Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wiedźmin 3 Dziki Gon - niezły sprzęt, słabe wyniki
#1
0
Witam. Postanowiłem sobie pograć w Wieśka, ale niestety działa tak, że oczy krwawią.
Po spaleniu starej płyty, na którym siedział FX-8350 Black Edition pożegnałem się z Windowsem na amen i przywitałem Minta 20.1 Ulyssa jako jedyny system.
Oto moja konfiguracja:
AMD Ryzen 3 3300X
GoodRam IRDM PRO 2x8GB 3600MHz CL18
XFX Radeon RX-480 8GB
ASUS Prime B-550M
SSD Crucial BX-500 2.5' 240GB

Oprogramowanie to praktycznie goły Mint + Opera + najnowszy Wine + zamknięte sterowniki AMD GPU-PRO 21.20 (które nie poprawiły niczego i nie jestem pewny czy działają poprawnie).
Dużo słabszy FX-8350 na Win 7 ciągnął Wieśka na wysokich (bez HairWorks) w rozdziałce 2560x1440 na około 50 FPS. Nawet na Uber było w miarę płynnie. Teraz wyniki wyglądają tak:

Detale Ultra - 15 FPS i duże ściny (przycięcia gry - nie tearing obrazu)
Detale wysokie - 20 FPS i ściny
Detale średnie - 20 FPS i ściny
Detale niskie - 20 FPS i drobne ściny
Detale ultra-niskie - 25 FPS i drobne ściny

Dodatkowo są pewne upierdliwości: 
- Wiedźmińskie zmysły wyłączają się po każdym ruchu myszą. Nie znam powodu. 
- Ustawienie limitu klatek na 30 zamiast 60 znacznie wyraźnie zmniejsza ilość ścin, ale klatek nie poprawia.
- Kursor strasznie ciął i zamulał w menu ekwipunku. Ustawienie sprzętowego kursora w grze wyeliminowało problem.
- Komputer po instalacji Wieśka włącza się 20 sekund zamiast 2. Gdy poprzednio miałem zainstalowanego Starmageddona 2 oraz Hitmana 3 nie było takiego problemu.
- Zauważyłem, że gdy teraz zainstalowałem Wine nijak nie mogę przejść do ustawień. Nie ma tej opcji na liście! Szukałem po folderach, ale nie znalazłem. 
- Wiedźmina zainstalowałem w trybie offline binarkami ściągniętymi ze strony GOG. Poprzednio użyłem Minigalaxy, ale ten mały programik zapchał dysk pod korek nieistniejącymi plikami. Poszedł reinstall systemu.

Wielkie dzięki z góry za wszelakie pomysły.
Odpowiedz
#2
0
Proszę podać informacje o konfiguracji sprzętowej/programowej w postaci wyniku polecenia inxi -Fxz (więcej szczegółów uzyskasz klikając w link)

Podając wyniki komend bądź logi proszę używać znaczników - CODE (więcej szczegółów uzyskasz klikając w link)

Więcej zasad, które należy stosować znajdziesz w Zasadach forum

Stosując zasady pomagasz Sobie i Nam bo:
- My nie musimy zajmować się redagowaniem postów, przypominaniem o przestrzeganiu zasad, zbieraniem wystarczającej ilości informacji do udzielenia merytorycznej pomocy.
- Ty masz większe szanse na szybkie otrzymanie merytorycznej odpowiedzi.
Odpowiedz
#3
0
Oto wyniki:

Kod:
System:
  Kernel: 5.4.0-80-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0
  Desktop: Cinnamon 4.8.6 Distro: Linux Mint 20.1 Ulyssa
  base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:
  Type: Desktop System: ASUS product: N/A v: N/A serial: <filter>
  Mobo: ASUSTeK model: PRIME B550M-A v: Rev X.0x serial: <filter>
  BIOS: American Megatrends v: 1203 date: 10/23/2020
CPU:
  Topology: Quad Core model: AMD Ryzen 3 3300X bits: 64 type: MT MCP
  arch: Zen L2 cache: 2048 KiB
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
  bogomips: 60680
  Speed: 2196 MHz min/max: 2200/3800 MHz Core speeds (MHz): 1: 2195 2: 2195
  3: 2195 4: 2195 5: 2194 6: 2195 7: 2195 8: 2195
Graphics:
  Device-1: AMD Ellesmere [Radeon RX 470/480/570/570X/580/580X/590]
  vendor: XFX Pine driver: amdgpu v: kernel bus ID: 0a:00.0
  Display: x11 server: X.Org 1.20.9 driver: amdgpu,ati
  unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 2560x1440~60Hz
  OpenGL: renderer: AMD Radeon RX 480 Graphics
  v: 4.6.14739 Core Profile Context direct render: Yes
Audio:
  Device-1: AMD Ellesmere HDMI Audio [Radeon RX 470/480 / 570/580/590]
  vendor: XFX Pine driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 0a:00.1
  Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: ASUSTeK
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 0c:00.4
  Sound Server: ALSA v: k5.4.0-80-generic
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
  vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel port: f000 bus ID: 09:00.0
  IF: enp9s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 223.57 GiB used: 13.59 GiB (6.1%)
  ID-1: /dev/sda vendor: Crucial model: CT240BX500SSD1 size: 223.57 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 218.57 GiB used: 13.59 GiB (6.2%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 45.1 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 43 C
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 786
Info:
  Processes: 285 Uptime: 4m Memory: 15.58 GiB used: 1.34 GiB (8.6%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.17
  inxi: 3.0.38

Wyczytałem też informację, żeby się nie bawić w AMD-Pro i Wine, tylko załatwić sprawę Lutrisem. Kilka osób z YT tak ma i  podobno działa.
Odpowiedz
#4
0
W3 podobno najlepiej odpalać na dxvk.
Tutaj jeden z opisów https://gist.github.com/michaelbutler/da...9e98f1a341
Odpowiedz
#5
0
Właśnie odbiłem się od Lutrisa jak od ściany. Program jest skomplikowany jak diabli, pół dnia walczyłem z poradnikami żeby w ogóle zainstalować Wieśka, a Lutris go nawet nie dał rady uruchomić. Dodatkowo tak mi namieszał w systemie plików, że stwierdziłem, że nie dam rady ogarnąć bałaganu po tym programie i zainstalowałem system od nowa.
W kategorii user-friendly daję Lutrisowi ocenę 1/10. Nigdy więcej.
Szukam też po internetach jak dodać DXVK do Wine, ale niestety bez rezultatów. Strona WineHQ to dla mnie czarna magia, nie wiem co po co i do czego. 
Próbowałem jakoś zainstalować Wine Stabbing, który jest zalecany do tego pakietu, ale żaden sposób nie zadziałał.

Ostatecznie zrobiłem też tak, że w menedżerze oprogramowania zainstalowałem Wine oraz pakiet Dxvk-wine64-development, ale niestety nic on nie zmienił. Nie wiem nawet jak sprawdzić, czy Wine go używa czy zainstalował się do bycia se na dysku.


Z innych problemów, czyli niesamowicie długiego rozruchu, to po wpisaniu komendy 
Kod:
58.143s upower.service

wyszedł problem:

Kod:
58.143s upower.service


Reszta trwa po kilka milisekund. Poradzicie coś?
Odpowiedz
#6
0
https://newsblog.pl/jak-skonfigurowac-dx...mie-linux/

Na inne problemy załóż osobny wątek.
Odpowiedz


Skocz do:




Użytkownicy przeglądający ten wątek: KSU666, 1 gości