Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Środowiska graficzne i oprogramowanie / Odp: Błądy zainstalowanych pakietów
« Ostatnia wiadomość wysłana przez dedito dnia Dzisiaj o 09:57:08 »
Uruchom terminal, wpisz sudo apt-get update.
Po podaniu hasła root powinny wyskoczyć informacje na temat odświeżania bazy paczek z repozytoriów.
Wynik skopiuj na forum.
2
Środowiska graficzne i oprogramowanie / Błądy zainstalowanych pakietów
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lotus dnia Dzisiaj o 09:35:04 »
Mam poważny problem jak naprawić menadżera aktualizacji gdyż poprzez złą komendę popsułem wszystko i nie czyta własnych zainstalowanych pakietów. W menadżerze aktualizacji pojawił się czerwony x i taka nazwa błędu  Error in checkAPT.py, could not refresh the list of updates. I to we wszystkich zainstalowanych pakietach nawet w sterownikach co mam teraz zrobić.
3
Software / Odp: GG nie działa na LMDE3
« Ostatnia wiadomość wysłana przez dedito dnia Dzisiaj o 06:20:58 »
Uruchom w terminalu i pokaż co zwróci.

Masz też alternatywy w postaci kadu czy webowego gg.
4
Sprzęt i sterowniki / Odp: Mint Mate 18.3 i dźwięk 7.1
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Druidamus dnia Dzisiaj o 06:14:56 »
Dzięki za pomoc. Dźwięk 5.1 wrócił. Tylne głośniki działają.

http://www.alsa-project.org/db/?f=90db07c61aee4443c8af1f4e2ef507968f3482c4

Ale coś chyba schrzaniłem, bo teraz całkowicie zniknęły mi słuchawki. Nie ma w nich dźwięku. Wcześniej działały jak je podpinałem do gniazda, teraz głucha cisza.
A chodziło mi o to, że kiedyś w słuchawkach miałem skopiowany dźwięk z jednego z kanałów głośnikowych.
Zauważyłem też, że w preferencjach dźwięku, zakładka sprzęt -> wbudowany dzwiek -> na liście urządzeń pojawiła sie taka opcja: wyjście analogowe przestrzenne 5.1 oraz wyjście analogowe przestrzenne 5.1 + wejście analogowe stereo. Wybierając jedna jak i druga opcje w słuchawkach dalej cisza
5
Sieci / LMDE3 – nie widać drukarki udostępnionej przez sieć.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Marsjanin dnia Dzisiaj o 00:05:34 »
Witajcie. Przesiadłem się z LMDE2 z Mate na 3 z Cinnamonem. Za chiny nie mogę zainstalować drukarki udostępnionej po LAN-ie z kompa z Win7 – oczywiście na LMDE2 działało… Pliki z tego komputera przez Sambę widać. Czy to jakiś znany problem?
6
Software / GG nie działa na LMDE3
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Marsjanin dnia Dzisiaj o 00:03:27 »
Witajcie. Na wstępie przepraszam, jeśli wybrałem zły dział… Mam dystrybucję hmm, eksperymentalną, to znaczy już od dłuższego czasu siedzę na LMDE, jednak ostatnio przeszedłem z LMDE2 na 3, i co za tym idzie z Mate na Cinnamona. Niby nawet jest fajnie, środowisko ogólnie spoko. Ale.

Nie działa GG. Jak działało na LMDE2, tak tutaj nie działa. Z mojego punktu widzenia nic się nie dzieje, odpalanie GG wygląda jak odpalanie pustego skryptu – wykonuje się w ułamku sekundy i nie zwraca żadnych błędów. Sposób dystrybucji GG jest osobliwy – plik .tar.bzip działający jak dotąd pod każdym Linuksem… No, jak dotąd. Napisałem do GG, poprzez GG wskazali maila, na mailu nabrali wody w usta. Jest ktoś chętny, by pomóc mi to rozkminić? Może czegoś brakuje w systemie?
7
Przedszkole Linuksa / Informacja dotycząca oprogramowania
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lotus dnia Październik 22, 2018, 19:09:02 pm »
Na początku chciałem się przywitać jestem Adam z Olsztyna. Czy opisy programów w menadżerze oprogramowania są wyświetlane po angielsku czy powinny być po polsku. Jak dostałem zainstalowany system przez informatyka to nawet przeglądarkę miałem po angielsku udało mi się zainstalować polską paczkę Mozilla.  języki mam Utf 8 poland region to samo zainstalowałem polski był niepełny to zainstalowałem dla całego systemu. Tylko dlaczego opisy programu w menadżerze oprogramowania gdy coś próbuje pobrać to mam po angielsku czy da się coś zrobić aby wszystko było po polsku.
8
System / Odp: Problem z aktualizacją ( Chrome )
« Ostatnia wiadomość wysłana przez rrico dnia Październik 22, 2018, 08:36:53 am »
Nie usuwamy wątków na forum, zwłaszcza tych z rozwiązaniem. Dodaj [solved] do tytułu tematu żeby inni mogli znaleźć gdyby mieli taki przypadek.
9
System / Odp: Linux Mint 18.3 i windows7. Mint nie uruchamia sie.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez 2000adam dnia Październik 21, 2018, 22:05:03 pm »
Faktycznie były opcje zaawansowane. I dalej był tryb recovery. Wywaliło jakieś błędy, Zatwierdziłem kilka razy usunięcie i potem uruchomił się normalnie, Dziękuje,
10
System / Problem z aktualizacją ( Chrome ) [SOLVED]
« Ostatnia wiadomość wysłana przez gregory dnia Październik 21, 2018, 19:07:43 pm »
Witajcie podczas Próby aktualizacji występuje błąd, po czym pokazuje, że system jest aktualny.
Oto treść błędu:

W: Target Packages (main/binary-amd64/Packages) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/chrome.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/google-chrome-beta.list:3
W: Target Packages (main/binary-all/Packages) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/chrome.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/google-chrome-beta.list:3
W: Target Translations (main/i18n/Translation-pl_PL) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/chrome.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/google-chrome-beta.list:3
W: Target Translations (main/i18n/Translation-pl) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/chrome.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/google-chrome-beta.list:3
W: Target Translations (main/i18n/Translation-en) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/chrome.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/google-chrome-beta.list:3
W: Target Packages (main/binary-amd64/Packages) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/chrome.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list:3
W: Target Packages (main/binary-all/Packages) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/chrome.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list:3
W: Target Translations (main/i18n/Translation-pl_PL) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/chrome.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list:3
W: Target Translations (main/i18n/Translation-pl) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/chrome.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list:3
W: Target Translations (main/i18n/Translation-en) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/chrome.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list:3

Informacje o systemie:

System:    Host: grzegorz Kernel: 4.15.0-36-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Cinnamon 3.6.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3)
           Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine:   System: ASUSTeK (portable) product: X751LD v: 1.0
           Mobo: ASUSTeK model: X751LD v: 1.0
           Bios: American Megatrends v: X751LD.312 date: 06/27/2014
CPU:       Dual core Intel Core i5-4210U (-HT-MCP-) cache: 3072 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 9586
           clock speeds: max: 2700 MHz 1: 810 MHz 2: 1196 MHz 3: 1155 MHz
           4: 1187 MHz
Graphics:  Card-1: Intel Haswell-ULT Integrated Graphics Controller
           bus-ID: 00:02.0
           Card-2: NVIDIA GF117M [GeForce 610M/710M/810M/820M / GT 620M/625M/630M/720M]
           bus-ID: 04:00.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) FAILED: nouveau
           Resolution: 1600x900@60.01hz, 1920x1080@60.00hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel Haswell Mobile
           GLX Version: 3.0 Mesa 18.0.5 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card-1 Intel 8 Series HD Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Card-2 Intel Haswell-ULT HD Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:03.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-36-generic
Network:   Card-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: e000 bus-ID: 02:00.1
           IF: enp2s0f1 state: down mac: <filter>
           Card-2: Ralink RT5390 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe
           driver: rt2800pci v: 2.3.0 bus-ID: 03:00.0
           IF: wlp3s0 state: up mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 500.1GB (11.3% used)
           ID-1: /dev/sda model: HGST_HTS545050A7 size: 500.1GB
Partition: ID-1: / size: 32G used: 14G (44%) fs: ext4 dev: /dev/sda7
           ID-2: /home size: 41G used: 26G (67%) fs: ext4 dev: /dev/sda9
           ID-3: swap-1 size: 16.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda8
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 35.5C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: 0
Info:      Processes: 212 Uptime: 2 min Memory: 1066.8/7860.6MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35

Edit:
Proszę o usunięcie problemem było zdublowanie się chrome w dodatkowych repozytoriach.

Strony: [1] 2 3 ... 10