![]() |
Asus - klawisze funkcyjne - Wersja do druku +- Forum Linux Mint Polska (https://forum.linuxmint.pl) +-- Dział: Wsparcie (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=203) +--- Dział: Sprzęt i sterowniki (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=118) +--- Wątek: Asus - klawisze funkcyjne (/showthread.php?tid=713) Strony:
1
2
|
Asus - klawisze funkcyjne - InfiniteLove - 16-01-2020 Nowy lap i potrzeba pewnie zainstalować sterowniki dla klawiszy funkcyjnych. Np FN+F7 powinno zmniejszyć jasność ale nic się nie dzieje. Przydałoby się też móc wyłączyć podświetlenie klawiatury. Fajne jest ale nie przez cały czas działania :-) Na Windows z tego co pamiętam to się nazywało "ATK Package". Chodzi o ten model. Może pomoże :-) https://www.x-kom.pl/p/499626-notebook-laptop-173-asus-rog-strix-g-i5-9300h-8gb-512.html RE: Asus - klawisze funkcyjne - yahoob3 - 16-01-2020 Jesteś już na forum dłuższy czas. Wydaje mi się, że powinieneś już zdawać sobie sprawę z tego, że najważniejsze w takich przypadkach jest określenie, jakie dokładnie komponenty ma ten komputer. Wynik polecenia inxi -Fxz będzie tu odpowiedni. RE: Asus - klawisze funkcyjne - InfiniteLove - 16-01-2020 (16-01-2020, 18:51)yahoob3 napisał(a): Jesteś już na forum dłuższy czas. Wydaje mi się, że powinieneś już zdawać sobie sprawę z tego, że najważniejsze w takich przypadkach jest określenie, jakie dokładnie komponenty ma ten komputer. Kod: System: Dodano po pewnym czasie: Miałem nadzieję, że wystarczy wpisać do repozytorium zapytanie o sterowniki do klawiatury :-) Dodano po pewnym czasie: Coś nie do końca mi ten Kod chyba wyszedł... sorki :-) Dodano po pewnym czasie: Na wcześniejszym Asusie moim klawisze funkcyjne działały normalnie od razu. A teraz co????? Dodano po pewnym czasie: Koniec końców nie wiem w ogóle jak móc zmieniać jasność ekranu... Dodano po pewnym czasie: Szukając na forach w necie trafiłem na parę rad by pogrzebać w kernelu.... RE: Asus - klawisze funkcyjne - yahoob3 - 17-01-2020 Możesz spróbować zainstalować przez menedżer aktualizacji nowsze jądro, np. z serii 5 (ostatnie dostępne), lub spróbować wykonać to, co napisane jest w 2 poście - odpowiedzi na podobny do Twojego problem: https://unix.stackexchange.com/questions/316600/cant-get-my-brightness-fn-keys-working-on-asus-n551vw. RE: Asus - klawisze funkcyjne - InfiniteLove - 17-01-2020 Tam też szukałem ale podane działania są dla mnie dość za bardzo zaawansowane i jak próbowałem wpisywać w terminalu to system tego nie rozumiał. Hurra.. właśnie odkryłem, że jasność mogę regulować klikając na ikonkę baterii na pasku na dole po prawej. Ciekawe to miejsce na sterowanie jasnością eh :-P Dodano po pewnym czasie: A może da coś zainstalowanie Łinołoswych sterowników np za pośrednictwem PlayOnLinux, Lutrisa czy innych Wine? :-) Sprawdzę to :-) Dodano po pewnym czasie: No nic... może będę zmuszony wrócić do "Gejtsówy" no nie mogę swobodnie operować nawet klawiaturą.... Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.... RE: Asus - klawisze funkcyjne - yahoob3 - 17-01-2020 Tym poleceniem (jesli nie działa) włączysz najprawdopodobniej podświetlanie klawiatury: Kod: sudo /etc/acpi/asus-keyboard-backlight.sh Co do klawiszy funkcyjnych i "zabawy z kernelem" do powinno dać się je uruchomić dodając parametr do /etc/default/grub Spróbuj edytować ww. plik i zmienić liniję: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" na taką: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor" Edycję pliku wykonasz poleceniem: Kod: xed admin:///etc/default/grub Gdyby to nie dało rezultatu zamiast acpi_backlight=vendor w ww. linijce możesz spróbować takiego parametru: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor intel_pstate=enable", po zmianie treści i zapisaniu zmian w pliku trzeba wykonać sudo update-grub i zrestartować komputer, np. poleceniem sudo reboot. EDIT: Jeszcze jedna możliwość - edytujesz polik /etc/X11/xorg.conf.d/20-nvidia.conf Kod: xed admin:////etc/X11/xorg.conf.d/20-nvidia.conf Kod: Section "Device" RE: Asus - klawisze funkcyjne - InfiniteLove - 17-01-2020 Kod: [email protected]:~$ xed admin:///etc/default/grub Dodano po pewnym czasie: Ta masa błędów trochę martwi... Dodano po pewnym czasie: W biosie gdzie mam sprawdzić czy ACPI jest włączone... przeglądałem wszystkie zakładki i nie znalazłem tam nic gdzie byłaby choćby wzmianka o ACPI :-) Dodano po pewnym czasie: "Nie można odnaleźć pliku admin:////etc/X11/xorg.conf.d/20-nvidia.conf." Dodano po pewnym czasie: Kod: [email protected]:~$ sudo /etc/acpi/asus-keyboard-backlight.sh W moim przpadku tylko to się pojawiło czyli... nic. Dodano po pewnym czasie: Kuba... bardzo jestem Ci wdzięczny bo naprawdę poświęcasz czas by pomóc ale nic to nie daje... tyle dobrze, że jasność mogę regulować apletem. Przypomniałem sobie, że są ta aplety "-) Dodano po pewnym czasie: Ci ludzie już wszystko co nowe to robią tylko pod ŁINDOŁSA i nie dają innych opcji... Wku.... mnie to ale tak może być. RE: Asus - klawisze funkcyjne - yahoob3 - 17-01-2020 (17-01-2020, 17:34)InfiniteLove napisał(a):To można olać... tak się dzieje, gdy odpalasz okienkowy program z poziomu terminala. ![]() Podałeś hasło dwa razy? Tego ten nowy "gksu" wymaga... Cytat:W biosie gdzie mam sprawdzić czy ACPI jest włączone... przeglądałem wszystkie zakładki i nie znalazłem tam nic gdzie byłaby choćby wzmianka o ACPI :-)Dobra, na razie zostaw to. Cytat:To akurat dobrze. Spróbuj na razie poprawnie wykonać zmianę w "etc/.../grub", z sudo update-grub i sudo reboot na końcu. RE: Asus - klawisze funkcyjne - InfiniteLove - 17-01-2020 Bez zmian. Co to właściwie ma znaczyć "poprawnie"? Ja kopiuje i wklejam to co napisałeś :-) Serio... na moim starszym Asusie klawisze skrótowe działały od razu po instalacji. Pisałem już co myślę o "nowościach"? Więcej z nimi problemów zdecydowanie... RE: Asus - klawisze funkcyjne - yahoob3 - 17-01-2020 Poprawnie to znaczy, że powinno wyświetlić się coś podobnego: Kod: # If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update Nowsze jądro też może pomóc... |