji:

[Obrazek: uLRTzuSl.png]

Info o systemie:

Kod:
System:    Kernel: 5.4.0-47-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0 Desktop: Cinnamon 4.6.7
           wm: muffin dm: LightDM Distro: Linux Mint 20 Ulyana base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:   Type: Laptop System: LENOVO product: 20238 v: Lenovo G510 serial: <filter> Chassis:
           type: 10 v: Lenovo G510 serial: <filter>
           Mobo: LENOVO model: INVALID v: 00000000Not Defined serial: <filter>
           UEFI [Legacy]: LENOVO v: 79CN47WW(V3.06) date: 03/06/2013
Battery:   ID-1: BAT1 charge: 41.0 Wh condition: 41.0/40.4 Wh (102%) volts: 12.2/10.8
           model: LENOVO PABAS0241231 serial: <filter> status: Full
CPU:       Topology: Quad Core model: Intel Core i7-4700MQ bits: 64 type: MT MCP arch: Haswell
           rev: 3 L2 cache: 6144 KiB
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 38315
           Speed: 1098 MHz min/max: 800/3400 MHz Core speeds (MHz): 1: 954 2: 917 3: 979 4: 985
           5: 1019 6: 905 7: 901 8: 963
Graphics:  Device-1: Intel 4th Gen Core Processor Integrated Graphics vendor: Lenovo driver: i915
           v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0416
           Device-2: AMD Opal XT [Radeon R7 M265/M365X/M465] vendor: Lenovo driver: radeon
           v: kernel bus ID: 01:00.0 chip ID: 1002:6604
           Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: ati,modesetting,radeon unloaded: fbdev,vesa
           resolution: 1366x768~60Hz
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 4600 (HSW GT2) v: 4.5 Mesa 20.0.8
           compat-v: 3.0 direct render: Yes
Audio:     Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio vendor: Lenovo
           driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:03.0 chip ID: 8086:0c0c
           Device-2: Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio vendor: Lenovo
           driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0 chip ID: 8086:8c20
           Sound Server: ALSA v: k5.4.0-47-generic
Network:   Device-1: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter vendor: Lenovo driver: ath9k
           v: kernel port: 4000 bus ID: 08:00.0 chip ID: 168c:0032
           IF: wlp8s0 state: up mac: <filter>
           Device-2: Qualcomm Atheros QCA8172 Fast Ethernet vendor: Lenovo driver: alx v: kernel
           port: 3000 bus ID: 09:00.0 chip ID: 1969:10a0
           IF: enp9s0 state: down mac: <filter>
Drives:    Local Storage: total: 931.51 GiB used: 20.25 GiB (2.2%)
           ID-1: /dev/sda vendor: Seagate model: ST1000LM024 HN-M101MBB size: 931.51 GiB
           speed: 6.0 Gb/s serial: <filter>
Partition: ID-1: / size: 915.40 GiB used: 20.25 GiB (2.2%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
Sensors:   System Temperatures: cpu: 45.0 C mobo: N/A gpu: radeon temp: 46 C
           Fan Speeds (RPM): N/A
Repos:     No active apt repos in: /etc/apt/sources.list
           Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
           1: deb http: //ftp.icm.edu.pl/pub/Linux/dist/linuxmint/packages ulyana main upstream import backport
           2: deb http: //ftp.agh.edu.pl/ubuntu focal main restricted universe multiverse
           3: deb http: //ftp.agh.edu.pl/ubuntu focal-updates main restricted universe multiverse
           4: deb http: //ftp.agh.edu.pl/ubuntu focal-backports main restricted universe multiverse
           5: deb http: //security.ubuntu.com/ubuntu/ focal-security main restricted universe multiverse
           6: deb http: //archive.canonical.com/ubuntu/ focal partner
Info:      Processes: 248 Uptime: 19m Memory: 7.69 GiB used: 1.43 GiB (18.6%) Init: systemd v: 245
           runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 alt: 9 Client: Unknown python3.8 client inxi: 3.0.38


Z góry dziękuję za pomoc!
Przywróć domyślne serwery za pomocą opcji "Przywróć domyślne ustawienia" i będziesz wiedział czy to serwery są problemem.

Używam tylko serwerów domyślnych bo z innymi czasami są problemy (brakujące pakiety) a różnica w prędkości pobierania jest niewielka.
Dzięki za podpowiedź, ale niestety nic to nie pomaga. Przywróciłem pierworodne ustawienia ale błąd nadal ten sam.
Sprawdź czy na innym łączu jest ok np. z telefonu.
mam to samo, na pewno nie wina internetu , mam to samo na LTE i Światłowodzie. To musi być jakiś globalny błąd, na czacie też ktoś napisał że ma to samo...
Na irc pisali że jest update serwerów. A wiec chyba trzeba tylko czekać.

Dodano po pewnym czasie:
Nie wiem czy dobrze robię pisząc post pod postem, jakby coś to sorry, ale już problem rozwiązany i wszystko działa.