Forum Linux Mint Polska

Pełna wersja: Laptop się wyłącza podczas grania.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Witam i pozdrawiam.
Mam problem z nagłym wyłączaniem się laptopa podczas grania w 'CS:GO'.Laptop jest praktycznie nowy i wszystko lata bardzo dobrze.
Przy tym cpu i ram w ogóle się nie męczą chodzą w okolicach 20%-30%.Na początku wszystko było dobrze ale jak przeszedłem z "cinnamon na xfce"
To podczas grania nagle gaśnie laptop,raz na początku a raz w środku grania.
Nie wiem czy myślę w dobrym kierunku ale to wygląda na problem z kartą graficzną i środowiskiem "xfce"
Laptop Dell G15 cpu i5, ram 16,dwie karty "nvidia geforce gtx" i "intel"
Podaję też wynik kodu :
Kod:
inxi -Fxz
System:
  Kernel: 5.4.0-56-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0
  Desktop: Xfce 4.14.2 Distro: Linux Mint 20 Ulyana base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:
  Type: Laptop System: Dell product: G3 3500 v: N/A serial: <filter>
  Mobo: Dell model: 0W4J09 v: A00 serial: <filter> UEFI: Dell v: 1.2.1
  date: 05/08/2020
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 21.0 Wh condition: 51.0/51.0 Wh (100%)
  model: SMP DELL PN1VN05 status: Charging
CPU:
  Topology: Quad Core model: Intel Core i5-10300H bits: 64 type: MT MCP
  arch: N/A L2 cache: 8192 KiB
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  bogomips: 39999
  Speed: 900 MHz min/max: 800/4500 MHz Core speeds (MHz): 1: 900 2: 893
  3: 900 4: 900 5: 897 6: 897 7: 900 8: 898
Graphics:
  Device-1: Intel UHD Graphics vendor: Dell driver: i915 v: kernel
  bus ID: 00:02.0
  Device-2: NVIDIA vendor: Dell driver: nvidia v: 455.38 bus ID: 01:00.0
  Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: modesetting,nvidia
  unloaded: fbdev,nouveau,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics (CML GT2) v: 4.6 Mesa 20.0.8
  direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel Comet Lake PCH cAVS vendor: Dell driver: sof-audio-pci
  bus ID: 00:1f.3
  Sound Server: ALSA v: k5.4.0-56-generic
Network:
  Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX201 driver: iwlwifi v: kernel port: 6000
  bus ID: 00:14.3
  IF: wlp0s20f3 state: up mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
  vendor: Dell driver: r8169 v: kernel port: 3000 bus ID: 04:00.0
  IF: enp4s0 state: down mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 476.94 GiB used: 69.35 GiB (14.5%)
  ID-1: /dev/nvme0n1 model: KBG40ZNS512G NVMe KIOXIA 512GB size: 476.94 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 91.17 GiB used: 15.90 GiB (17.4%) fs: ext4
  dev: /dev/nvme0n1p2
  ID-2: /home size: 376.51 GiB used: 53.44 GiB (14.2%) fs: ext4
  dev: /dev/nvme0n1p3
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 43.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 268 Uptime: 12m Memory: 15.43 GiB used: 1.64 GiB (10.6%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.17
  inxi: 3.0.38
Proszę o poradę co mogę z tym zrobić.
Jest jakiś powód, dla którego przeszedłeś na xfce?
I... xfce ma dość rozbudowane narzędzia... nie ustawiałeś czegoś niestandardowo?
Po przełączeniu na Nvidię też się tak dzieje?

EDIT:
Nie ustawiłeś sobie jakiegoś "skrótu klawiszowego" do wyłączenia komputera?
Przeszedłem ponieważ ma inne możliwości graficzne.
Niczego nie ustawiałem oprócz paneli pulpitu,rozmiaru okienek i czcionki.
Ja cały czas na nvidia jestem ,nic nie grzebałem w ustawieniach kart graficznych.
(12-12-2020, 21:17)xlm napisał(a): [ -> ]Przeszedłem ponieważ ma inne możliwości graficzne.

Cytat:Ja cały czas na nvidia jestem ,nic nie grzebałem w ustawieniach kart graficznych.
Kod:
Device-2: NVIDIA vendor: Dell driver: nvidia v: 455.38 bus ID: 01:00.0
  Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: modesetting,nvidia
  unloaded: fbdev,nouveau,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics (CML GT2) v: 4.6 Mesa 20.0.8
  direct render: Yes

Superuserem nie jestem, ale jak na moje ślepe oko, to wg powyższego nie jesteś, chociaż niby Nvidia działa, ale jaka? NVIDIA GeForce GTX 1650?
Z tego, co pokazałeś aktywna jest karta Intela.
Tak faktycznie było na intel ale to od wczoraj zapobiegawczo by laptop się nie wyłączał i przestałem też grę włączać.
Być może moduł sterownika Nvidii nie zbudował się poprawnie po aktualizacji kernela. Spróbuj uruchomić komputer na starszym jądrze, jeśli wcześniej nie było problemu z wyłączaniem komputera podczas gry.
Problemów nie było na cinnamonie przed formatowaniem laptopa.
Proszę o informacje jak mogę przełączyć na starsze jądro.
Proszę użyć forumowej wyszukiwarki. Temat był wielokrotnie poruszany na forum.
Odrobina własnego zaangażowania wskazana.
Nie mogę uruchomić komputera na starszym jądrze ponieważ podczas uruchamiania przytrzymywałem "shift"
i system się mi załadował zamiast Gruba a do tego z jakimiś błędami i się zawiesza.
Użyj ESC zamiast SHIFT, albo sobie ustaw GRUB, aby się pokazywał.
Stron: 1 2 3