Forum Linux Mint Polska

Pełna wersja: Słuchawki JBL TUNE 500 BT. Słaba jakość dźwięku.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Mam adapter LogiLink BT0037 i słuchawki JBL TUNE 500 BT

Z parowaniem nie było problemu. Blueman dał radę ale...

Pierwsze ale
Domyślnie działały tylko słuchawki jako urządzenie do odtwarzania dźwieku. Znaczy słychać było dźwięk w słuchawkach ale mikrofon jakby był niedostępny.

Tu pomogła zmiana w ustawieniach pavucontrol.
Trzeba wskazać jakie konkretne urządzenie ma być na wejściu. A dla Skype w sekcji nagrywanie ma być Input z JBL TUNE500BT

Tak jak na screenie
[Obrazek: AG3bQxCl.png]

Drugie ale...

Jakość dźwięku jest raczej słaba i... Co tu kryć. Słabsze (niby) słuchawki przewodowe dają lepszy efekt
Wydzielono z https://forum.linuxmint.pl/showthread.ph...&pid=12220
Proszę nie podpinać się pod cudze wątki tylko zakładać własne.
Proszę też stosować zasadę 1wątek = 1 problem
Masz prawdopodobnie profil headset i stąd słabsza jakość dźwięku.
(21-04-2021, 11:36)dedito napisał(a): [ -> ]Masz prawdopodobnie profil headset i stąd słabsza jakość dźwięku.

Zmieniłem w ustawieniach połączenia Blueman profil na Odtwarzanie wysokiej dokładności A2DP i...Jest znacząca poprawa. Wręcz niebo a ziemia Smile

Ale w tym profilu mikrofon nie działa.

Czy tak ma być?... Coś za coś?

Czy jeszcze próbować innych opcji połączenia?

Pozdr
M
Tak to jest, że albo headset i niska jakość, albo wysoka jakość ale bez mikrofonu.
Ja przy najmniej nie znam opcji aby mieć wysoką jakość dźwięku i działający mikrofon jednocześnie poprzez BT.
(21-04-2021, 12:09)dedito napisał(a): [ -> ]Tak to jest, że albo headset i niska jakość, albo wysoka jakość ale bez mikrofonu.

Ok... Przyjąłem do wiadomości.Jeszcze raz dzięki za poradę.

Jakbym odkrył coś co wnosi jakieś nowe możliwości to dam znak.
Tu masz wskazówki https://unix.stackexchange.com/questions...th-headset
Piszą, że niby Linux, a konkretnie pulsaudio nie obsługują takiego profilu, ale można to uzyskać za pomocą pipewire.
Cytat:You might be able to do this with PipeWire instead of PulseAudio.

Comment from Ric @tornado99:

On arch-based distros:

uninstall pulseaudio-bluetooth
force uninstall just pulseaudio without removing any dependencies, so sudo -Rdd pulseaudio
install pipewire and pipewire-pulse
edit /etc/pipewire/media-session.d/bluez-monitor.conf to allow mSBC
make sure you are running kernel 5.8+
check it works i.e. select HSP profile, and then you can use headphones+mic on your device with reasonable-sounding audio (16kHz)
if you get silence, you need to switch to a Realtek RTL8761B-based USB receiver. these are very cheap (mine was branded Maxesla Bluetooth 5.0)
install firmware file for RTL... (just do a web search)
enjoy!
W przypadku Minta usuwanie pulsaudio może skończyć się uwaleniem systemu, więc migawka systemu wysoce zalecana.
Ja mam w sumie z moim headsetem inny problem, bo nie umię aktywować mikrofonu, więc sam chętnie przetestuję ten pipewire w wolnej chwili.
A... Aby było jaśniej dla innych.
Ja tu działam na Debianie z Cynamonem ale w sumie to chyba nie jest jakaś istotna różnica i userom Minta też się może to przydać.

Sprawdziłem sobie jeszcze czy jest różnica jak się zmieni środowisko np. na GNOME.

I... Może tylko łatwiej zmienić profil.
Jak Debian to tak trochę nie pasuje do tego działu.
Przenoszę do działu LMDE bo tam to bardziej pasuje.
Kombinowanie z profilami dźwiękowymi w ustawieniach komputera doprowadziło do tego, że wspomniane słuchawki przestały mi się łączyć z telefonem.

Czy to możliwe, że taki sprzęt zapamiętuje parametry ostatniego połączenia?
Stron: 1 2