Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wifi działa, internet nie
#1
0
Witam. Mam Linux Mint Mate 20.2. Po aktualizacji mam problem, nie działa internet, strony się nie wczytują, a z wifi jest połączone. Restart systemu, modemu czy samego menadżera sieci nic nie pomaga. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Odpowiedz
#2
0
A DNS-y masz ustawione? Po kablu działa?
Odpowiedz
#3
0
Dnsy są chyba na automacie. Po kablu nie wiem czy działa. Ale jak wcześniej działało po wifi to teraz też powinno. Przed aktualizacją było dobrze, po aktualizacji i restarcie laptopa już klapa, nie działa.

Dodano po pewnym czasie:
Na próbę jeszcze w telefonie przełączyłem się na dane komórkowe, zrobiłem hot spot, połączyłem się z telefonem ale dalej nie wczytuje stron, internet nie działa, nie zależnie od przeglądarki.
Odpowiedz
#4
0
Sprawdź ustawienia sieci, czy jest skonfigurowana. A co masz w ustawieniach sieci w Cinnamonie?
Odpowiedz
#5
0
Nie mam cinnamona tylko mate. Nie wiem o co pytasz dokładnie, bo i skonfigurowane chyba jest, nie wiem co bym miał sprawdzić
Odpowiedz
#6
0
Cytat:Nie mam cinnamona tylko mate.
To w opisie profilu popraw dane. 

Chodzi to czy masz statyczny adres IP i czy działa DHCP na routerze. Możesz sprawdzić wpisując takie polecenie do terminala.
Kod:
[email protected]:~$ ping 1.1.1.1
PING 1.1.1.1 (1.1.1.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=1 ttl=57 time=11.2 ms
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=2 ttl=57 time=13.8 ms
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=3 ttl=57 time=13.5 ms
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=4 ttl=57 time=10.1 ms
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=5 ttl=57 time=10.5 ms
^C
--- 1.1.1.1 ping statistics ---
5 packets transmitted, 5 received, 0% packet loss, time 4005ms
rtt min/avg/max/mdev = 10.148/11.822/13.820/1.533 ms

Jak zobaczysz coś takiego, to znaczy, że internet działa.

Jeśli zamiast "1.1.1.1" wpiszesz "www.wp.pl", i będzie tak samo

Kod:
[email protected]:~$ ping 1.1.1.1
PING 1.1.1.1 (1.1.1.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=1 ttl=57 time=11.2 ms
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=2 ttl=57 time=13.8 ms
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=3 ttl=57 time=13.5 ms
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=4 ttl=57 time=10.1 ms
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=5 ttl=57 time=10.5 ms
^C
--- 1.1.1.1 ping statistics ---
5 packets transmitted, 5 received, 0% packet loss, time 4005ms
rtt min/avg/max/mdev = 10.148/11.822/13.820/1.533 ms

to znaczy, że internet działa.

Jeśli nie będzie nic wypluwał, to znaczy, że sieć nie działa.
Jeśli przy adresie IP będzie wypluwał, a przy pingowaniu do strony - nie, to znaczy, że DNS nie działa i trzeba ustawić.

Z tego, co pamiętam to w Mate też jest jakiś graficzny konfigurator sieci, gdzie można podejrzeć, jak sieć jest ustawiona.
Odpowiedz


Skocz do:




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości