Forum Linux Mint Polska

Pełna wersja: GPU do wspomagania filmów i youtube
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Mam sprzęt jak w stopce. Czy to był wcześniej windows, czy obecnie świetnie działający MINT, to nadal jest problem z filmami na YT, czyli brak wspomagania sprzętowego. Filmy na pełnym ekranie się tną, 1080p 60fps jest już nierealne. I teraz pytanie, która karta, powiedzmy budżetowa/tania, poradzi sobie ze sprzętowym wspomaganiem YT w tym systemie? Nvidia np. który najniższy model, który chipset?

Kod:
Machine:
  Type: Desktop Mobo: Gigabyte model: G31M-ES2L v: x.x
  serial: <root required> BIOS: Award v: FE date: 09/29/2009
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core2 Duo E8600 bits: 64 type: MCP
  L2 cache: 6144 KiB
  Speed: 2314 MHz min/max: 2000/3333 MHz Core speeds (MHz): 1: 2000 2: 2000
Graphics:
  Device-1: Intel 82G33/G31 Express Integrated Graphics driver: i915
  v: kernel
  Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: intel
  unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel G33 v: 1.4 Mesa 18.2.8
A jakie masz efekty odtwarzając w mpv czy vlc?
Mi się wydaje, że ten sprzęt powinien bez problemu odtwarzać HD.
Ewentualnie spróbować przejść na https://launchpad.net/~oibaf/+archive/ub...cs-drivers
Głównie chodzi o YT i 1080p 60fps. Efekty to brak płynności, load average na poziomie 3-4 (przy procesorze dwurdzeniowym) czyli brakuje wydajności. Mam obok na biurku nowszego laptopa (jakaś i5) ale już z win10 i w menedżerze zadań wyraźnie widać, że przy odtwarzaniu materiału z YT udział bierze już prawie tylko procesor graficzny.
Chodziło mi o to abyś sprawdził odtwarzanie YT w VLC lub MPV (nie w przeglądarce).
Po pobraniu filmu w formacie 1080 i 60fps jest w VLC zdecydowanie lepiej. Wklejanie linku do odtwarzacza zawsze dawało jednak wynik w 720p, nie wiem czemu. W zasadzie w chromium i firefox jest tak samo (zresztą w windowsie 7 wcześniej też tak było, że się filmy na YT w najwyższym formacie cięły). Ten sprzęt już jest trochę wiekowy, stąd pytanie o grafikę, tzn zmianę. Chromium na tej integrze intela daje jakieś informacje w stylu:
Proszę przeczytać regulamin forum

Cytat:2.11: Wprowadza się następujące zasady używania kolorów czcionek:
- kolor "czerwony" pozostaje do dyspozycji Administratorów,
- kolor "zielony" jest zarezerwowany dla Moderatorów.
https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=5
Daj jakiś przykładowy link, na którym się tnie.
W stopce masz GMA X4500 zaś wyniki wskazują, że masz GMA 3100, co zresztą potwierdza podgląd specyfikacji płyty http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/...es2l_2x#kf
Cytat:...
Zintegrowany układ graficzny Intel GMA 3100
...
Dedito, miałem napisać to samo Cool . Generalnie G31Integrated Intel® Graphics Media Accelerator 3100 (Intel GMA 3100). Płyty które miały kartę Integrated Intel Graphics Media Accelerator X4500 (Intel GMA X4500), zaczynały się od G41.
Przepraszam, już poprawiłem kolory.

Opis może źle wkleiłem/przepisałem ze specyfikacji płyty, no ale generalnie wiadomo o co chodzi, że to jest integra itd. Tnie się wszystko w 1080p 60fps, filmy bez 60fps działają normalnie.

Graphics Feature Status (chromium)
  • Canvas: Hardware accelerated
  • Flash: Hardware accelerated
  • Flash Stage3D: Hardware accelerated
  • Flash Stage3D Baseline profile: Hardware accelerated
  • Compositing: Hardware accelerated
  • Multiple Raster Threads: Disabled
  • Native GpuMemoryBuffers: Software only. Hardware acceleration disabled
  • Out-of-process Rasterization: Hardware accelerated
  • Hardware Protected Video Decode: Hardware accelerated
  • Rasterization: Hardware accelerated
  • Skia Renderer: Disabled