Forum Linux Mint Polska

Pełna wersja: Problem z filmami na złączu hdmi
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dzień dobry czy też dobry wieczór wszystkim! Jestem świeżo zarejestrowanym użytkownikiem i mam nadzieję, że nie popełniam jakiejś gafy typu zły problem w nieodpowiednim dziale. Mam problem z obrazem wyświetlanym przez HDMI. O ile filmy na ekranie komputera śmigają bez zarzutu, to wyświetlane przez HDMI skaczą. Niezależnie jakiego odtwarzacza używam, jakiej jakości film włączam, obraz na ekranie nie jest płynny, tylko przyspiesza co daje wrażenie przeskoków. Synchronizacja obraz-dźwięk jest ok. Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem? Jakieś remedium? Komputer to Lenovo 3000 G530, obraz wysyłany na sprawny rzutnik.

Kod:
System:
  Kernel: 5.4.0-58-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0
  Desktop: Cinnamon 4.6.7 Distro: Linux Mint 20 Ulyana
  base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:
  Type: Laptop System: LENOVO product: 4151/200 v: Lenovo 3000 G530
  serial: <filter>
  Mobo: LENOVO model: JIWA1 v: REFERENCE serial: <filter> BIOS: LENOVO
  v: 0CCN50WW(V1.16) date: 02/23/2009
CPU:
  Topology: Dual Core model: Pentium T4200 bits: 64 type: MCP arch: Penryn
  rev: A L2 cache: 1024 KiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 ssse3 bogomips: 7980
  Speed: 1197 MHz min/max: 1200/2000 MHz Core speeds (MHz): 1: 1197 2: 1197
Graphics:
  Device-1: Intel Mobile 4 Series Integrated Graphics vendor: Lenovo
  driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
  Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
  resolution: 1280x800~58Hz, 1920x1080i~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Mobile Intel GM45 Express (CTG)
  v: 2.1 Mesa 20.0.8 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel 82801I HD Audio vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel
  v: kernel bus ID: 00:1b.0
  Sound Server: ALSA v: k5.4.0-58-generic
Network:
  Device-1: Broadcom and subsidiaries BCM4312 802.11b/g LP-PHY driver: wl
  v: kernel port: 1c20 bus ID: 04:00.0
  IF: wlp4s0 state: down mac: <filter>
  Device-2: Broadcom and subsidiaries NetLink BCM5906M Fast Ethernet PCI
  Express
  vendor: Lenovo IdeaPad S10e driver: tg3 v: 3.137 port: 1c20
  bus ID: 07:00.0
  IF: enp7s0 state: down mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 74.53 GiB used: 21.06 GiB (28.3%)
  ID-1: /dev/sda vendor: Hitachi model: HTS722080K9A300 size: 74.53 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 13.22 GiB used: 10.10 GiB (76.4%) fs: ext4 dev: /dev/sda7
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 45.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 175 Uptime: 3h 25m Memory: 2.88 GiB used: 796.3 MiB (27.0%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.17
  inxi: 3.0.38
Cześć
Hmmm... a masz możliwość podłączenia tego rzutnika przez kabel DVI?
Sprawdziłbym też czy na TV via HDMI jest podobnie. Inny kabel też można wypróbować.

EDIT;
Spróbowałbym tego rozwiązania - czyli zmiany sterownika karty z modesetting na intel
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=308570

Mam u siebie starszą generację Intela i chodzi jak złoto - ale na intelu.
Jakby coś było niejasne - śmiało pytaj.
(03-01-2021, 10:37)yahoob3 napisał(a): [ -> ]Cześć
Hmmm... a masz możliwość podłączenia tego rzutnika przez kabel DVI?
Sprawdziłbym też czy na TV via HDMI jest podobnie. Inny kabel też można wypróbować.

EDIT;
Spróbowałbym tego rozwiązania - czyli zmiany sterownika karty z modesetting na intel
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=308570

Mam u siebie starszą generację Intela i chodzi jak złoto - ale na intelu.
Jakby coś było niejasne - śmiało pytaj.
Nie posiadam telewizora) jedyne co mam to ten rzutnik, a w nim 2xHDMI. Spróbuję zmiany sterownika, bo też mam podobne podejrzenia. Tym bardziej, że na windows nie ma problemu z obrazem.
Kod:
Screen 0: minimum 320 x 200, current 3200 x 1080, maximum 8192 x 8192
LVDS-1 connected primary 1280x800+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
  1280x800      58.14*+
  1280x720      60.00    59.99    59.86    59.74 
  1024x768      60.04    60.00 
  960x720      60.00 
  928x696      60.05 
  896x672      60.01 
  1024x576      59.95    59.96    59.90    59.82 
  960x600      59.93    60.00 
  960x540      59.96    59.99    59.63    59.82 
  800x600      60.00    60.32    56.25 
  840x525      60.01    59.88 
  864x486      59.92    59.57 
  800x512      60.17 
  700x525      59.98 
  800x450      59.95    59.82 
  640x512      60.02 
  720x450      59.89 
  700x450      59.96    59.88 
  640x480      60.00    59.94 
  720x405      59.51    58.99 
  684x384      59.88    59.85 
  680x384      59.80    59.96 
  640x400      59.88    59.98 
  576x432      60.06 
  640x360      59.86    59.83    59.84    59.32 
  512x384      60.00 
  512x288      60.00    59.92 
  480x270      59.63    59.82 
  400x300      60.32    56.34 
  432x243      59.92    59.57 
  320x240      60.05 
  360x202      59.51    59.13 
  320x180      59.84    59.32 
VGA-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-1 connected 1920x1080+1280+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
  1920x1080    60.00*+  50.00    59.94    30.00    24.00    29.97    23.98 
  1920x1080i    60.00    50.00    59.94 
  1600x1200    60.00 
  2880x576      50.00 
  1400x1050    59.95 
  2880x480      60.00    59.94 
  1280x1024    75.02    60.02 
  1440x900      59.90 
  1366x768      59.79 
  1280x800      59.91 
  1152x864      75.00 
  1280x720    119.99    60.00    50.00    59.94 
  1440x576      50.00 
  1024x768    119.99    75.03    70.07    60.00 
  1440x480      60.00    59.94 
  832x624      74.55 
  800x600      72.19    75.00    60.32    56.25 
  720x576      50.00 
  720x576i      50.00 
  720x480      60.00    59.94 
  720x480i      60.00    59.94 
  640x480      75.00    72.81    66.67    60.00    59.94 
  720x400      70.08 
DP-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
Na podstawie własnych doświadczeń...
- Teoretycznie nie ma różnicy czy obraz jest przekazywany na rzutnik czy na odbiornik tv ale... Oczywiście jest ale...
- Najlepszą jakość uzyskałem gdy film jest wyświetlany tylko na jednym ekranie (ekran laptopa czarny).
- W menu> preferencje > Ekran sprawdzamy jaką rozdzielczość i częstotliwość ma obraz na tym dodatkowym ekranie. Może się okazać, że sa tam parametry niezgodne z tym co obsługuje karta graficzna.
- Sprawdzić czy kabel dobrze siedzi w złączu.
(03-01-2021, 16:49)hephalump napisał(a): [ -> ]Na podstawie własnych doświadczeń...
- Teoretycznie nie ma różnicy czy obraz jest przekazywany na rzutnik czy na odbiornik tv ale... Oczywiście jest ale...
- Najlepszą jakość uzyskałem gdy film jest wyświetlany tylko na jednym ekranie (ekran laptopa czarny).
- W menu> preferencje > Ekran sprawdzamy jaką rozdzielczość i częstotliwość ma obraz na tym dodatkowym ekranie. Może się okazać, że sa tam parametry niezgodne z tym co obsługuje karta graficzna.
- Sprawdzić czy kabel dobrze siedzi w złączu.
Cześć!

Wyłączałem ekran laptopa, zmieniałem ustawienia wyświetlania, nie zmienia to jednak sytuacji.. Kable i gniazda są dobre. Wszystko śmiga jak należy na Win XP, także jest to raczej problem z oprogramowaniem. Szukam zatem dalej. W zasadzie to liczę, że ktoś naprowadzi na właściwy tropSmile


(03-01-2021, 10:37)yahoob3 napisał(a): [ -> ]Cześć
Hmmm... a masz możliwość podłączenia tego rzutnika przez kabel DVI?
Sprawdziłbym też czy na TV via HDMI jest podobnie. Inny kabel też można wypróbować.

EDIT;
Spróbowałbym tego rozwiązania - czyli zmiany sterownika karty z modesetting na intel
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=308570

Mam u siebie starszą generację Intela i chodzi jak złoto - ale na intelu.
Jakby coś było niejasne - śmiało pytaj.
Zmieniłem sterownik, zgodnie z instrukcją edytowałem xorg.conf, tak że sterownik intela jest w użyciu, nie rozwiązało to jednak problemu. Filmy wyświetlane w przeglądarce, także nie są wyświetlane należycie, jednak są to inne "zakłócenia". Obraz w zasadzie jest wyświetlany płynnie jednak co chwila jakby przecięty po skosie z nieznacznym przesunięciem obu części względem siebie. Ot zagadka..