Cześć! Wróciliśmy po ataku ransomware na serwer hostingowy, na którym postawione było nasze Forum. Niestety dane po 10 października 2020 r. uległy zniszczeniu.
Dane użytkowników są bezpieczne - nie doszło do ich wycieku. Jeśli w tym okresie zakładałeś konto na Forum, prosimy zrób to jeszcze raz.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z łączem wifi
#1
0
Witam, problem dotyczy połączenia internetowego wifi, router mam z tp link, prędkość łącza spada diametralnie do bitow, nawet nie do kilobitow, pomimo tego że w domu ma internet z Toyi ok 150mbit na sek i nigdy wczesniej problemow nie bylo, poki co linux mint 20 ulyana cofnał sie w rozwoju do konca lat 90. Czy da rade to zmienic czy kicha??? z góry dziękuję za pomoc.


Załączone pliki
.gz   wireless-info.tar.gz (Rozmiar: 12,56 KB / Pobrań: 3)
Odpowiedz
#2
0
Na jakiej podstawie twierdzisz, że to wina Mint 20?
Szybki przegląd załącznika nie wskazuje jakiś problemów z kartą, ale pokazuje, że trochę tych sieci w pobliżu masz:
Cytat:ALFAKS.NET_3874 <MAC 'ALFAKS.NET_3874' [AN1]> Infra 8 2447 MHz 270 Mbit/s 84 ▂▄▆█ WPA1 WPA2 no
TP-LINK_JOLAZSKA <MAC 'TP-LINK_JOLAZSKA' [AN2]> Infra 7 2442 MHz 270 Mbit/s 76 ▂▄▆_ WPA1 WPA2 yes *
-- <MAC '--' [AN3]> Infra 6 2437 MHz 54 Mbit/s 59 ▂▄▆_ -- no
TELEWIZJA_ALFAKS.NET_WT <MAC 'TELEWIZJA_ALFAKS.NET_WT' [AN4]> Infra 1 2412 MHz 65 Mbit/s 54 ▂▄__ WPA2 no
DIRECT-ys <MAC 'DIRECT-ys' [AN5]> Infra 1 2412 MHz 130 Mbit/s 49 ▂▄__ WPA2 no
AGAT <MAC 'AGAT' [AN6]> Infra 1 2412 MHz 130 Mbit/s 42 ▂▄__ WPA1 WPA2 no
oxy-sap-2-prze_lele2-omni <MAC 'oxy-sap-2-prze_lele2-omni' [AN7]> Infra 6 2437 MHz 54 Mbit/s 40 ▂▄__ WPA1 WPA2 no
toya99744675 <MAC 'toya99744675' [AN8]> Infra 1 2412 MHz 130 Mbit/s 39 ▂▄__ WPA1 WPA2 no
ALFAKS.NET_M5 <MAC 'ALFAKS.NET_M5' [AN9]> Infra 3 2422 MHz 270 Mbit/s 39 ▂▄__ WPA2 no
-- <MAC '--' [AN10]> Infra 3 2422 MHz 11 Mbit/s 39 ▂▄__ -- no
Artek <MAC 'Artek' [AN11]> Infra 6 2437 MHz 270 Mbit/s 39 ▂▄__ WPA2 no
toya99743730_5GHz <MAC 'toya99743730_5GHz' [AN12]> Infra 36 5180 MHz 270 Mbit/s 39 ▂▄__ WPA1 WPA2 no
-- <MAC '--' [AN13]> Infra 3 2422 MHz 11 Mbit/s 37 ▂▄__ -- no
-- <MAC '--' [AN14]> Infra 10 2457 MHz 130 Mbit/s 34 ▂▄__ WPA2 no
PRZE_GENEO_172482A1EC003077 <MAC 'PRZE_GENEO_172482A1EC003077' [AN15]> Infra 10 2457 MHz 270 Mbit/s 32 ▂▄__ WPA2 no
ALFAKS.NET_3854 <MAC 'ALFAKS.NET_3854' [AN16]> Infra 4 2427 MHz 54 Mbit/s 30 ▂___ WPA2 no
ALFAKS.COM_235F <MAC 'ALFAKS.COM_235F' [AN17]> Infra 6 2437 MHz 54 Mbit/s 30 ▂___ WPA1 WPA2 no
toya1258 <MAC 'toya1258' [AN18]> Infra 6 2437 MHz 130 Mbit/s 29 ▂___ WPA1 no
HUAWEI-B535-0D0E <MAC 'HUAWEI-B535-0D0E' [AN19]> Infra 10 2457 MHz 130 Mbit/s 27 ▂___ WPA2 no
wifi_BA9732 <MAC 'wifi_BA9732' [AN20]> Infra 2 2417 MHz 130 Mbit/s 22 ▂___ WPA1 WPA2 no
Odpowiedz
#3
0
Problem zauwazyłem, gdy zacząłem sluchac muzyki na yt, zaczęło przycinac, chodz muzyka nie jest jakas wymagająca, nie wtierdze ze to wina minta, moze problem lezy po mojej stronie, a sam nie umiem sobie z nim poradzic, bo juz system przeinstalowałem, w wyniku moich zabaw z ustawianiem routeraSad spaprałem cos i niechciala mi karta graficzna dzialac wiec reinstal,
Czasami zasięg wifi spada do jednej kreski na ikonce w rogu, pomimo ze router stoi na biurku gdzie jest laptop. Rece mi opadaja...
Odpowiedz
#4
0
Stwierdziłeś "nigdy wczesniej problemow nie bylo, poki co linux mint 20 ulyana cofnał sie w rozwoju do konca lat 90" więc no jakby nie było wydedukowałem, że winisz za ta Minta 20.
Na podstawie "nigdy wczesniej problemow nie bylo" tak sobie pomyślałem, że wcześniejszy Mint tych problemów nie sprawiał.

W pobliżu masz silny sygnał innej sieci:
Cytat:ALFAKS.NET_3874 <MAC 'ALFAKS.NET_3874' [AN1]> Infra 8 2447 MHz 270 Mbit/s 84 ▂▄▆█ WPA1 WPA2 no
Może wystarczy zmienić kanał tplinka na mniej zajęty, czasem wystarczy przestawić router w inne miejsce.
Odpowiedz
#5
0
Mintem bawie sie od 2 miesiecy, i jestem zadowolony, bo z kazdym problemem sobie jakos radzilem sam, ale trafiłem na sciane i nie umiem jej przejsc, widze ze mam wiele sieci w zasiegu, to akurat urok mieszkania w bloku, ale moj powinien byc najsilniejszyi generalnie jest, ale spada, a najmniejsza wartosc jaka zauwazylem to 14%,
Odpowiedz
#6
0
No ja nie widzę problemów w tych logach.
Spróbuj na początek zmienić kanał tplinka bo obecnie siedzisz na kanale 7, a na 8 masz ten wspomniany inny silny sygnał.
Ze skanu wynika, że kanał 12 byłby dobrym wyborem.
Karta jest też dwuzakresowa, więc może czas zainwestować też w router dwuzakresowy.
Odpowiedz
#7
0
Zmieniłem kanał na 12, ale tak samo siła zasiegu spadala nawet do 3%, a YT przycinal jak szalony filmik, ok na dzisiaj juz to zostawiam, dzieki za chęć pomocy!

Dodano po pewnym czasie:
Zauwazylem dziwną przypadłośc ze sluchawki bezprzewodowe Philips chyba robia jakis konflikt, bo jak je wyłączyłem , internet zaczał chulac jak wczesniej....
Odpowiedz
#8
0
To w dalszej kolejności przetestuj sobie ten laptop z innym routerem/łączem.
Przykładowo uruchom router na smartfonie.

Jaki to model słuchawek?
Odpowiedz
#9
0
Juz wiem, sluchawki bezprzewodowe robią konflikt, po wyłaczeniu ich speedtest pokazal ok 100mb/s PHILIPS SHB3075 model słuchawek. Tylko najciekawsze jest to ze te sluchawki dzialaja na bluetooth a nie na wifi.... :/
Odpowiedz
#10
0
One działają na bluetooth, który też działa w paśmie 2,4GHz w którym obecnie jesteś połączony.
Wydaje mi się, że ta bliskość routera tplink stanowi problem i może wystarczy go odsunąć dalej od tych słuchawek, albo odejść na większą odległość od routera.
Odpowiedz


Skocz do:




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości