18-11-2020, 20:52
0
Po klonowaniu dysku mam taką sytuację jak na obrazku w załączniku. Jak bezpiecznie zmienić rozmiary partycji? Uruchomić ze starego dysku i wtedy?
Zmiana rozmiaru partycji po klonowaniu dysku
|
18-11-2020, 20:52
0 Po klonowaniu dysku mam taką sytuację jak na obrazku w załączniku. Jak bezpiecznie zmienić rozmiary partycji? Uruchomić ze starego dysku i wtedy?
18-11-2020, 21:07
0 Ja bym tam wydzielił partycję home.
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery.
18-11-2020, 21:24
0 Kiedyś tak robiłem. Ale mam drugi dysk i tam będzie home. Swap w środku może być?
18-11-2020, 21:46
0 Jak masz dużo RAM to nawet można wywalić, SWAP można też założyć w pliku.
Taka duża partycja root prawdopodobnie nigdy nie będzie zapełniona.
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
18-11-2020, 22:06
0 Usuń swap i rozszerz partycję na cały dysk.
Utwórz plik swap: >> Jak powiększyć przestrzeń wymiany Na drugim dysku utwórz partycję na dane.
18-11-2020, 22:17
0 Serio, chcecie zrobić partycję root na 220GB ?
A imię jego czterdzieści i cztery. 0 Nie wiem skąd teoria, że to dysk na dane?
To jest w ogóle dziwny dysk, ma założoną partycję rozszerzoną sda2 i w niej partycję root sda5. Wg mnie to jest dysk systemowy, ale jakiś pokręcony, albo ktoś coś pokręcił przy klonowaniu, bo ten układ partycji nie ma dla mnie sensu.
18-11-2020, 22:52
0 Tomsdb ma dwa dyski. Na jednym może być cały system, na drugim partycja z danymi.
0 To co prezentuje autor to właśnie dysk systemowy i to jest jakiś pokręcony układ partycji, nie wspominając już o pomyśle zrobienia z tego partycji root na ~220GB
A imię jego czterdzieści i cztery. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|