Forum Linux Mint Polska

Pełna wersja: Problem - czarny ekran po uruchomieniu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Panowie i panie pomóżcie pls.
Podepnę się z tematem jeżeli mogę.
Od jakichś kilku miesięcy używam Minta. Wszystko było ok do wczoraj. Po zalogowaniu i pojawieniu się pulpitu ekran mrugnął najpierw raz potem drugi raz a potem zrobił się czarny i mruga w odcieniach czerni. Próbowałem restartować, recovery itd. Nic to nie daje. Jak to naprawić bez straty danych. Mint był instalowany z pendrive, mam go raczej...
Będę wdzięczny za wszelką pomoc..
Wydzieliłem.
Nie podpinamy się pod cudze wątki.

Być może uda się przejść na konsolę skrótem klawiszowym ALT+CTRL+F1 do sesji graficznej wracasz wciskając ALT+CTRL+F7
Dziękuję i przepraszam, to z emocji... ?.
A co dalej, mogę prosić o jakąś podpowiedź, więcej informacji?
Dzięki wielkie z góry.
No udzieliłem podpowiedzi Smile
Proszę jeszcze raz przeczytać Wink
W przypadku obawy o stratę danych, nie ma zasadniczo zbyt duzych problemów. Wystarczy podłączyć pendrive z Linuksem, włączym w trybie LiveCD i zgrać dane z dysku systemowego na inny nośnik.
To mruganie... jeśli komputer uruchomi się poprawnie w Trybie Live, można walczyć, jeśli nie... serwis? Bo to jakoś problemem sprzętowym zalatuje.
(11-12-2020, 08:32)yahoob3 napisał(a): [ -> ]To mruganie... jeśli komputer uruchomi się poprawnie w Trybie Live, można walczyć, jeśli nie... serwis? Bo to jakoś problemem sprzętowym zalatuje.

Nie musi być to problem ze sprzętem... Miałem kiedyś podobnie po aktualizacji (chyba nie do końca udanej) xorg, xserver... Mintowy menedżer aktualizacji wygląda ładnie ale czasem coś idzie nie tak jak powinno.

Pozdr
M
Dzięki Panowie,
a jak odpalę go z live cd/pendrive to co wpisać w konsoli?
Nic nie musisz. Kwestia czy się uruchomi.
Jeśli tak, to podaj jednak wynik polecenia inxi -Fxz - to specyfikacja komputera. Zobaczymy, może to jest wina karty graficznej, a raczej sterowników do niej.
Wynik umieść w znacznikach CODE.
Ok. Dzięki. Dam znać jak poszło..

Dodano po pewnym czasie:
Panowie,
uruchomiłem go z live cd, oto co wyrzuciło po wpisaniu w konsolę:

Możecie rzucić okiem? Będę wdzięczny ..

Kod:
System:
  Kernel: 5.4.0-45-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0
  Desktop: Cinnamon 4.6.7 Distro: Linux Mint 20 Ulyana
  base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:
  Type: Laptop System: LENOVO product: 80G0 v: Lenovo G50-30
  serial: <filter>
  Mobo: LENOVO model: Lancer 5A6 v: SDK0F82993WIN serial: <filter>
  UEFI: LENOVO v: A7CN40WW date: 07/18/2014
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 8.7 Wh condition: 29.0/31.7 Wh (92%) model: Lenovo
  status: Charging
CPU:
  Topology: Quad Core model: Intel Pentium N3540 bits: 64 type: MCP
  arch: Silvermont rev: 8 L2 cache: 1024 KiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 17333
  Speed: 500 MHz min/max: 500/2666 MHz Core speeds (MHz): 1: 500 2: 500
  3: 500 4: 500
Graphics:
  Device-1: Intel Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Graphics & Display
  vendor: Lenovo driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
  Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
  resolution: 1366x768~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics (BYT) v: 4.2 Mesa 20.0.8
  direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series High Definition Audio
  vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
  Sound Server: ALSA v: k5.4.0-45-generic
Network:
  Device-1: Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter
  vendor: Lenovo driver: ath9k v: kernel port: 2000 bus ID: 02:00.0
  IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
  vendor: Lenovo driver: r8169 v: kernel port: 1000 bus ID: 03:00.0
  IF: enp3s0 state: down mac: <filter>
  Device-3: Qualcomm Atheros AR3012 Bluetooth 4.0 type: USB driver: btusb
  bus ID: 1-1.4.3:8
Drives:
  Local Storage: total: 473.25 GiB used: 52.48 GiB (11.1%)
  ID-1: /dev/sda vendor: Seagate model: ST500LT012-1DG142 size: 465.76 GiB
  ID-2: /dev/sdb type: USB vendor: SanDisk model: Cruzer size: 7.49 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 456.96 GiB used: 50.55 GiB (11.1%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 40.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 195 Uptime: 7m Memory: 3.73 GiB used: 1.01 GiB (27.2%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.17
  inxi: 3.0.38
Stron: 1 2