![]() |
Problem dzwięku - sluchawki Marshall Major 3 - Wersja do druku +- Forum Linux Mint Polska (https://forum.linuxmint.pl) +-- Dział: Wsparcie (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=203) +--- Dział: Multimedia (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=120) +--- Wątek: Problem dzwięku - sluchawki Marshall Major 3 (/showthread.php?tid=1889) |
Problem dzwięku - sluchawki Marshall Major 3 - Valmai - 11-12-2021 Cześć Wszystkim! Ostatnio zakupiłem słuchawki na kablu Marshall Major 3 - nie piszę po to, aby się pochwalić, ale po to aby móc w pełni cieszyć się z nich korzystania podczas używania Linux Mint. Otóż na laptopie mam dual boota i na 'windzie' wszystko działa ok - dźwięk jest czysty i dobry. Na Linux Mint niestety tak nie jest - dźwięk jest mocno zniekształcony, nie potrafię tego dokładnie opisać - jakby odwrócony - główne tony, czy słowa są mocno w tle, natomiast dźwięki z tła są głównymi. Na wbudowanych głośnikach dźwięk też jest ok. ![]() Grzebałem się w opcjach dźwięku - niestety przy wszystkich kombinacjach efekt dalej jest taki sam. Problem na zwyczajnych słuchawkach 'pchełkach' nie istnieje. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję . VL Dodano po pewnym czasie: UPDATE: Na windzie efekt jest ten sam do czasu aż po podłączeniu nie wybiorę, że są to słuchawki: ![]() Po tym zabiegu wszyto jest już ok Problem dzwięku - sluchawki Marshall Major 3 - dedito - 11-12-2021 Proszę podać informacje o konfiguracji sprzętowej/programowej w postaci wyniku polecenia inxi -Fxz (więcej szczegółów uzyskasz klikając w link) Podając wyniki komend bądź logi proszę używać znaczników - CODE (więcej szczegółów uzyskasz klikając w link) Więcej zasad, które należy stosować znajdziesz w Zasadach forum Stosując zasady pomagasz Sobie i Nam bo: - My nie musimy zajmować się redagowaniem postów, przypominaniem o przestrzeganiu zasad, zbieraniem wystarczającej ilości informacji do udzielenia merytorycznej pomocy. - Ty masz większe szanse na szybkie otrzymanie merytorycznej odpowiedzi. RE: Problem dzwięku - sluchawki Marshall Major 3 - yahoob3 - 11-12-2021 Hola hola ![]() Headset to nie to samo co headphones. EDIT: Mieliśmy podobny wątek i nawet zaczęło działać, ale... ustawienie właśnie headset "tragizuje" dźwięk. Z resztą, sam poczytaj ![]() https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=1765 RE: Problem dzwięku - sluchawki Marshall Major 3 - Valmai - 19-12-2021 Proszę wybaczyć nie stosowania się zasad, obiecuje się z nimi zapoznać i je stosować. Wynik inxi -Fxz: Kod: System: (11-12-2021, 20:54)yahoob3 napisał(a): Hola holaTak, nasz rację, jednak z racji tego, że w kablu jest mikrofon, to wybór pada na headset ![]() Właśnie ustawienie headset na windzie działa idealnie. Niestety nie mogę tego ogarnąć na linuxie. Dodano po pewnym czasie: EDIT: Moje słuchawki są kablowe - nie lubię BT - prywatna preferencja. a mam problem z dźwiękiem, wątek który podałeś jest o mikrofonie. RE: Problem dzwięku - sluchawki Marshall Major 3 - yahoob3 - 20-12-2021 Nigdy nie miałem z tym problemu... ale... Pożyczę jakieś i sprawdzę u siebie. Podłączasz słuchawki kablem USB czy normalnym (4 pinowym) jackiem? EDIT: Zasadniczo powinieneś wybrać w OUTPUT - słuchawki, a w INPUT - mikrofon; ten który się pojawi, nie laptopowy. Odezwę się późniejszym wieczorem. EDIT2: Zasadniczo, to nie mam nic do dodania do "wybrać w OUTPUT - słuchawki, a w INPUT - mikrofon; ten który się pojawi" Nie wiem tylko skąd w Mincie bierzesz ustawienie headset... bo go nie ma (jeśli mówimy o zwykłym jacku czteropinowym). Chyba, że bawisz się serwerm dźwięku o nazwie "pipewire"... to rozumiem. Ale to niepotrzebne, poza tym jakość dźwięku tego serwera pozostawia wiele do życzenia. Nie mam niestety do testowania słuchawek USB tylko zwykłe od telefonu z 4pin jackiem i nie mam żadnych problemów - wyjście = słuchawki (headphones); mikrofon - wejście - wybieram ten podłączony. W sumie sam się ustawia - nic nie trzeba kombinować. Ha, jak się okazuje mam podobny zestaw: słuchawki BT z kablem 4pin, tylko chińskie - HAMA. Po podłączeniu działa wszystko super. No może poza jakością dźwięku z mikrofonu. Ale... wydaje mi się, że takie słuchawki zostały stworzone (wiem Marshall... ale nawet oni potrafią robić "badziew") do słuchania muzyki z telefonu (BT) plus opcja odebrania telefonu. Jeszcze jedno "ale". Czy mi się wydaje, czy Twoje słuchawki mają dwa wejścia jack - zarówno w lewej, jak i w prawej słuchawce? Mam Cinnamon, więc okno wygląda nieco inaczej - słuchawki: ![]() mikrofon: ![]() Problem z dźwiękiem może wynikać z ustawienia "PulseEffect". Jeśli masz zainstalowany "pavucontrol" i używasz efektów - wyłącz je. PS Teraz zwróciłem uwagę... przenoszę temat - nie dotyczy LMDE, tylko zwykłego Minta. RE: Problem dzwięku - sluchawki Marshall Major 3 - yahoob3 - 20-12-2021 Bump/Up RE: Problem dzwięku - sluchawki Marshall Major 3 - Valmai - 19-06-2022 Hej, Wybaczcie brak odpowiedzi. Słuchawki miałem w serwisie, temu nie pisałem. Po update mint na 20.3 problem nie występuje. Dziękuję za pomoc, można zamykać ![]() |