Forum Linux Mint Polska
Przełączenie output na hdmi - Wersja do druku

+- Forum Linux Mint Polska (https://forum.linuxmint.pl)
+-- Dział: Wsparcie (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=203)
+--- Dział: Multimedia (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Wątek: Przełączenie output na hdmi (/showthread.php?tid=273)

Strony: 1 2 3


Przełączenie output na hdmi - rrico - 14-05-2019

Próbowałem zmienić wyjście audio na hdmi wg tego poradnika yahooba https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=254, ale nie widzę hdmi na liście moich outputów albo nie jestem w stanie go zidentyfikować. Co można z tym zrobić? Obecnie mam analog stereo z wbudowanych głośników, komenda wykonana przy podpiętym pod telewizor kablu hdmi, obraz jest. 

Kod:
[email protected]:~$ pactl list cards
0. karta
Nazwa: alsa_card.pci-0000_00_1f.3
Sterownik: module-alsa-card.c
Właściciel modułu: 7
Właściwości:
alsa.card = "0"
alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xa4310000 irq 141"
alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
device.bus_path = "pci-0000:00:1f.3"
sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0"
device.bus = "pci"
device.vendor.id = "8086"
device.vendor.name = "Intel Corporation"
device.product.id = "a348"
device.form_factor = "internal"
device.string = "0"
device.description = "Wbudowany dźwięk"
module-udev-detect.discovered = "1"
device.icon_name = "audio-card-pci"
Profile:
input:analog-stereo: Wejście Analogowe stereo (odpływy: 0, źródła: 1, priorytet: 60, dostępne: tak)
output:analog-stereo: Wyjście Analogowe stereo (odpływy: 1, źródła: 0, priorytet: 6000, dostępne: tak)
output:analog-stereo+input:analog-stereo: Analogowy dupleks stereo (odpływy: 1, źródła: 1, priorytet: 6060, dostępne: tak)
output:analog-surround-21: Wyjście Analogowe przestrzenne 2.1 (odpływy: 1, źródła: 0, priorytet: 800, dostępne: tak)
output:analog-surround-21+input:analog-stereo: Wyjście Analogowe przestrzenne 2.1 + Wejście Analogowe stereo (odpływy: 1, źródła: 1, priorytet: 860, dostępne: tak)
output:analog-surround-40: Wyjście Analogowe przestrzenne 4.0 (odpływy: 1, źródła: 0, priorytet: 700, dostępne: tak)
output:analog-surround-40+input:analog-stereo: Wyjście Analogowe przestrzenne 4.0 + Wejście Analogowe stereo (odpływy: 1, źródła: 1, priorytet: 760, dostępne: tak)
output:analog-surround-41: Wyjście Analogowe przestrzenne 4.1 (odpływy: 1, źródła: 0, priorytet: 800, dostępne: tak)
output:analog-surround-41+input:analog-stereo: Wyjście Analogowe przestrzenne 4.1 + Wejście Analogowe stereo (odpływy: 1, źródła: 1, priorytet: 860, dostępne: tak)
output:analog-surround-50: Wyjście Analogowe przestrzenne 5.0 (odpływy: 1, źródła: 0, priorytet: 700, dostępne: tak)
output:analog-surround-50+input:analog-stereo: Wyjście Analogowe przestrzenne 5.0 + Wejście Analogowe stereo (odpływy: 1, źródła: 1, priorytet: 760, dostępne: tak)
output:analog-surround-51: Wyjście Analogowe przestrzenne 5.1 (odpływy: 1, źródła: 0, priorytet: 800, dostępne: tak)
output:analog-surround-51+input:analog-stereo: Wyjście Analogowe przestrzenne 5.1 + Wejście Analogowe stereo (odpływy: 1, źródła: 1, priorytet: 860, dostępne: tak)
output:iec958-stereo: Wyjście Cyfrowe stereo (IEC958) (odpływy: 1, źródła: 0, priorytet: 5500, dostępne: tak)
output:iec958-stereo+input:analog-stereo: Wyjście Cyfrowe stereo (IEC958) + Wejście Analogowe stereo (odpływy: 1, źródła: 1, priorytet: 5560, dostępne: tak)
off: Wyłączone (odpływy: 0, źródła: 0, priorytet: 0, dostępne: tak)
Aktywny profil: output:analog-stereo+input:analog-stereo
Porty:
analog-input-internal-mic: Wewnętrzny mikrofon (priority: 8900, latency offset: 0 usec)
Właściwości:
device.icon_name = "audio-input-microphone"
Część profilu: input:analog-stereo, output:analog-stereo+input:analog-stereo, output:analog-surround-21+input:analog-stereo, output:analog-surround-40+input:analog-stereo, output:analog-surround-41+input:analog-stereo, output:analog-surround-50+input:analog-stereo, output:analog-surround-51+input:analog-stereo, output:iec958-stereo+input:analog-stereo
analog-input-mic: Mikrofon (priority: 8700, latency offset: 0 usec, not available)
Właściwości:
device.icon_name = "audio-input-microphone"
Część profilu: input:analog-stereo, output:analog-stereo+input:analog-stereo, output:analog-surround-21+input:analog-stereo, output:analog-surround-40+input:analog-stereo, output:analog-surround-41+input:analog-stereo, output:analog-surround-50+input:analog-stereo, output:analog-surround-51+input:analog-stereo, output:iec958-stereo+input:analog-stereo
analog-output-speaker: Głośniki (priority: 10000, latency offset: 0 usec)
Właściwości:
device.icon_name = "audio-speakers"
Część profilu: output:analog-stereo, output:analog-stereo+input:analog-stereo, output:analog-surround-21, output:analog-surround-21+input:analog-stereo, output:analog-surround-40, output:analog-surround-40+input:analog-stereo, output:analog-surround-41, output:analog-surround-41+input:analog-stereo, output:analog-surround-50, output:analog-surround-50+input:analog-stereo, output:analog-surround-51, output:analog-surround-51+input:analog-stereo
analog-output-headphones: Słuchawki (priority: 9000, latency offset: 0 usec, not available)
Właściwości:
device.icon_name = "audio-headphones"
Część profilu: output:analog-stereo, output:analog-stereo+input:analog-stereo
iec958-stereo-output: Wyjście cyfrowe (S/PDIF) (priority: 0, latency offset: 0 usec)
Część profilu: output:iec958-stereo, output:iec958-stereo+input:analog-stereo



RE: Przełączenie output na hdmi - yahoob3 - 14-05-2019

Cześć

W alsamixer masz wszystkie SPDIF'y powłączane?
Pokaż aplay -l .
pavucontrol zainstalowane?


RE: Przełączenie output na hdmi - rrico - 14-05-2019

Alsa: mike i headphones na 0, reszta na 100

aplay -l:
Kod:
**** Lista PLAYBACK urządzeń ****
karta 0: PCH [HDA Intel PCH], urządzenie 0: ALC892 Analog [ALC892 Analog]
  Urządzenia podrzędne: 1/1
  Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0
karta 0: PCH [HDA Intel PCH], urządzenie 1: ALC892 Digital [ALC892 Digital]
  Urządzenia podrzędne: 1/1
  Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0

Pavucontrol: dostępne wyjścia - słuchawki albo głośniki i nie ma innego albo, poziom ustawiony na 100% (czyli jak zwykle kiedy coś robię)


RE: Przełączenie output na hdmi - yahoob3 - 14-05-2019

Wygląda jakbyś nie miał zainstalowanego HDMI...?
Pokaż jeszcze aplay -L, może ilin zerknie jak wpadnie - ja nic nie mogę wyguglać. Jest tego dużo, ale urządzenie jest, a tylko dźwięku nie ma. U ciebie jak na moje oko to nic nie ma...


Nie byłeś wtedy na Mazurach z tym laptopem? Big Grin


RE: Przełączenie output na hdmi - rrico - 15-05-2019

Kod:
[email protected]:~$ aplay -L
default
   Playback/recording through the PulseAudio sound server
null
   Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
pulse
   PulseAudio Sound Server
sysdefault:CARD=PCH
   HDA Intel PCH, ALC892 Analog
   Default Audio Device
front:CARD=PCH,DEV=0
   HDA Intel PCH, ALC892 Analog
   Front speakers
surround21:CARD=PCH,DEV=0
   HDA Intel PCH, ALC892 Analog
   2.1 Surround output to Front and Subwoofer speakers
surround40:CARD=PCH,DEV=0
   HDA Intel PCH, ALC892 Analog
   4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=PCH,DEV=0
   HDA Intel PCH, ALC892 Analog
   4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=PCH,DEV=0
   HDA Intel PCH, ALC892 Analog
   5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=PCH,DEV=0
   HDA Intel PCH, ALC892 Analog
   5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=PCH,DEV=0
   HDA Intel PCH, ALC892 Analog
   7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=PCH,DEV=0
   HDA Intel PCH, ALC892 Digital
   IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
dmix:CARD=PCH,DEV=0
   HDA Intel PCH, ALC892 Analog
   Direct sample mixing device
dmix:CARD=PCH,DEV=1
   HDA Intel PCH, ALC892 Digital
   Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=PCH,DEV=0
   HDA Intel PCH, ALC892 Analog
   Direct sample snooping device
dsnoop:CARD=PCH,DEV=1
   HDA Intel PCH, ALC892 Digital
   Direct sample snooping device
hw:CARD=PCH,DEV=0
   HDA Intel PCH, ALC892 Analog
   Direct hardware device without any conversions
hw:CARD=PCH,DEV=1
   HDA Intel PCH, ALC892 Digital
   Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=PCH,DEV=0
   HDA Intel PCH, ALC892 Analog
   Hardware device with all software conversions
plughw:CARD=PCH,DEV=1
   HDA Intel PCH, ALC892 Digital
   Hardware device with all software conversions

Na Mazurach nie miałem sprzęta, tam nawet ze zwykłym prądem były klocki Smile

No właśnie się zdziwiłem bo nie widzę na wyjściu hdmi i nie wiem czemu. IEC nic tu nie pomoże? Obraz po kablu przechodzi normalnie czyli port jako taki działa.


RE: Przełączenie output na hdmi - viggo - 03-07-2019

Witam,
Czy problem braku dźwięku po kablu hdmi został rozwiązany??
Mam podobnie jak kolega wyże, przy czym u mnie widzi w wierszach wyjście hdmi tyle że piszę iż jest nieaktywne. Problem się zaczął po aktualizacji.


RE: Przełączenie output na hdmi - yahoob3 - 03-07-2019

Pokaż wyniki:
Kod:
pacmd list-sinks
i osobno
Kod:
aplay -L

Zobacz też ten poradnik: https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=9&pid=1077#pid1077


RE: Przełączenie output na hdmi - viggo - 03-07-2019

Kod:
1 sink(s) available.
  * index: 0
name: <alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo>
driver: <module-alsa-card.c>
flags: HARDWARE HW_MUTE_CTRL HW_VOLUME_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
state: SUSPENDED
suspend cause: IDLE
priority: 9039
volume: front-left: 65536 / 100% / 0,00 dB,  front-right: 65536 / 100% / 0,00 dB
        balance 0,00
base volume: 65536 / 100% / 0,00 dB
volume steps: 65537
muted: no
current latency: 0,00 ms
max request: 0 KiB
max rewind: 0 KiB
monitor source: 0
sample spec: s16le 2 k 48000 Hz
channel map: front-left,front-right
            Stereo
used by: 0
linked by: 0
configured latency: 0,00 ms; range is 0,50 .. 341,33 ms
card: 1 <alsa_card.pci-0000_00_1b.0>
module: 8
properties:
alsa.resolution_bits = "16"
device.api = "alsa"
device.class = "sound"
alsa.class = "generic"
alsa.subclass = "generic-mix"
alsa.name = "ALC663 Analog"
alsa.id = "ALC663 Analog"
alsa.subdevice = "0"
alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
alsa.device = "0"
alsa.card = "0"
alsa.card_name = "HDA Intel"
alsa.long_card_name = "HDA Intel at 0xfdef8000 irq 34"
alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
device.bus_path = "pci-0000:00:1b.0"
sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0"
device.bus = "pci"
device.vendor.id = "8086"
device.vendor.name = "Intel Corporation"
device.product.id = "293e"
device.product.name = "82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller"
device.form_factor = "internal"
device.string = "front:0"
device.buffering.buffer_size = "65536"
device.buffering.fragment_size = "32768"
device.access_mode = "mmap+timer"
device.profile.name = "analog-stereo"
device.profile.description = "Analogowe stereo"
device.description = "Wbudowany dźwięk Analogowe stereo"
alsa.mixer_name = "Realtek ALC663"
alsa.components = "HDA:10ec0663,10431878,00100001 HDA:10573055,10431316,00100700"
module-udev-detect.discovered = "1"
device.icon_name = "audio-card-pci"
ports:
analog-output-speaker: Głośniki (priority 10000, latency offset 0 usec, available: no)
properties:
device.icon_name = "audio-speakers"
analog-output-headphones: Słuchawki (priority 9000, latency offset 0 usec, available: yes)
properties:
device.icon_name = "audio-headphones"
active port: <analog-output-headphones>



Kod:
default
    Playback/recording through the PulseAudio sound server
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
pulse
    PulseAudio Sound Server
sysdefault:CARD=Intel
    HDA Intel, ALC663 Analog
    Default Audio Device
front:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, ALC663 Analog
    Front speakers
surround21:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, ALC663 Analog
    2.1 Surround output to Front and Subwoofer speakers
surround40:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, ALC663 Analog
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, ALC663 Analog
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, ALC663 Analog
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, ALC663 Analog
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, ALC663 Analog
    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, ALC663 Digital
    IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
dmix:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, ALC663 Analog
    Direct sample mixing device
dmix:CARD=Intel,DEV=1
    HDA Intel, ALC663 Digital
    Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, ALC663 Analog
    Direct sample snooping device
dsnoop:CARD=Intel,DEV=1
    HDA Intel, ALC663 Digital
    Direct sample snooping device
hw:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, ALC663 Analog
    Direct hardware device without any conversions
hw:CARD=Intel,DEV=1
    HDA Intel, ALC663 Digital
    Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, ALC663 Analog
    Hardware device with all software conversions
plughw:CARD=Intel,DEV=1
    HDA Intel, ALC663 Digital
    Hardware device with all software conversions
hdmi:CARD=HDMI,DEV=0
    HDA ATI HDMI, HDMI 0
    HDMI Audio Output
dmix:CARD=HDMI,DEV=3
    HDA ATI HDMI, HDMI 0
    Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=HDMI,DEV=3
    HDA ATI HDMI, HDMI 0
    Direct sample snooping device
hw:CARD=HDMI,DEV=3
    HDA ATI HDMI, HDMI 0
    Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=HDMI,DEV=3
    HDA ATI HDMI, HDMI 0
    Hardware device with all software conversions



http://alsa-project.org/db/?f=5a51446dfce8a33e022722ec90d1cef7da67f65c


RE: Przełączenie output na hdmi - yahoob3 - 03-07-2019

Czy coś z poradnika pomogło?
Zobacz ten wątek: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=274502 - rozwiązanie, co prawda to nie rozwiązanie bo user przeinstalował system, ale po drodze jest kilka pomysłów.

EDIT:
Spróbowałbym pobawić się alsamixer z przełączeniem kart włącznie.


RE: Przełączenie output na hdmi - viggo - 03-07-2019

Popróbowałem wszystkiego i jest tak - pavucontrol w końcu pokazuje że hdmi jest i działa i jak w nim ustawię to dźwięk jest na tv ( po włączeniu i wyłączeniu kompa też ). Dalej brak ikonki hdmi w podstawowym ( tym na pasku ) ustawieniu dźwięku. Ale jeśli działa tak jak powinno problem uznaję za rozwiązany.
Bardzo dziękuję za pomoc.