Forum Linux Mint Polska

Pełna wersja: Problem z secure boot i z Nvidia
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Hej czytałem na różnych stronach o tym problemie i wciąż nie potrafię sobie poradzić.

W skrócie - jeśli secure boot jest disabled: nie działa totalnie uśpienie i hibernacja wysypuje się w momencie uruchomienia z powrotem komputera.

Jeśli secure boot jest enabled. nie działa sterownik NVIDIA nie mogę go ani zainstalować ani się w ogóle nie ładuje ze startem systemu.

Kurcze dziwny problem.

Mam DELL Inspiron 15 pomocy .

Dzięki Smile
(01-03-2021, 13:12)yahoob3 napisał(a): [ -> ]Cześć,
Uruchom system w trybie Llive i...

Proszę podać informacje o konfiguracji sprzętowej/programowej w postaci wyniku polecenia inxi -Fxz (więcej szczegółów uzyskasz klikając w link)

Podając wyniki komend bądź logi należy używać znaczników - CODE (więcej szczegółów uzyskasz klikając w link)

Więcej zasad, które należy stosować znajdziesz w Zasadach forum

Stosowanie zasad forum, pomaga w szybszej i sprawniejszej pomocy.
Kod:
System:
  Kernel: 5.4.0-66-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0
  Desktop: Cinnamon 4.8.6 Distro: Linux Mint 20.1 Ulyssa
  base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:
  Type: Laptop System: Dell product: Inspiron 5558 v: 01 serial: <filter>
  Mobo: Dell model: 0TYKPW v: A00 serial: <filter> UEFI: Dell v: A02
  date: 03/09/2015
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 20.4 Wh condition: 40.4/50.3 Wh (80%)
  model: LGC DELL 991XP555 status: Discharging
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core i5-5200U bits: 64 type: MT MCP
  arch: Broadwell rev: 4 L2 cache: 3072 KiB
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  bogomips: 17559
  Speed: 2495 MHz min/max: 500/2700 MHz Core speeds (MHz): 1: 2496 2: 2691
  3: 2494 4: 2497
Graphics:
  Device-1: Intel HD Graphics 5500 vendor: Dell driver: i915 v: kernel
  bus ID: 00:02.0
  Device-2: NVIDIA GK208BM [GeForce 920M] vendor: Dell driver: nvidia
  v: 460.39 bus ID: 08:00.0
  Display: x11 server: X.Org 1.20.9 driver: modesetting,nvidia
  unloaded: fbdev,nouveau,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
  OpenGL: renderer: GeForce 920M/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 460.39
  direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel Broadwell-U Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel
  v: kernel bus ID: 00:03.0
  Device-2: Intel Wildcat Point-LP High Definition Audio vendor: Dell
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
  Device-3: NVIDIA GK208 HDMI/DP Audio driver: snd_hda_intel v: kernel
  bus ID: 08:00.1
  Sound Server: ALSA v: k5.4.0-66-generic
Network:
  Device-1: Intel Wireless 3160 driver: iwlwifi v: kernel port: f040
  bus ID: 06:00.0
  IF: wlp6s0 state: up mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet vendor: Dell
  driver: r8169 v: kernel port: e000 bus ID: 07:00.0
  IF: enp7s0 state: down mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 931.51 GiB used: 543.52 GiB (58.3%)
  ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD10JPVX-75JC3T0
  size: 931.51 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 36.42 GiB used: 11.12 GiB (30.5%) fs: ext4 dev: /dev/sda3
  ID-2: /home size: 875.28 GiB used: 532.39 GiB (60.8%) fs: ext4
  dev: /dev/sda4
  ID-3: swap-1 size: 3.73 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/sda2
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 55.0 C mobo: N/A sodimm: 34.0 C gpu: nvidia
  temp: 40 C
  Fan Speeds (RPM): cpu: 0 fan-2: 0 fan-3: 0
Info:
  Processes: 239 Uptime: 3m Memory: 7.69 GiB used: 1.47 GiB (19.1%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.17
  inxi: 3.0.38
Co więcej napiszesz o tym starcie systemu na Nvidii?
Czarny ekran i koniec?
Na sterowniku Nouveau (tym domyślnym) chodzi prawidłowo?

Przez moment faktycznie były problemy z uśpieniem, ale po którejś z aktualizacji jest już ok.