Forum Linux Mint Polska

Pełna wersja: Zapomniane hasło (password)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
witam, zapomniałem hasło (password) konieczne przy instalacji programu z menedzera. jak moge je zmienic.
Czytałeś ten poradnik?
https://linuxiarze.pl/hasla_linux/
Tak, czytałem, ale jakis czas temu przed reinstalacja na forum podpowiedziano mi krotsza wersje
Nie ma krótszej wersji.
(12-06-2019, 14:45)wittar napisał(a): [ -> ]Tak, czytałem, ale jakis czas temu przed reinstalacja na forum podpowiedziano mi krotsza wersje

Jeśli masz możliwość wejścia na komputer poprzez live to edycja jednego pliku w katalogu / załatwia całą sprawę w ciągu paru sekund. Po 15-tej wrócę na chatę to Ci podrzucę dokładniej ale tak na szybko to trzeba prze edytować plik shadow o ile masz nie szyfrowany dysk.
p.s. Dogrzebałem się do tej starej instrukcji wypróbowana jest przeze mnie cytuję za userem kamil:
Można też z Live wejść do pliku /etc/shadow i usunąć wpis np.
kamil:$6$Vbk08UpA$djf0UY2u6..hy0xGvQWmozgtdwp6TH/QV5ZMbQKQtNxDnsMsLyZ7GSBcVWPrR5AXZd6yCv51VMtwk3itWUVZU/:15871:0:99999:7:::
usuwamy to co znajduje się pomiędzy pierwszym dwukropkiem, a drugim i zostawiamy tak:
kamil::15871:0:99999:7:::
Zapisujemy i można się zalogować bez hasła. Komendą passwd ustawiamy nowe hasło. Trzeba też dopilnować uprawnienia do pliku /etc/shadow, właścicielem powinien być root.
Jeżeli zapomniane jest tylko hasło użytkownika to wystarczy je ponownie ustalić z poziomu konta root.
A init=/bin/bash? xD
(13-06-2019, 07:27)dedito napisał(a): [ -> ]Jeżeli zapomniane jest tylko hasło użytkownika to wystarczy je ponownie ustalić z poziomu konta root.

Kolega pisze
Cytat:witam, zapomniałem hasło (password) konieczne przy instalacji programu z menedzera. jak moge je zmienic.

A więc potrzebnego zarówno do instalacji jak i do zmiany hasła , tutaj się dobrze sprawdza ten myk z wykasowaniem z shadow.
Czyli zapomniał hasło roota.
Nie korzystam z wynalazków typu software manager, ale wydaje mi się, że w tym przypadku podaje się hasło bieżącego użytkownika.
Musi być w grupie sudoers.
Stron: 1 2