Forum Linux Mint Polska
VirtualBox i MintMate - Wersja do druku

+- Forum Linux Mint Polska (https://forum.linuxmint.pl)
+-- Dział: Wsparcie (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=203)
+--- Dział: Instalacja i uruchamianie (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=132)
+--- Wątek: VirtualBox i MintMate (/showthread.php?tid=368)



VirtualBox i MintMate - pompio - 28-06-2019

Witam,
Na co dzień używam Mint Cinnamon 19.1.
Na VirtualBox chcę zainstalować Mint Mate. Ściągnięty z oficjalnej strony.
Suma kontrolna ok.
Mimo poprawnych (mam nadzieję) ustawień VB próba uruchomienia 
kończy się tak:
[Obrazek: zQscr6Vl.png]

Co może być przyczyną?

Dodam, że niedawno instalowałem Solus i wszystko przebiegło bezproblemowo.


RE: VirtualBox i MintMate - dedito - 28-06-2019

Da się przejść na konsolę?


RE: VirtualBox i MintMate - pompio - 28-06-2019

(28-06-2019, 20:41)dedito napisał(a): Da się przejść na konsolę?

Nie.

Teraz na szybko pobrałem z netu obraz MX Linux.
Bez żadnych zmian w ustawieniach VB wersja Live ruszyła bez problemu.
Potem instalacja. I juz system śmiga.
Czyżby Mint miał jakieś "specjalne" wymagania jeśli chodzi o VB? ;-)
Nie słyszałem o tym. ;-)


RE: VirtualBox i MintMate - dedito - 28-06-2019

Może akurat tylko te środowisko, spróbuj innego.
Ewentualnie uruchom w trybie recovery.


RE: VirtualBox i MintMate - magnus - 29-06-2019

(28-06-2019, 20:55)pompio napisał(a): Czyżby Mint miał jakieś "specjalne" wymagania jeśli chodzi o VB? ;-)

U mnie wszystko działa poprawnie.
Gospodarz: LM 19.1 Cinnamon (64 bit).
Zainstalowałem virtualbox-6.0_6.0.8-130520~Ubuntu~bionic_amd64.deb i Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-6.0.8.vbox-extpack a następnie jako gościa LM 19.1 MATE (64 bit) według ustawień domyślnych.
Obraz prawidłowy w pomniejszonym oknie.
Następnie, po instalacji VBoxGuestAdditions.iso, prawidłowy obraz na pewnym ekranie.


RE: VirtualBox i MintMate - pompio - 29-06-2019

Ściągnąłem tym razem Ubuntu Mate.
Działa bez problemu.
Chyba z tym obrazem (Mint Mate)jest coś nie tak.
Ale, jak suma kontrolna się zgadza to powinno być wszystko ok.
Czy raczej się mylę?