Forum Linux Mint Polska

Pełna wersja: Linux Mint problem przy logowaniu.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Cześć,
jestem nowy i też pierwszy raz zabrałem się za Linuxa - padło na Mint, ponieważ jest uważany za najbardziej pod względem intuicji i wyglądu podobny do Windowsa.

Wszystko niby ok - zbootowany pendrive, zainstalowany Mint Cynamon (jednak odinstalowany bo chodził topornie, z 100 razy wolniej od Windows 7, którego miałem chwilę wcześniej),
więc zainstalowałem Mint Xcośtam, ten trzeci dla starszych komputerów (procek mam dual 2,5, karta grafiki jakaś AMD Radeon stara i 2gb ram)
- podobno wystarcza na Linuxa (nawet rzekomo Linux jest szybszy od 7 więc powinien chodzić jeszcze lepiej na moim domowym gracie),

w każdym razie zainstalowałem tego Minta Xcośtam (nie dało się zainstalować dając "start Linux" tylko to drugie), weszłp mi jakby w system i śmigało!
Działało bez zarzutu i gładko, więc klikam w instalację uradowany i co...?
Po zainstalowaniu i restarcie ekran logowania, wszystko ładnie działa...
Wpisuję hasło i co? Zawias! I tak 150 prób! I
nie wiem co dalej...

Dodam jeszcze, że od wczoraj się z tym męczę i wykorzystałem chyba z 50 giga neta cennego na instalowanie tych wszystkich różnych wersji Linuxa (Ubuntu, Kubuntu, Mint etc.) i już mam dość!!!!!!

Wytłumaczcie mi co mam robić, bo zapewne masa innych ludzi ma ten sam problem, a na forach tak okrojone są te wytłumaczenia dla jakby ludzi co mają niby te minimum obycia z Linuksem a ja nie mam wcale!

FORMATUJ TEKST!
Właśnie piszesz, że masz na tych wszystkich dystrybucjach ten sam problem. Jak to możliwe ?
Dodam jeszcze, że zainstalowałem system Linux Mint w wersji 32 a nie 64. Kolejna sprawa podobno nie ma wsparcia do mojej karty graficznej AMD od tej firmy dla Linuxa.
Zacznij od podstawy na forum, czyli podaj specyfikację komputera.
Uruchom z pendriva, czy ten zainstalowany i podaj wynik polecenia inxi -Fxz - skopiuj z terminala (Ctrl+Shift+C) i wklej na forum pomiędzy znaczniki code - https://forum.linuxmint.pl/showthread.ph...d=33#pid33
Nie wiem. Nie rozumiem dlaczego działa te same menu przed instalacją bez zarzutu a po instalacji nie działa wcale i się zawiesza. Przecież to nonsens, a Cynamon mi działał tyle że chodził topornie, a zwylła prosta wersja się zacina. Nie wiem gdzie leży problem.

Ok zaraz zrobię.

(20-04-2019, 12:40)yahoob3 napisał(a): [ -> ]Zacznij od podstawy na forum, czyli podaj specyfikację komputera.
Uruchom z pendriva, czy ten zainstalowany i podaj wynik polecenia inxi -Fxz - skopiuj z terminala (Ctrl+Shift+C) i wklej na forum pomiędzy znaczniki code - https://forum.linuxmint.pl/showthread.ph...d=33#pid33

Kod:
[email protected]:~$ inxi -Fxz
System:
 Host: mint Kernel: 4.15.0-20-generic i686 bits: 32 compiler: gcc v: 7.3.0
 Desktop: Xfce 4.12.3 Distro: Linux Mint 19.1 Tessa
 base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
 Type: Desktop System: VOBIS product: N/A v: N/A serial: <filter>
 Mobo: ASUSTeK model: P5VD2-MX v: 1.XX serial: <filter> BIOS: Phoenix
 v: ASUS P5VD2-MX Revision 1017 date: 04/30/2007
CPU:
 Topology: Dual Core model: Intel Core2 Duo E6750 bits: 64 type: MCP
 arch: Core Merom rev: B L2 cache: 4096 KiB
 flags: lm nx pae sse sse2 sse3 ssse3 vmx bogomips: 8511
 Speed: 1596 MHz min/max: 1600/2133 MHz Core speeds (MHz): 1: 1596 2: 1596
Graphics:
 Device-1: AMD RV610 [Radeon HD 2400 PRO] vendor: PC Partner Limited
 driver: N/A bus ID: 02:00.0
 Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: vesa resolution: 1280x1024~N/A
 OpenGL: renderer: llvmpipe (LLVM 6.0 128 bits) v: 3.3 Mesa 18.0.5
 direct render: Yes
Audio:
 Device-1: AMD RV610 HDMI Audio [Radeon HD 2350 PRO / 2400 PRO/XT / HD 3410] vendor: PC Partner Limited driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 02:00.1
 Device-2: VIA VT8237A/VT8251 HDA vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel
 v: kernel bus ID: 80:01.0
 Sound Server: ALSA v: k4.15.0-20-generic
Network:
 Device-1: VIA VT6102/VT6103 [Rhine-II] vendor: ASUSTeK driver: via-rhine
 v: N/A port: d000 bus ID: 00:12.0
 IF: enp0s18 state: down mac: <filter>
 IF-ID-1: enp0s16f4u4 state: unknown speed: N/A duplex: N/A mac: <filter>
Drives:
 Local Storage: total: 247.34 GiB used: 62.4 MiB (0.0%)
 ID-1: /dev/sda vendor: Maxtor model: STM3250310AS size: 232.88 GiB
 temp: 42 C
 ID-2: /dev/sdb type: USB model: Wilk size: 14.46 GiB
Partition:
 ID-1: / size: 1005.5 MiB used: 62.4 MiB (6.2%) fs: overlay source: ERR-102
Sensors:
 System Temperatures: cpu: 39.0 C mobo: 41.0 C
 Fan Speeds (RPM): cpu: 2280 case-1: 0
Info:
 Processes: 164 Uptime: 2m Memory: 1.96 GiB used: 470.0 MiB (23.4%)
 Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.3.0 Shell: bash v: 4.4.19
 inxi: 3.0.27
[email protected]:~$

Nie wiem czy dobrze wpisalem tak jak mowiles. xD
PS jak formatowac tekst? XD
I kolejna sprawa procek chyba pozwala na system 64? xD

JEST KTOS TU KTO MI TO WYJASNI???

Czemu z ta karta graficzna AMD jest to wszystko po angielsku i nie jest takie jasne i intuicyjne?
Możesz wgrać system 64bit, możesz wyciągnąć tego radeona na czas instalacji, płyta na to pozwala.

Możesz gdy masz ekran logowania dać Ctrl+Alt+F1 i potem zalogować się na swoje konto i spróbować odinstalować pakiet "vino" komendą:
Kod:
sudo apt-get remove vino

potem reboot systemu.


Proszę nie wyżywaj się na nas bo nie jesteśmy tego winni.
Wiem, nie wyżywam. Nerwy i jeszcze raz nerwy bo pół weekendu mi zleciało na to a byłem pewny że z 30-180 minut mi zejdzie max wieczorem wczoraj.

Do systemu 64 bit dobrze jest mieć 4gb RAM a ja mam 2 tylko.
(20-04-2019, 14:55)kamillinuxmint napisał(a): [ -> ]Do systemu 64 bit dobrze jest mieć 4gb RAM a ja mam 2 tylko.
To w niczym nie przeszkadza. Nawet lepiej mieć 64bit bo obecnie coraz więcej programów ma już tylko wersję 64bit.
32bit powoli odchodzi do lamusa.

P.S. Kolego to jest darmowy system opensource, a masz postawę roszczeniową jakbyś instalował płatną wersję.
Nie radzisz sobie, to zatrudnij kogoś kto się na tym zna lub masz też płatne wersje z wsparciem.
Chcesz pomocy na forum to ogranicz się do konkretów i merytorycznych wpisów .
Następne takie wynurzenia bez związku z problemem wylądują w odpowiednim miejscu.
To nie jest postawa roszczeniowa to są nerwy spowodowane tym, że ten darmowy renomowany system przyspożył mi więcej stresu i nerwów niż wydanie 1099 zł na porządny system. Wink
Ja rozumiem, nerwy, nerwami, ale to forum publiczne, a nie kozetka u psychologa Big Grin
Stron: 1 2