Forum Linux Mint Polska

Pełna wersja: Nieodpowiednia ikona Caprine w trayu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dlaczego taka dziwna ikona?Jak wyłączam kompa lub restrt,na parę sekund przed końcem się włącza....
Na fejsie mam Czat na OFF,Lokalizacja na OFF,Dostępność na OFF.Może to problem???Przesyłam zrzutkę,
i dlaczego jak już chodzi to nieraz zwalnia???
O której ikonie "piszesz", bo jak pragnę zdrowia składam literki ale nie rozumiem tego, co czytam!

O tej dużej centralnie na obrazku, czy tej malutkiej (przekreślone koło) na panelu?

Cytat:jak już chodzi to nieraz zwalnia
To sprowadziło mnie na kolana i nie jestem w stanie podnieść się.


EDYTA:
Jak instalowałeś Caprine?
Xvistak(Piszę z telefonu moderację mogę prosić o usunięcie ewentualnych dubli)

(15-09-2021, 18:58)yahoob3 napisał(a): [ -> ]Jak instalowałeś Caprine?

Dokładnie o to Przekreślone kółko się rozchodzi.Jak instalowałem?Właśnie Nie Pamiętam,chyba że strony projektu paczkę z Ubuntu(Mint nie pamiętam czy takowa była), pobrałem i przez terminal chyba apt-getem potraktowałem.Później coś nie dygało chyba też ta ikonka,że znalazłem normalnie w Menadżerze Pakietów Minta i zapodałem (istnieje opcja,że się nałożyły choć przed Nie Działało).
Odinstaluje Całość i tylko przez Menadżer Minta wezmę,a jak to nic nie zmieni to nie wiem...
Z tym zwalnianiem to chyba doszedłem do winowajcy,mam słaby stary laptop ma Tylko 4GB Ram,nie chce kombinować z dodawaniem,bo niedługo planuje zakup nowego choć i tak bym Przepłacił za te kości,jeśli Wogóle da radę rozbudować,nie wiem co to za model i czy czasem nie ma "spawanych",podobno HP z tego słynie,a ja nie mam na wyposażeniu u siebie w domu "Hot Aire",żeby sprawę załatwić jak będzie trzeba...

Z tym zwalnianiem to chyba doszedłem do winowajcy, mam słaby stary laptop ma Tylko 4GB Ram,nie chce kombinować z dodawaniem,bo niedługo planuje zakup nowego choć i tak bym Przepłacił za te kości,jeśli Wogóle da radę rozbudować,nie wiem co to za model i czy czasem nie ma "spawanych",podobno HP z tego słynie,a ja nie mam na wyposażeniu u siebie w domu "Hot Aire",żeby sprawę załatwić jak będzie trzeba...
4 GB Ramu to nie taki znowu słaby laptop. Na Minta dość. Ikona Caprine, to ta szara w środku.  Dodgy
(15-09-2021, 22:45)tomsdb napisał(a): [ -> ]Caprine nie ma w repo Minta. Ja instalowałem przez snap'a. Ikona Caprine, to ta szara w środku.  Dodgy

Taki mały OT. Jest jakiś problem z instalacją paczki deb na Mincie?
https://github.com/sindresorhus/caprine/releases/latest
Huh Ups. Faktycznie jest paczka. Instalowałem kilka miesięcy temu ze snapa, bo nie było.
(15-09-2021, 23:08)tomsdb napisał(a): [ -> ]Huh Ups. Faktycznie jest paczka. Instalowałem kilka miesięcy temu ze snapa, bo nie było.

Kilka miesięcy temu też była, ale ok EOT Big Grin
(15-09-2021, 22:45)tomsdb napisał(a): [ -> ]4 GB Ramu to nie taki znowu słaby laptop. Na Minta dość. Ikona Caprine, to ta szara w środku.  Dodgy

Właśnie o TO chodzi! Czemu ja takiej nie mam (pojawia się na ok 5 sec. po wciśnięciu wyłącz komputer)?
Usunąłem, będę instalował jeszcze raz ale wątpię. Cinnamon może nie obsługuje tej ikony. Z jakiego środowiska zrzutka Mate?

Dodano po pewnym czasie:

Jest ale i jest To samo....

Zamiast wstawiać załączniki, zacznij używać przycisku IMGUR do wstawiania grafiki.
Przycisk ten widać pod ikonkami, kiedy piszesz post - po lewej stronie./YB3
Trzeba znaleźć plik wykonywalny programu Caprine i we właściwościach kliknąć na ikonkę po lewej stronie i wskazać poprawną.
Dla snapa lokalizacja ikonki jest taka: /snap/caprine/48/meta/gui/icon.png
Swego czasu radziłem sobie z tym problemem w ten sposób, że tworzyłem aktywator, ustawiałem z nim prawidłową ikonę i uruchamianie programu ustawiałem z tego aktywatora (np. w menu, czy docku).

  [Obrazek: AfRx1gG.png]

U mnie, co dziwne, nie ma w repozytorium głównym paczki, a w Menedżerze oprogramowania jest tylko link do strony z falthubem.