Forum Linux Mint Polska

Pełna wersja: trwała zmiana języka w przeglądarce opera
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwa zmiana języka z angielskiego na Polski w przeglądarce opera. Zapis --lang=pl w pliku opera.desktop działa lecz tylko do następnej aktualizacji przeglądarki. Po aktualizacji ten wpis znika i na nowo jest język angielski. Czy można to zrobić na stałe? Dotyczy to najnowszej wersji opery, gdzie brak tego narzędzia w ustawieniach.

Tadeusz
Spróbuj w ustawieniach opera://settings
w opera ://settings nie ma takiego narzędzia. jest tylko narzędzie języki preferowane, co w tym przypadku nie działa. W poprzednich wersjach opery takie narzędzia były, w ostatnich wersjach ich brak.

tadeusz
To wypadałoby podać takie informacje oraz o wersji opery, jaką się posiada, nie wspominając?
Zasady działy software https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=1149
Mam zainstalowaną najnowszą wersję opery nr 94.0.460.654. Zainstalowałem ją od nowa z pakietu snap na linuxmint 21.1.
Gdy aplikacja była w starym ustawieniu (tzn poprzednie wersje w języku polskim) to ciągle po kolejnych aktualizacjach wciąż był język polski. Instalacja od nowa bo taką musiałem przeprowadzić, posiada język angielski a w narzędziah ustawienia nie ma możliwości zmiany. Jedyna możliwośc jest taka żeby w pliku /var/lib/snapd/desktop/applications/opera_opera.desktop dopisać w wierszu exec --lang=pl i to działą. Lecz w czasie kolejnej aktualizacji progamu ten zapis znika i trzeba go tworzyć od nowa. Chciałem wiedzieć czy jest taka możliwość, żeby tak zapisać, zeby to działało ciągle bez względu na aktualizację, lub jakiś inny zapis.

Tadeusz
Nie prościej zainstalować normalną wersję, zamiast nielubianych w Mint paczek snap?
Może w samej konfiguracji snapa trzeba coś ustawić?
Kod:
snapctl get opera
Mam również operę snap zainstalowaną w ubuntu i tam też jest ta sama sytuacja. Instalowałem niedawno operę z debiana i tak samo był język angielski i nie dało się go zmienić w ustawieniach. Jest to chyba problem twórców opery.

Tadeusz
(09-01-2023, 21:22)mdt napisał(a): [ -> ]Instalowałem niedawno operę z debiana

A to jest niejasne, mógłbyś pisać tak aby można było odtworzyć sytuację u innych?
To jest jednak pomoc zdalna i mamy ograniczone pole percepcji.
Pobrałem operę ze strony opera.com z rozszeżeniem .deb i zainstalowałem. Taki sam był problem z językiem jak i teraz. Chyba jest już jasne.
tadeusz
Tak, teraz jest jasne.
Spróbuję przy okazji tej opcji instalacji i zobaczę jak to wygląda u mnie.
Stron: 1 2