Witam!
Jak w temacie: Myszka samsunga mp-900d, bluetooth wbudowany w lenovo w520. Na początku nie widzi myszy. Dopiero gdy nią poruszam lub klikam pokazuje się jako dostępne urządzenie, jednak za chwilę ucieka. Jak już uda się ją złapać w oknie ustawień bluetooth ustawia się jako nieskonfigurowana i nic więcej nie można z nią zrobić... Jakieś pomysły? Z gór dzięki. P.S. jestem zielony jeśli chodzi o linuksa

Domyślam się, że używasz domyślnego programu do obsługi BT?
Spróbuj na początek zabić ten "systemowy" sudo killall blueberry, zainstalować blueman sudo apt install blueman.
DODANO: Jeśli zadziała, blueberry usuniesz poleceniem sudo apt purge blueberry.
Do terminala wklejasz przez Ctrl+Shift+V.
Jeśli na tym nie zadziała będziemy kombinować dalej.
BTW nie ma w tej myszce normalnego adaptera wpinanego w port USB?
Dzięki za szybką reakcję ale niestety nie mam czegoś takiego jak blueberry... Blueman już wcześnie j zainstalowałem... lipa. Nie działa. Nie usuwałem blueberry. Do myszki nie ma adaptera. Jest dedykowana do Tableta NotePro 12.2 razem z klawiaturą. Pod win7 działa i - nie dam sobie ręki uciąć - pod ubuntu chyba działała... Ale nie jestem pewien.
Skoro to
dedykowany sprzęt, to... jakoś nie mam pomysłu, może poza wymianą baterii, bo kiedy już wysiada, to daje podobne objawy.
Każda inna myszka za 20 zł zadziała.
Nawet w jej specyfikacji jest to "dedykowanie" opisane. Cudów bym się nie spodziewał... "kopał z koniem" też nie.

A wiesz że masz absolutną rację!!! Jakaś masakra!!! wymieniłem baterię i wszystko ok... Siara jak ch... że nie sprawdziłem tego w pierwszej kolejności, a do kilku godzin szperam po necie i nie mogę znaleźć rozwiązania... Dzięki!!!
Oznaczam wątek jako rozwiązany.
Zamykam wątek.