Forum Linux Mint Polska

Pełna wersja: Sterownik NVidia GTX765m, N/A
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam was.
Mój problem polega na tym, że staram się zainstalować sterowniki do dedykowanej karty graficznej, ponieważ obecnie obsługuje mi tylko i wyłącznie zintegrowaną Intel.
Mam możliwość wyboru w "Menadżer sterowników" 
-nvidia-driver-390 <-- ta opcja jest wybrana (zalecana)
-xserver-xorg-video-nouveau
-nvidia-340
Po wyborze pierwszej opcji, gdy staram się włączyć nvidia-settings wyskakuje mi małe, puste okienko, w którym mam możliwość wciśnięcia Pomoc i Zamknij. 
Gdy wpisuje:
Kod:
inxi -Fxz:
Graphics:
Device-1: Intel 4th Gen Core Processor Integrated Graphics
vendor: Micro-Star MSI driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
Device-2: NVIDIA GK106M [GeForce GTX 765M] driver: N/A bus ID: 01:00.0
Display: x11 server: X.Org 1.20.9 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 4600 (HSW GT2)
  v: 4.5 Mesa 20.2.6 direct render: Yes
Czy na sterowniku 340 jest tak samo? Być może nieco lepiej obsłuży. Choć teoretycznie 390 jest lepszy - to ostatni sterownik, który obsługuje tę kartę (seria Fermi).
Jeśli na 340 będzie to samo, spróbujemy zainstalować ten sterownik z poziomu Synaptica. Ten układ kart wymaga nieco zachodu, żeby poprawnie działał.
Znam ten ból - mam podobny zestaw, tyle, że z 720M.

Tu jest co nieco wyjaśnione, krok po kroku. https://forum.linuxmint.pl/showthread.ph...1#pid10941
Jakbyś miał problemy lub pytania - śmiało.

BTW Podaj pełny wynik inxi -Fxz przydałoby się nieco więcej informacji, niż tylko o układach graficznych.
Żeby wkleić czysty tekst do posta, można użyć kombinacji klawiszy Ctrl+Shift+V.
Kod:
System:
  Kernel: 5.4.0-67-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0
  Desktop: Cinnamon 4.8.6 Distro: Linux Mint 20.1 Ulyssa
  base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:
  Type: Laptop System: Micro-Star product: GE60 2OC\2OD\2OE v: REV:1.0
  serial: <filter>
  Mobo: Micro-Star model: MS-16GC v: REV:0.B serial: <filter>
  BIOS: American Megatrends v: E16GCIMS.511 date: 08/27/2013
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 21.1 Wh condition: 23.4/48.8 Wh (48%)
  model: MSI PC-VP-BP77 status: Unknown
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core i5-4200M bits: 64 type: MT MCP
  arch: Haswell rev: 3 L2 cache: 3072 KiB
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  bogomips: 19955
  Speed: 2993 MHz min/max: 800/3100 MHz Core speeds (MHz): 1: 2993 2: 2993
  3: 2993 4: 2993
Graphics:
  Device-1: Intel 4th Gen Core Processor Integrated Graphics
  vendor: Micro-Star MSI driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
  Device-2: NVIDIA GK106M [GeForce GTX 765M] vendor: Micro-Star MSI
  driver: N/A bus ID: 01:00.0
  Display: x11 server: X.Org 1.20.9 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
  resolution: 1920x1080~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 4600 (HSW GT2)
  v: 4.5 Mesa 20.2.6 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio
  vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:03.0
  Device-2: Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio
  vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
  Sound Server: ALSA v: k5.4.0-67-generic
Network:
  Device-1: Qualcomm Atheros Killer E220x Gigabit Ethernet
  vendor: Micro-Star MSI driver: alx v: kernel port: d000 bus ID: 03:00.0
  IF: enp3s0 state: down mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL8723AE PCIe Wireless Network Adapter
  vendor: AzureWave driver: rtl8723ae v: kernel port: c000 bus ID: 05:00.0
  IF: wlp5s0 state: up mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 931.51 GiB used: 44.48 GiB (4.8%)
  ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD10JPVX-22JC3T0
  size: 931.51 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 274.01 GiB used: 32.03 GiB (11.7%) fs: ext4 dev: /dev/sda6
  ID-2: /home size: 650.58 GiB used: 12.45 GiB (1.9%) fs: xfs dev: /dev/sda7
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 76.0 C mobo: 27.8 C
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 228 Uptime: 1h 24m Memory: 7.70 GiB used: 3.00 GiB (38.9%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.17
  inxi: 3.0.38
Tak próbowałem 3 rodzaje sterowników i żaden na nic nie wpływa. Próbowałem też coś zadziałać w BIOS'ie i mam wersje z 2011 albo 2012 roku.
Ale raczej nie będzie kompatybilny Linux i Linux Mint, ponieważ to dwa różne systemy operacyjne, prawda?
Możesz chyba spróbować mojego rozwiązania problemu z tym zestawem GPU, który linkowałem wyżej.

BTW Ten komputer prosi o wyczyszczenie układu chłodzenia i wymianę pasty/termopadów. Smile
(17-03-2021, 20:17)yahoob3 napisał(a): [ -> ]Możesz chyba spróbować mojego rozwiązania problemu z tym zestawem GPU, który linkowałem wyżej.

BTW Ten komputer prosi o wyczyszczenie układu chłodzenia i wymianę pasty/termopadów. Smile

Dobrze, jutro podejmę drugą próbę Big Grin
(17-03-2021, 19:50)Patras_80_35 napisał(a): [ -> ]Tak próbowałem 3 rodzaje sterowników i żaden na nic nie wpływa. Próbowałem też coś zadziałać w BIOS'ie i mam wersje z 2011 albo 2012 roku.
Ale raczej nie będzie kompatybilny Linux i Linux Mint, ponieważ to dwa różne systemy operacyjne, prawda?

Mój BIOS też jest tak gdzieś z tego okresu. Do GPU jest opcja włączenie/wyłączenie NVidii - czyli bez możliwości przełączania GPU. Nie aktualizowałem go i na moim Lenovo G500S wszytko działa.
Wbrew pozorom bardzo często aktualizacja BIOS wpływa korzystnie na działanie komputerów pod kontrolą jakiegoś distro linuksowego. Ale zazwyczaj nie chodzi, jak w Twoim przypadku, o karty graficzne.

Smile Linux to jądro systemu;
Linux Mint to jedna z wielu dystrybucji systemu operacyjnego opartego na jądrze Linux... to tak w wielkim uproszczeniu.