Forum Linux Mint Polska
Problem z Euro Truck Simulator 2 - Wersja do druku

+- Forum Linux Mint Polska (https://forum.linuxmint.pl)
+-- Dział: Inne (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=202)
+--- Dział: Kosz/Archiwum (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=128)
+--- Wątek: Problem z Euro Truck Simulator 2 (/showthread.php?tid=689)



Problem z Euro Truck Simulator 2 - InfiniteLove - 30-12-2019

Witajcie,

Tym razem wyzwanie jest ciut większe. Ze steama (co działa świetnie) zacząłem grać sobie w Euro Truck Simulator 2. Z tego co widzę to Steam zrobił sobie piękny dysk wirtualny "PlayOnLinux's virtual drives" W środku są dwa foldery: "dosdevices i drive C:. Chodzi o to, że ścieżka która ETS2 prowadzi nie jest na drive C: lecz na "dosdevices".  Gra działa fajnie.Tymczasem jak chcę zainstalować sobie apkę do multiplayera to jak ją odpalam to widzi tylko C: a nie widzi "dosdevices" tam gdzie jest gra. Potrzebne to jest bo apka ta musi być zainstalowana w tym miejscu gdzie jest gra czyli w tym "dosdevices" ale apka pozwala się zainstalować jedynie na drive C: co nic mi nie daje.

Prościej pisząc: Problem bo aplikacja do multiplayera nie pozwala (nie widzi) tego folderu "dosdevices" i nie ma wyboru bo tam ją prawidłowo zainstalować.

Czy można coś zrobić by ta apka widziała też "dosdevices".

Przypuszczam, że trzeba tu jakoś "customowo" zrobić dysk wirtualny czy coś.

Takie oto Wyzwanie dla Was bo wierzę, że dobrze znacie możliwości Linuxa :-)


RE: Problem z Euro Truck Simulator 2 - dedito - 30-12-2019

Jak zwykle, nie wiadomo o co chodzi.
Tyle się napisałeś ale problemu nie wytłuściłeś.
Co to za "apka"? To niej dotyczy przecież problem, ale za chiny ludowe nie podałeś nazwy tej "apki".
Tak strzelam, że w tym przypadku wystarczy, przykładowo, poprzez winecfg i dodać lokalizację gry jako nowy dysk, bo jak zgaduję ta apka też jest uruchamiana przez wine.

ETS2 ma też swoją natywną wersję na Linuksa, czemu tej nie użyjesz?

Na przyszłość staraj się dawać więcej konkretów, a mniej "lać wody".


RE: Problem z Euro Truck Simulator 2 - InfiniteLove - 30-12-2019

Chodzi o "Install TruckersMP.exe". Aby grać na multi trzeba odpalić tę apkę co idzie normalnie ale potem trzeba ją zainstalować w tym samym folderze co gra czyli trzeba wejść na wirtualnym w "dosdevices", ponieważ w tym folderze jest gra. Natomiast tamta aplikacja w procesie instalacji nie widzi "dosdevices" ale samo "drive c:".

Używam natywnej wersji na Linuxa ale ten "TruckersMP.exe" jest zewnętrznym plikiem ze strony truckersmp.com gdzie zakładam konto, łączę z kontem na steam i dzięki temu trzeba go zainstalować w tym samym folderze co gra czyli w "dosdevices" lecz aplikacja "TruckersMP.exe" nie widzi tej ścieżki przy procesie instalacji. Jedyną opcją jest tylko instalacja w "drive c:"

Aplikacja TruckersMP.exe nie widzi, nie dostrzega przy procesie instalacji folderu "dosdevices" czyli tam, gdzie znajduję się gra i gdzie tam trzeba ją zapisać.

W folderze "PlayonLinux" są dwa foldery: "dosdevices" oraz "drive c:" Natomiast aplikacja "TruckersMP.exe" widzi jedynie "drive c:"

Staram się opisać to w rozumiały sposób a jeśli mi się to nie udało to przepraszam :-)


RE: Problem z Euro Truck Simulator 2 - dedito - 30-12-2019

Skoro używasz natywnej wersji ETS2 to nie możesz mieć w katalogu tej gry cytuję "dosdevices i drive C".
A co do ścieżki dla aplikacji TruckersMP.exe już się wypowiedziałem.


RE: Problem z Euro Truck Simulator 2 - InfiniteLove - 30-12-2019

Piszę co widzę. Gdy uruchamiam steam to w katalogu "PlayOnLinux's virtual drives" pojawia się dalsza możliwa ścieżka -> 7zip ->dosdevices -> 2011 -> cwd -> steam -> steamaps -> common -> Euro Truck Simulator 2.

Tak wygląda cała ścieżka do folderu z grą i właśnie w tutaj trzeba zainstalować "Truckersmp.exe" ale ta aplikacja nie widzi tej ścieżki. W folderze "7zip" widzi jedynie drugi folder "drive c:" a nie widzi "dosdevices" gdzie jak widać prowadzi ścieżka do folderu z grą gdzie trzeba.

Da się to jakoś "obejść"? :-)


RE: Problem z Euro Truck Simulator 2 - dedito - 01-01-2020

Przekład z CB.
Przeczytaj jeszcze raz, ale p-o-w-o-l-i !!! i ze zrozumieniem Smile
Po pierwsze, ewidentnie nie zainstalowałeś natywnej wersji linuksowej tylko windowsową przez wine.
Po drugie, to najprościej było by właśnie zainstalować natywną linuksową wersję, no chyba, że tego multiplayera natywnie na linuksie nie ma ( bo z tego co na bardzo szybko sprawdziłem, to jest to jakieś dodatkowe narzędzie nawet być może trzeciej firmy).
Więc jeśli tak jest, to faktycznie jesteś skazany na wersję Windowsową przez Wine.
Po trzecie już napisałem, że w przypadku Wine wystarczy dodać lokalizację gry jako nowy dysk w winecfg, wtedy apka będzie miała dostęp do katalogu z grą.
Jak dalej nie rozumiesz to przeczytaj jeszcze raz, ale p-o-w-o-l-i !!! i ze zrozumieniem Smile