Brak synchronizacji dźwięku z obrazem w Totem i Banshee

  • 10 replies
  • 3387 views
*

Offline hsurim

  • **
  • 84
  • 2
  • Płeć: Mężczyzna
Brak synchronizacji dźwięku z obrazem w Totem i Banshee
« dnia: Marzec 15, 2014, 09:49:36 am »
Ta niedogodność nie dotyczy wszystkich filmów, ale jest dosyć uciążliwa.
Podczas odtwarzania w Totem (Film), czy Banshee, występuje przesunięcie czasowe (obrazu z dźwiękiem) i sięga nawet ponad 20 sekund.
Dźwięk dodatkowo jest szatkowany (giną całe jego fragmenty)
Spotkałem się z czymś takim po raz pierwszy a zauważyłem to dopiero niedawno w LMDE, podczas odtwarzania nagrań z samochodowego rejestratora jazdy - format avi.
W edytorze filmów, Avidemux, dźwięku nie mam w ogóle i po uruchomieniu dowolnego filmu, wyskakuje mi zawsze komunikat: "Urządzenie dźwiękowe, nie jest skonfigurowane".
Ale np. po zainstalowaniu VLC, okazało się, że w tym odtwarzaczu, wszystkie filmy działają prawidłowo.

I teraz nie wiem, czy to jest problem u mnie, czy też jest to tylko wynikiem niedopatrzenia i z czasem zostanie to poprawione (?)

Będę wdzięczny za każdą sugestię.
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2014, 11:52:04 am wysłana przez hsurim »

*

Offline mati75

  • Rodzina Linux Mint
  • *******
  • 2394
  • 25121
  • Płeć: Mężczyzna
    • >>>Click me!<<<
Odp: Brak synchronizacji dźwięku z obrazem w Totem, czy Banshee
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 15, 2014, 10:26:24 am »
Jeśli nie robiłeś wcześniej to: http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,5704.0.html

υωαgα α∂мιи !!! вαиαмι иαριєя∂αℓα !!!

*

Offline hsurim

  • **
  • 84
  • 2
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Brak synchronizacji dźwięku z obrazem w Totem i Banshee
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 15, 2014, 11:48:38 am »
To już zrobiłem - po Twojej wcześniejszej sugestii (z innego tematu)
Dla wszystkiego, odpaliłem jeszcze Live LMDE 201403 w wersji 32 a potem 64 bit i ... problem jest identyczny - owego przesunięcia w czasie (dźwięku i obrazu) nie ma tylko na VLC
Nie mam pod ręką wcześniejszego LMDE z 2013r, ale z tego co pamiętam, to chyba działało dobrze (króciutko używałem).

Wydaje mi się, że problem leży zatem w innych wersjach Totem, jak i Bashee, no i Avidemux, który w ogóle nie odtwarza dźwięku.  ???
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2014, 11:54:17 am wysłana przez hsurim »

*

Offline mati75

  • Rodzina Linux Mint
  • *******
  • 2394
  • 25121
  • Płeć: Mężczyzna
    • >>>Click me!<<<
Odp: Brak synchronizacji dźwięku z obrazem w Totem i Banshee
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 15, 2014, 15:43:12 pm »
To można spróbować tak:
sudo apt-get purge pulseaudio
rm ~/.asound.conf
sudo rm /etc/asound.conf

υωαgα α∂мιи !!! вαиαмι иαριєя∂αℓα !!!

*

Offline hsurim

  • **
  • 84
  • 2
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Brak synchronizacji dźwięku z obrazem w Totem i Banshee
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 15, 2014, 16:22:30 pm »
Po poleceniach rm ~/.asound.conf
sudo rm /etc/asound.conf
otrzymuję komunikat, że "nie ma takiego pliku ani katalogu".
Na ALSA, efekt jest taki sam.  :-\

*

Offline mati75

  • Rodzina Linux Mint
  • *******
  • 2394
  • 25121
  • Płeć: Mężczyzna
    • >>>Click me!<<<
Odp: Brak synchronizacji dźwięku z obrazem w Totem i Banshee
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 15, 2014, 18:07:39 pm »
To może wina sterowników do grafiki. Poproszę o:
inxi -xG

υωαgα α∂мιи !!! вαиαмι иαριєя∂αℓα !!!

*

Offline hsurim

  • **
  • 84
  • 2
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Brak synchronizacji dźwięku z obrazem w Totem i Banshee
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 15, 2014, 20:18:26 pm »
No ... grafika w LMDE, działa mi nie najlepiej - chociażby nie mam wszystkich ikonek programów a w (bez dźwiękowym) Avidemux, otwiera mi się dziwnie małe okno.
Zmiana motywów, także niczego nie poprawia.

Graphics:  Card: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0
           X.Org: 1.15.0 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1920x1080@60.0hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel Sandybridge Desktop GLX Version: 3.0 Mesa 9.2.2 Direct Rendering: Yes
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2014, 20:22:31 pm wysłana przez hsurim »

*

Offline mati75

  • Rodzina Linux Mint
  • *******
  • 2394
  • 25121
  • Płeć: Mężczyzna
    • >>>Click me!<<<
Odp: Brak synchronizacji dźwięku z obrazem w Totem i Banshee
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 15, 2014, 21:22:56 pm »
Poproszę jeszcze o:
dpkg -l | grep mesa
uname -a
spróbujemy zaktualizować sterowniki do wersji naprawdę testowej. Powinno się coś poprawić.

υωαgα α∂мιи !!! вαиαмι иαριєя∂αℓα !!!

*

Offline hsurim

  • **
  • 84
  • 2
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Brak synchronizacji dźwięku z obrazem w Totem i Banshee
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 15, 2014, 21:27:01 pm »
hsurim@h61n-usb3:~$ dpkg -l | grep mesa
ii  libegl1-mesa:amd64                           9.2.2-1                        amd64        free implementation of the EGL API -- runtime
ii  libegl1-mesa-drivers:amd64                   9.2.2-1                        amd64        free implementation of the EGL API -- hardware drivers
ii  libgl1-mesa-dri:amd64                        9.2.2-1                        amd64        free implementation of the OpenGL API -- DRI modules
ii  libgl1-mesa-glx:amd64                        9.2.2-1                        amd64        free implementation of the OpenGL API -- GLX runtime
ii  libglapi-mesa:amd64                          9.2.2-1                        amd64        free implementation of the GL API -- shared library
ii  libgles2-mesa:amd64                          9.2.2-1                        amd64        free implementation of the OpenGL|ES 2.x API -- runtime
ii  libglu1-mesa:amd64                           9.0.0-2                        amd64        Mesa OpenGL utility library (GLU)
ii  libopenvg1-mesa:amd64                        9.2.2-1                        amd64        free implementation of the OpenVG API -- runtime
ii  mesa-utils                                   8.1.0-2+b1                     amd64        Miscellaneous Mesa GL utilities
hsurim@h61n-usb3:~$

hsurim@h61n-usb3:~$ uname -a
Linux h61n-usb3 3.13-1-amd64 #1 SMP Debian 3.13.5-1 (2014-03-04) x86_64 GNU/Linux
hsurim@h61n-usb3:~$

*

Offline mati75

  • Rodzina Linux Mint
  • *******
  • 2394
  • 25121
  • Płeć: Mężczyzna
    • >>>Click me!<<<
Odp: Brak synchronizacji dźwięku z obrazem w Totem i Banshee
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 15, 2014, 21:44:00 pm »
echo "deb http://http.debian.net/debian/ experimental main non-free contrib" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/experimental.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install libegl1-mesa libegl1-mesa-drivers libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglapi-mesa libgles2-mesa libglu1-mesa libopenvg1-mesa -t experimental

υωαgα α∂мιи !!! вαиαмι иαριєя∂αℓα !!!

*

Offline hsurim

  • **
  • 84
  • 2
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Brak synchronizacji dźwięku z obrazem w Totem i Banshee
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 15, 2014, 22:00:45 pm »
Zainstalowałem wszystko bez problemów, ale nie ma żadnej poprawy - restartowałem komputer.
Tzn. nadal na tych dwóch odtwarzaczach jest ponad 20 sekundowe przesunięcie dźwięku do filmu (opóźniony obraz), nadal Avidemux nie odtwarza dźwięku (komunikat o braku jego skonfigurowania) i nadal nie mam kilku ikonek programów (które używam, lub chciałbym):
- Avidemix
- zapisywanie obrazu na USB
- formatowanie karty USB

Oczywiście brak samych ikonek nie jest dla mnie problemem.
Gorzej z brakiem dźwięku w edytorze Avidemux.
Zaś jego przesunięcie względem video, 'omijam' używając VLC

Jeszcze rozejrzę się za innym edytorem filmów, gdyż Avidemux jest dla GNOME i faktycznie może coś mieszać ta różnica środowiska - mam już własne doświadczenia z instalacją drukarki w (nowym) GNOME w stosunku do Unity

DZIĘKI WIEEELKIE za zainteresowanie i chęć pomocy !!!  
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2014, 22:24:34 pm wysłana przez hsurim »