![]() |
[SOLVED] Instalacja gry Steam na partycji systemowej - Wersja do druku +- Forum Linux Mint Polska (https://forum.linuxmint.pl) +-- Dział: Wsparcie (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=203) +--- Dział: Podstawy (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=138) +--- Wątek: [SOLVED] Instalacja gry Steam na partycji systemowej (/showthread.php?tid=280) Strony:
1
2
|
Instalacja gry Steam na partycji systemowej - onlinemaster - 16-05-2019 Hej, nie mam miejsca na partycji /home, więc muszę zainstalować grę ze Steam-a na partycji systemowej, niestety otrzymuję komunikaty: "failed to add new Steam library folder" "new Steam library filder can't be the drive root" "failed to create a folder, this drive is read-only" Da się coś poradzić? ![]() RE: instalacja programu na partycji systemowej - rrico - 17-05-2019 Oczywiście robisz to jako root? RE: instalacja programu na partycji systemowej - onlinemaster - 17-05-2019 (17-05-2019, 09:12)rrico napisał(a): Oczywiście robisz to jako root? a jak to trzeba zrobić jako root? (wiem, głupie pytanie) RE: instalacja programu na partycji systemowej - rrico - 17-05-2019 Przed komendą dodajesz sudo i wpisujesz hasło jak wyskoczy monit. Może się nawet tak zdarzyć że instalka przejdzie. RE: instalacja programu na partycji systemowej - onlinemaster - 17-05-2019 (17-05-2019, 19:32)rrico napisał(a): Przed komendą dodajesz sudo i wpisujesz hasło jak wyskoczy monit. Może się nawet tak zdarzyć że instalka przejdzie. ok, tylko ja tego nie robię z poziomu terminala a z poziomu aplikacji Steam RE: instalacja programu na partycji systemowej - rrico - 18-05-2019 To niestety nie pomogę, poczekaj na inne odpowiedzi. RE: instalacja programu na partycji systemowej - dedito - 18-05-2019 Ja proponuje takie rozwiązanie. W katalogu opt utwórz katalog steam, następnie zmień właściciela i grupę katalogu steam na własną. Następnie uruchom klienta steam i w ustawieniach dodaj nową bibliotekę gier wskazując utworzony wcześniej katalog steam. Nowe gry instaluj do wskazanego wcześniej katalogu. Krok po kroku na przykładzie terminala: W terminalu przechodzimy do katalogu opt: cd /opt Następnie tworzymy katalog Steam: sudo mkdir Steam Zmieniamy właściciela (wywołaj whoami aby się dowiedzieć na jakim koncie pracujesz i takie dane wpisz w miejsce user) katalogu Steam: sudo chown user:user Steam Uruchom klienta Steam, przejdź do Ustawienia/Pobieranie i dodaj nową biliotekę wskazując utworzony wcześniej katalog Steam. Zatwierdź zmiany klikając OK, od tego momentu możesz instalować gry do nowego katalogu gier Steam. W załączeniu przykładowy filmik. RE: instalacja programu na partycji systemowej - onlinemaster - 18-05-2019 (18-05-2019, 08:55)dedito napisał(a): Krok po kroku: ![]() ...często mnie ten terminal śmieszy ![]() RE: Instalacja gry Steam na partycji systemowej - jury - 19-05-2019 Ukośnik musi być odwrotnie: cd /opt RE: Instalacja gry Steam na partycji systemowej - dedito - 19-05-2019 Poprawione. Takie błędy przy okazji uczą myślenia. A na filmiku jest wszystko "jak krowie na rowie" bez błędów ![]() |