Forum Linux Mint Polska

Pełna wersja: HP Elitebook 850 nie widzi zainstalowanego Minta 19.3
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witajcie dobrzy ludzie. Proszę o pomoc. Mam kompa jak w temacie, którego odkupiłem z roboty z WIN10. Swoją znajomość systemów Linux oceniam w skali 1-10 na 1. Dwa razy stawiałem bez problemu Linuxy z USB przygotowanych za pomocą np. Unetbotin (Ubuntu na Acerze i Minta na DELLu) - botowanie USB i później rozruch zaint. Linuxów z gruba bez żadnych problemów. A tu PROBLEM, do rzeczy:
Z HP Elitebook 850 mam same problemy, z trudem opanowałem botowanie z USB i w końcu dzięki tutorialowi z YouTuba Świat Linuxa "Poradnik jak zainstalować Linuxa Mint 19.2 obok Windows 10 (Dual Boot)" zrobiłem pendrivy z obrazami DD refusem i wykonałem poniższe:
1) za 1 pena pomocą Gparted zrobiłem przestrzeń ext4 dla systemu 30 GB, home na pliki ok 70 GB i swapa 2 GB
2) z 2 pena zainstalowałem Minta z wykorzystaniem ww. partycji. - cały przebieg ok, sukces intalacji i tyle moich sukcesów.
Po restarcie odpala się od razu WIN10, w ogóle nie widzi Mięty Sad. Czytałem trochę na zagranicznych forach żę HP są anty other systemy i są problemy z EFI, ale to mnie już przerasta.

Proszę pomóżcie jak na tym etapie przywrócić / uruchomić gruba z wyborem zainstalowanego Minta i znienawidzonego przezemnie ale potrzebnego WIN10.
Nie umiem tego obejść. Kopi dysków rozruchowych i plików WIN10 nie robiłem w ogóle (przygotowałęm clonezilla ale jej nie użyłem bo nie mam miejsca na kopię, cały hdd 350 GB....), nic tam nie mam ważnego, byle WIN działał dla programów wymagającyh tego szatańskiego wyrobu.

Pozdrawiam serdecznie i proszę o pomoc.
Spróbuj z wyłączonym secureboot.
Wywołaj bootmenu i wybierz pendrive z systemem.
(24-01-2020, 08:05)dedito napisał(a): [ -> ]Spróbuj z wyłączonym secureboot.
Wywołaj bootmenu i wybierz pendrive z systemem.

Secure boot wyłączony,
Fastboot wyłączony,
W boot menu nie ma wyboru między OS

USB Live startuje, ale zainstalowany na dysku Mint nie. Bez wpiętego USB Live grub w ogóle się nie odpala - nie ma listy wyboru systemów. W zależności od ustawień biosa albo startuje od razu sam windows albo jest komunikat że brak systemu na dysku.

Jak odpaliłem jeszcze raz USB live dałem instaluj to menu instalacji wykryło zainstalowanego już Minta i pyta czy stawiać drugiego Minta obok czy nowego czy ręcznie itp, ale WINa z kolei nie widzi / nie pyta.

Podsumowując, Mint jest zainstalowany ale rozruch Biosu go nie widzi, nie ma listy wyborow systemów, startuje sam WIN10
(24-01-2020, 09:27)netkomet napisał(a): [ -> ]W zależności od ustawień biosa ...
Jakich ustawień?

(24-01-2020, 09:27)netkomet napisał(a): [ -> ]Jak odpaliłem jeszcze raz USB live dałem instaluj to menu instalacji wykryło zainstalowanego już Minta i pyta czy stawiać drugiego Minta obok czy nowego czy ręcznie itp, ale WINa z kolei nie widzi / nie pyta.

Podsumowując, Mint jest zainstalowany ale rozruch Biosu go nie widzi, nie ma listy wyborow systemów, startuje sam WIN10
Wygląda na to, że zainstalowałeś Grub'a nie tam gdzie trzeba.
Poprawną instalację GRUB możesz przeprowadzić wg tego poradnika: https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=8

Tak od połowy - "Przywracanie GRUB"
(24-01-2020, 11:10)yahoob3 napisał(a): [ -> ]Poprawną instalację GRUB możesz przeprowadzić wg tego poradnika: https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=8

Tak od połowy - "Przywracanie GRUB"
Ok dzięki, wieczorem będę walczył i dam znać.
W sumie, zanim zaczniesz kombinować, pokaż wynik polecenia lsblk (LSBLK), żeby określić dokładnie gdzie ten GRUB ma wylądować.
(24-01-2020, 14:32)yahoob3 napisał(a): [ -> ]W sumie, zanim zaczniesz kombinować, pokaż wynik polecenia lsblk (LSBLK), żeby określić dokładnie gdzie ten GRUB ma wylądować.
Polecenie mogę wpisać tylko w wersji Live USB? Tylko taka odpala. Czy to ma sens?

Generalnie sprawdzę i zrobię wszystko co piszecie tylo wolę się upewnić.
Może być. Pokazuje tak trochę graficznie układ partycji z linuksowymi nazwami.
(24-01-2020, 14:32)yahoob3 napisał(a): [ -> ]W sumie, zanim zaczniesz kombinować, pokaż wynik polecenia lsblk (LSBLK), żeby określić dokładnie gdzie ten GRUB ma wylądować.
[Obrazek: HhlXxipl.png]

oto wynik polecenia, straszny balagan, jak mowilem laptop jest firmowy a wykup zrobilem z opcja WIN...
ja zrobilem tylko partycje dla minta, home i swapa

sda4 - WIN
sda6 - zainstalowany i "niewidoczny" Mint
sda7 - swap, co widac....
sda8 - home

reszta nie mam pojecia, WINa bronie tylko dlatego ze za niego zaplacilem...
przepraszam za czcionke ale pisze z LIVE i nie mam polskich znakow.

Dodano po pewnym czasie:
(25-01-2020, 15:22)netkomet napisał(a): [ -> ]
(24-01-2020, 14:32)yahoob3 napisał(a): [ -> ]W sumie, zanim zaczniesz kombinować, pokaż wynik polecenia lsblk (LSBLK), żeby określić dokładnie gdzie ten GRUB ma wylądować.
[Obrazek: HhlXxipl.png]

oto wynik polecenia, straszny balagan, jak mowilem laptop jest firmowy a wykup zrobilem z opcja WIN...
ja zrobilem tylko partycje dla minta, home i swapa

sda4 - WIN
sda6 - zainstalowany i "niewidoczny" Mint
sda7 - swap, co widac....
sda8 - home

reszta nie mam pojecia, WINa bronie tylko dlatego ze za niego zaplacilem...
przepraszam za czcionke ale pisze z LIVE i nie mam polskich znakow.

Dodano po pewnym czasie:
(24-01-2020, 09:47)dedito napisał(a): [ -> ]
(24-01-2020, 09:27)netkomet napisał(a): [ -> ]W zależności od ustawień biosa ...
Jakich ustawień?

[Obrazek: t041ttOl.jpg]

[Obrazek: 9hjsd0Xl.jpg]
Stron: 1 2