Forum Linux Mint Polska
[SOLVED] Firefox nie otwiera wideo - Wersja do druku

+- Forum Linux Mint Polska (https://forum.linuxmint.pl)
+-- Dział: Wsparcie (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=203)
+--- Dział: Software (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=117)
+--- Wątek: [SOLVED] Firefox nie otwiera wideo (/showthread.php?tid=753)



Firefox nie otwiera wideo - damian8919 - 31-01-2020

Firefox nie otwiera wideo, ale nie wszędzie - YouTube działa dobrze. Zrobiłem test na stronie oto wynik: http://html5test.com/s/110a434a161cebf7.html
Na stronie na której chce otworzyć wideo pokazuje się komunikat Nie odnaleziono wideo w obsługiwanym formacie i typie MIME.
Dodam że na chromium wszystko działa dobrze.


RE: Firefox nie otwiera wideo - dedito - 31-01-2020

Niby wszystko fajnie, ale nie podałeś tej magicznej strony.


RE: Firefox nie otwiera wideo - yahoob3 - 31-01-2020

W jakim formacie jest to video?

Jaki system masz? Wyink polecenia inxi -Fxz będzie odpowiedzią. Pamiętaj o znacznikach CODE.


Firefox nie otwiera wideo - dedito - 31-01-2020

Proszę stosować Zasady forum
Informacje o konfiguracji sprzętowej/programowej przedstawiamy w postaci wyniku polecenia inxi Exclamation
Podając wyniki komend bądź logi należy używać znaczników - CODE Exclamation


RE: Firefox nie otwiera wideo - damian8919 - 31-01-2020

Międzi innymi na vod.tvp.pl. Jak mam sprawdzić jaki to typ wideo? Pokazuje mi się tylko komunikat taki jaki napisałem ewentalnie napis błąd nie można otworzyć.
Kod:
System:    Host: domowy-Compaq Kernel: 4.4.0-53-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
          Desktop: Cinnamon 3.2.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3)
          Distro: Linux Mint 18.1 Serena
Machine:  System: Hewlett-Packard (portable) product: Compaq CQ58 Notebook PC v: 0899110000004010002600000
          Mobo: Hewlett-Packard model: 1885 v: 66.2A
          Bios: Insyde v: F.13 date: 09/07/2012
CPU:      Dual core AMD E1-1200 APU with Radeon HD Graphics (-MCP-) cache: 1024 KB
          flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4a ssse3 svm) bmips: 5589
          clock speeds: max: 1400 MHz 1: 1400 MHz 2: 1400 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Wrestler [Radeon HD 7310]
          bus-ID: 00:01.0
          Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
          Resolution: [email protected]
          GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD PALM (DRM 2.43.0, LLVM 3.8.0)
          GLX Version: 3.0 Mesa 11.2.0 Direct Rendering: Yes
Audio:    Card-1 Advanced Micro Devices [AMD] FCH Azalia Controller
          driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:14.2
          Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Wrestler HDMI Audio
          driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:01.1
          Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.0-53-generic
Network:  Card-1: Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet controller
          driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 2000 bus-ID: 03:00.0
          IF: eno1 state: down mac: <filter>
          Card-2: Ralink RT3290 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe
          driver: rt2800pci v: 2.3.0 bus-ID: 04:00.0
          IF: wlo1 state: up mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 500.1GB (2.0% used)
          ID-1: /dev/sda model: TOSHIBA_MQ01ABD0 size: 500.1GB
Partition: ID-1: / size: 54G used: 5.4G (11%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
          ID-2: /home size: 173G used: 204M (1%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
          ID-3: swap-1 size: 4.09GB used: 0.01GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda6
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:  System Temperatures: cpu: 38.8C mobo: N/A gpu: 44.0
          Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 183 Uptime: 2 days Memory: 1502.4/3542.3MB
          Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
          Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35



RE: Firefox nie otwiera wideo - dedito - 31-01-2020

Spróbuj doinstalwać kodeki, bo Ci tam brakuje H.264, które tvp.vod używa
sudo apt-get install mint-meta-codecs
https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/en/latest/codecs.html


RE: Firefox nie otwiera wideo - damian8919 - 31-01-2020

(31-01-2020, 21:58)dedito napisał(a): Spróbuj doinstalwać kodeki, bo Ci tam brakuje H.264, które tvp.vod używa
sudo apt-get install mint-meta-codecs
https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/en/latest/codecs.html
Dziękuję za pomoc. Problem rozwiązany


Firefox nie otwiera wideo - dedito - 31-01-2020

Zalecam upgrejd do 18.3.
Oznaczam wątek jako rozwiązany.
Zamykam wątek.