Forum Linux Mint Polska
Autostart programu na wybranym obszarze roboczym - Wersja do druku

+- Forum Linux Mint Polska (https://forum.linuxmint.pl)
+-- Dział: Wsparcie (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=203)
+--- Dział: Software (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=117)
+--- Wątek: Autostart programu na wybranym obszarze roboczym (/showthread.php?tid=552)

Strony: 1 2 3


Autostart programu na wybranym obszarze roboczym - Szybet1111 - 20-10-2019

Jak zrobić by program włączany przy starcie systemu uruchamiał sie na danym obszarze roboczym?


RE: Autostart programu na wybranym obszarze roboczym - dedito - 20-10-2019

Pobaw się programem wmctrl


RE: Autostart programu na wybranym obszarze roboczym - yahoob3 - 20-10-2019

Wygląda na to, że trzeba napisać skrypcik uruchamiający, a raczej przenoszący program na dany obszar roboczy i ten skrypt dopiero uruchamiać przy starcie systemu.

coś jak:
Kod:
#!/bin/bash
firefox #nazwa uruchamianego progamu
sleep 2 #w sekundach
wmctrl -r firefox -t 1 #cyfra to nr obszaru roboczego - pierwszy ma nr 0



RE: Autostart programu na wybranym obszarze roboczym - Szybet1111 - 20-10-2019

jest zainstalowany domyslnie a niechce sie uruchomic


RE: Autostart programu na wybranym obszarze roboczym - dedito - 20-10-2019

Można to też zrobić aliasem.


RE: Autostart programu na wybranym obszarze roboczym - Szybet1111 - 20-10-2019

coś wiecej informacji?


RE: Autostart programu na wybranym obszarze roboczym - dedito - 20-10-2019

Zadaj konkretne pytanie.


RE: Autostart programu na wybranym obszarze roboczym - Szybet1111 - 20-10-2019

yahoob, rozwin sie, wpisac to w uruchamiane progamy, polecenie? ten !bin/bash to ma tak byc?


RE: Autostart programu na wybranym obszarze roboczym - yahoob3 - 20-10-2019

Smile
Hola, hola Smile

Nie jest to takie proste jakby się mogło wydawać.
Skrypcik, który napisałem wyżej na podstawie tego, co ZNALAZŁEM w necie działa ale tylko "na raty".
firefox uruchamia rzecz jasna FF, wmctrl -r firefox -t 1 powinno przenieść otwarte okno FF na drugi obszar roboczy, po 2 sekundach od otwarcia okna. Bez tego komenda nie zadziała, bo zanim się okno nie otworzy wmctrl nie będzie miał czego przenieść.
Na raty w konsoli działa, razem w uruchamianym skrypcie nie. Nie mam pomysłu - kombinuj, mnie nie idzie. To ten skrypt trzeba dodać do autostartu.


RE: Autostart programu na wybranym obszarze roboczym - dedito - 20-10-2019

Przesuń proces firefoxa w tło czyli spróbujcie tak:
Kod:
#!/bin/bash
firefox & #nazwa uruchamianego progamu
sleep 2 #w sekundach
wmctrl -r firefox -t 1 #cyfra to nr obszaru roboczego - pierwszy ma nr 0
Skrypt powinien mieć atrybut wykonywalności.