Forum Linux Mint Polska

Pełna wersja: Poziomy pasek po zainstalowaniu deski (plank)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.

Po zainstalowaniu deski za pomocą komendy "sudo apt install plank" i włączeniu dock'a na ekranie pojawił mi się przeźroczysty poziomy pasek. Nigdzie nie znalazłem metody jak to naprawić więc zwracam się z prośbą do Was Forumowicze.

[Obrazek: jdwMqb8l.png]

Przy okazji chciałbym spytać jak ustawić deskę, żeby uruchamiała się automatycznie po odpaleniu systemu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Kod:
inxi -Fxz
System:
  Kernel: 5.4.0-48-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0
  Desktop: Xfce 4.14.2 Distro: Linux Mint 20 Ulyana base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:
  Type: Laptop System: TOSHIBA product: SATELLITE C850-11Q
  v: PSKC8E-01S00GPL serial: <filter>
  Mobo: Type2 - Board Vendor Name1 model: Type2 - Board Product Name1
  v: Type2 - Board Version serial: <filter> UEFI [Legacy]: Insyde v: 1.10
  date: 02/29/2012
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Celeron B815 bits: 64 type: MCP
  arch: Sandy Bridge rev: 7 L2 cache: 2048 KiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 6385
  Speed: 798 MHz min/max: 800/1600 MHz Core speeds (MHz): 1: 798 2: 798
Graphics:
  Device-1: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics
  vendor: Toshiba driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
  Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
  resolution: 1366x768~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 2000 (SNB GT1)
  v: 3.3 Mesa 20.0.8 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio vendor: Toshiba
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
  Sound Server: ALSA v: k5.4.0-48-generic
Network:
  Device-1: Realtek RTL8723AE PCIe Wireless Network Adapter
  driver: rtl8723ae v: kernel port: 3000 bus ID: 02:00.0
  IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet vendor: Toshiba
  driver: r8169 v: kernel port: 2000 bus ID: 03:00.0
  IF: enp3s0 state: down mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 111.79 GiB used: 21.70 GiB (19.4%)
  ID-1: /dev/sda vendor: KingDian model: S400 120GB size: 111.79 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 54.78 GiB used: 9.09 GiB (16.6%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
  ID-2: /boot size: 1.80 GiB used: 207.2 MiB (11.2%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
  ID-3: /home size: 45.58 GiB used: 12.37 GiB (27.1%) fs: ext4
  dev: /dev/sda8
  ID-4: /tmp size: 3.60 GiB used: 15.0 MiB (0.4%) fs: ext4 dev: /dev/sda6
  ID-5: /var/tmp size: 3.60 GiB used: 15.2 MiB (0.4%) fs: ext4
  dev: /dev/sda7
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 60.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 182 Uptime: 8m Memory: 3.74 GiB used: 915.5 MiB (23.9%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.17
  inxi: 3.0.38
Do końca nie wiem bo nie korzystam, dodaj do programów startowych by startował razem z systemem.
Pobaw się ustawieniami menedżera okien... nie pamiętam teraz ścieżki (menedżer ustawień, chyba menedżer okien, lub okna)... tam gdzie jest Kompton+coś tam... Metacity... sorrki, z pamięci trudno czasem sobie coś przypomnieć. W każdym razie chodzi o kompozycje. Działa na pewno, bo miałem to samo.


EDIT:
Automatyczne uruchamianie zdaje się, że pod PPM na Planku i wybierz ustawienia... i tam szukaj. Wieczorem mogę sprawdzić, bo to jedyny na dobrą sprawę dock sensownie działający pod M20.

EDIT2:
Ustawienie autostartu -> Programy startowe, +, polecenie użytkownika i dajesz tak:
[Obrazek: NteMXKM.png]
(08-10-2020, 12:04)yahoob3 napisał(a): [ -> ]Pobaw się ustawieniami menedżera okien... nie pamiętam teraz ścieżki (menedżer ustawień, chyba menedżer okien, lub okna)... tam gdzie jest Kompton+coś tam... Metacity... sorrki, z pamięci trudno czasem sobie coś przypomnieć. W każdym razie chodzi o kompozycje. Działa na pewno, bo miałem to samo.


EDIT:
Automatyczne uruchamianie zdaje się, że pod PPM na Planku i wybierz ustawienia... i tam szukaj. Wieczorem mogę sprawdzić, bo to jedyny na dobrą sprawę dock sensownie działający pod M20.

Zmieniłem ustawienia tak jak napisałeś. Pomogło.  Big Grin
Przy okazji zabawy z panelem namieszałem delikatnie jeśli chodzi o układ ikon na panelu.
Chciałbym przywrócić ich pozycję na prawą stronę panelu zaczynając od ikony zasięgu internetu. Przesuwanie ikon nic nie daje. Nie wiem jak to zrobiłem, że ikony przeniosły się bliżej menu. Panel nie jest zablokowany.
Z góry dziękuję.
[Obrazek: uLSuyHjl.jpg]
Kliknij PPM na panelu i szperaj w ustawieniach.
Tak jak napisał @dedito szukaj czegoś takiego jak wypełniacz i umieść między ikonami na panelu.
Dziękuję serdecznie za pomoc. Wystarczyło w panelu dodać aktywator (separator) i odpowiednio ustawić kolejność poszczególnych aktywatorów. W ciągu kilku minut stałem się trochę mądrzejszy w dziedzinie linuxa i xfce Cool
Temat do zamknięcia. Dziękuję jeszcze raz.
Ok, zamykam.