Forum Linux Mint Polska

Pełna wersja: Komunikat po uśpieniu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
przy wybudzeniu komputera po uśpieniu pojawia mi się komunikat jak na zdjęciu. Najczęściej się uruchamia, ale czasem bywa że nie.
Ktoś wie o co chodzi??
[Obrazek: yWdfxnal.jpg]
Info o systemie:
Kod:
System:    Host: lucyfer-System-Product-Name Kernel: 4.15.0-123-generic x86_64 bits: 64
           compiler: gcc v: 7.5.0 Desktop: Cinnamon 4.0.10 wm: muffin dm: LightDM
           Distro: Linux Mint 19.1 Tessa base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:   Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: P8H61-M v: Rev x.0x serial: <filter>
           BIOS: American Megatrends v: 0401 date: 02/11/2011
CPU:       Topology: Dual Core model: Intel Core i3-2100 bits: 64 type: MT MCP arch: Sandy Bridge
           rev: 7 L2 cache: 3072 KiB
           flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 25544
           Speed: 1648 MHz min/max: 1600/3100 MHz Core speeds (MHz): 1: 1648 2: 1648 3: 1648
           4: 1648
Graphics:  Device-1: NVIDIA GK107 [GeForce GTX 650] vendor: ASUSTeK GTX650-DC-1GD5 driver: nvidia
           v: 455.38 bus ID: 01:00.0 chip ID: 10de:0fc6
           Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: nvidia
           unloaded: fbdev,modesetting,nouveau,vesa resolution: 1680x1050~60Hz
           OpenGL: renderer: GeForce GTX 650/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 455.38 direct render: Yes
Audio:     Device-1: Intel 6 Series/C200 Series Family High Definition Audio vendor: ASUSTeK
           driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0 chip ID: 8086:1c20
           Device-2: NVIDIA GK107 HDMI Audio vendor: ASUSTeK GTX650-DC-1GD5 driver: snd_hda_intel
           v: kernel bus ID: 01:00.1 chip ID: 10de:0e1b
           Device-3: Philips s SAA7131/SAA7133/SAA7135 Video Broadcast Decoder
           vendor: Compro VideoMate T750 driver: saa7134 v: 0, 2, 17 bus ID: 07:00.0
           chip ID: 1131:7133
           Sound Server: ALSA v: k4.15.0-123-generic
Nie zaczęło się to po jakiejś aktualizacji kernela?
Spróbuj uruchomić na jakimś starszym i sprawdź, czy problem będzie się powtarzał.
No właśnie nie. Nawet dziś wracałem do starego jądra bo na nowym się wieszał. Lecz ta przypadłość jest od początku instalacji. Może i mnie pamięć myli, ale zdaje mi się że i przy wcześniejszych instalacjach systemu też takie komunikaty okazjonalnie mi się pojawiały.
Masz 19.1... w sumie to w menedżerze aktualizacji powinieneś mieć gdzieś opcję upgradu do 19.3... może warto?
Problemem jest karta VideoMate T750 z dwoma tunerami DVB-T i TV/FM.
Aha. Też miałem ją w gronie podejrzanych Smile. Dziękuję za informacje. Wymontuję ją bo i tak nie używam obecnie.