Forum Linux Mint Polska

Pełna wersja: stacja dokująca HP Ultra Slim
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć,
Tytułem wstępu - właśnie zaczynam swoją przygodę z Linuxem, więc jestem zupełnie zielony w temacie.
Mam następujący problem: używam laptopa i stacji dokującej HP Ultra Slim. Niestety, po wpięciu kompa w stację pod Linuxem na ekranie widzę tylko tło pulpitu i kursor. Działają skróty klawiszowe, pojawia się menu po kliknięciu prawym przyciskiem myszki. Ale jeśli włączę jakąś aplikację, np. przeglądarkę internetową, to jej nie widać. Mogę dodać folder na pulpicie, ale go nie zobaczę. Po wypięciu ze stacji wszystko jest widoczne i działa jak należy.
Próbowałem użyć Driver Managera przy laptopie wpiętym w stację, ale nie znajduje żadnych sterowników. W necie nie znalazłem żadnego rozwiązania. Będę wdzięczny za pomoc.

Dane z inxi -Fxz:

Kod:
System:
  Kernel: 5.4.0-74-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0
  Desktop: Xfce 4.16.0 Distro: Linux Mint 20.2 Uma base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:
  Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 840 G1
  v: A3009DD10203 serial: <filter>
  Mobo: Hewlett-Packard model: 198F v: KBC Version 15.59 serial: <filter>
  BIOS: Hewlett-Packard v: L71 Ver. 01.46 date: 07/20/2018
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 47.1 Wh condition: 47.1/47.1 Wh (100%)
  model: Hewlett-Packard Primary status: Full
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core i5-4310U bits: 64 type: MT MCP
  arch: Haswell rev: 1 L2 cache: 3072 KiB
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  bogomips: 20751
  Speed: 998 MHz min/max: 800/3000 MHz Core speeds (MHz): 1: 998 2: 998
  3: 998 4: 999
Graphics:
  Device-1: Intel Haswell-ULT Integrated Graphics vendor: Hewlett-Packard
  driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
  Display: x11 server: X.Org 1.20.9 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
  resolution: 1366x768~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 4400 (HSW GT2)
  v: 4.5 Mesa 20.2.6 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel Haswell-ULT HD Audio vendor: Hewlett-Packard
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:03.0
  Device-2: Intel 8 Series HD Audio vendor: Hewlett-Packard
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
  Sound Server: ALSA v: k5.4.0-74-generic
Network:
  Device-1: Intel Ethernet I218-LM vendor: Hewlett-Packard driver: e1000e
  v: 3.2.6-k port: 3080 bus ID: 00:19.0
  IF: enp0s25 state: down mac: <filter>
  Device-2: Intel Wireless 7260 driver: iwlwifi v: kernel port: ef80
  bus ID: 02:00.0
  IF: wlo1 state: up mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 465.76 GiB used: 6.66 GiB (1.4%)
  ID-1: /dev/sda vendor: HGST (Hitachi) model: HTS725050A7E630
  size: 465.76 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 63.67 GiB used: 6.40 GiB (10.1%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
  ID-2: /home size: 27.37 GiB used: 197.4 MiB (0.7%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
  ID-3: swap-1 size: 3.72 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/sda6
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 33.0 C mobo: 0.0 C
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 195 Uptime: 1m Memory: 3.74 GiB used: 568.6 MiB (14.8%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.17
  inxi: 3.0.38