Forum Linux Mint Polska

Pełna wersja: Zmiana adresu MAC
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Czesc
Pytanie: aby móc korzystac z netu od mojego dostawcy netu, to na windowsie trzeba wpisac we właściwościach karty sieciowej (w polu network address) specjalny kod 12-tu znaków. 
Gdzie w linux mint mogę wpisać ten kod? Jest gdzieś jakiś odpowiednik 'network address'u ?
Jaki format ma ten adres?
tak jak adres fizyczny kart sieciowych... 12 znaków, coś w stylu:
28WAB2U6BR4C
Czyli to adres MAC, jedynie te znaki W, R ... na pewno nie wchodzą w skład tego adresu bo to system szesnastkowy.
W menadżerze połączeń szukaj pozycji adres MAC i tam go wpisz.
Swoją drogą możesz też po prostu poprosić ISP aby dopisał bieżący MAC karty do swojej bazy i tyle.
(23-10-2019, 20:32)dedito napisał(a): [ -> ]Czyli to adres MAC, jedynie te znaki W, R ... na pewno nie wchodzą w skład tego adresu bo to system szesnastkowy.
W menadżerze połączeń szukaj pozycji adres MAC i tam go wpisz.
Swoją drogą możesz też po prostu poprosić ISP aby dopisał bieżący MAC karty do swojej bazy i tyle.

Nie widze w mincie czegos takiego jak "menedżer połączeń".
Gdy w Centrum Sterowania klikam w "Połączenia sieciowe" mam tam tylko (pod Ethernet) "Wired connection 1".
W oknie "Modyfikowanie Wired connection 1" w zakładce "Ethernet" mam:
Urządzenie: (jest tu 12 znakowy adres karty sieciowej tego laptopa)
i poniżej mam:
"Sklonowany adres MAC"  (jest puste pole) -  czy tutaj wpisac ten adres MAC od ISP?
Czy trzeba wybrac którąś z tych 4 opcji? (Zachowany, Stały , losowy, lub stabilny)


niżej jest:
MTU: automatycznie
Przebudzanie przez LAN: Domyślne
Negocjacja łącza: ignorowanie
(24-10-2019, 08:14)orlI napisał(a): [ -> ]i poniżej mam:
"Sklonowany adres MAC"  (jest puste pole) -  czy tutaj wpisac ten adres MAC od ISP?
Tak.
(24-10-2019, 08:14)orlI napisał(a): [ -> ]Czy trzeba wybrac którąś z tych 4 opcji? (Zachowany, Stały , losowy, lub stabilny)
Nie.
(24-10-2019, 08:30)dedito napisał(a): [ -> ]
(24-10-2019, 08:14)orlI napisał(a): [ -> ]i poniżej mam:
"Sklonowany adres MAC"  (jest puste pole) -  czy tutaj wpisac ten adres MAC od ISP?
Tak.
(24-10-2019, 08:14)orlI napisał(a): [ -> ]Czy trzeba wybrac którąś z tych 4 opcji? (Zachowany, Stały , losowy, lub stabilny)
Nie.

W polu "Sklonowany adres MAC" wpisałem adres MAC (z dwukropkami co dwa znaki, bo bez dwukropków nie chciało mi zapisać w linuxie)
Podłaczyłem kabel od netu i przez 6 sekund jest ikona "okrąg" i potem przez 6 sekund znów jest ikona netu iksem i dostaje komunikat: Ethernet network "Disconnected - you are now offline"
I tak cały czas co 6 sekund zmieniają sie ikony od netu...  A netu nie ma (sprawdzałem w Firefoxie)

Co może być nie tak?
Na windowsie wpisywałem ten adres MAC jednym ciągiem bez dwukropków
Format wpisu może się różnić w zależności od programu, który obsługuje połączenia.
Sprawdź czy nastąpiła zmiana adresu ip link show
(24-10-2019, 10:23)dedito napisał(a): [ -> ]Format wpisu może się różnić w zależności od programu, który obsługuje połączenia.
Sprawdź czy nastąpiła zmiana adresu ip link show

W połączeniach sieciowych nie widzę żadnej zakładki w której byłaby opcja "ip link show"

Chodziło Ci o sprawdzenie tego w terminalu? (nigdy nie używałem terminala)
Jeśli w terminalu, to po prostu odpalic terminal i wpisać: 
ip link show
i ENTER ? 

(ma być wtedy podłączony kabel od netu, tak?)
Kolego, nie pisz białym kolorem bo nic nie widać na moim stylu graficznym.
To co napisałem w ramce to jest właśnie polecenie do wpisania w terminalu.
Osobiście sprawdziłem tą zmianę u siebie i faktycznie adres się zmienia, ale połączenie nie jest nawiązywane (kręcące się kółko w zasobniku systemowym).
Spróbuj tej metody https://www.fosslinux.com/15186/how-to-c...x-mint.htm bo na metodę graficzną w menadżerze połączeń na razie nie mam pomysłu.
Stron: 1 2 3