Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozwiązane Nie działa wi-fi ani sieć po kablu Dell Latitude 3340
#1
0
Cześć, zainstalowałem linuxa Mint 20.2 Cinnamon 64-bit na komputerze Dell latitude 3340 ale niestety nie działa karta sieciowa ani na kablu ani nie mogę włączyć wi-fi.
Linux to dla mnie zupełna nowość więc jeżeli ktoś ma trochę cierpliwości to proszę o pomoc co zrobić żeby internet zaczął działać.
Na kilku wątkach czytałem żeby kilka rzeczy podać więc poniżej dołączam załączniki (wyniki kilku komend).


Załączone pliki
.txt   ip a.txt (Rozmiar: 520 bajtów / Pobrań: 3)
.txt   lspci -k.txt (Rozmiar: 2,45 KB / Pobrań: 3)
.txt   lsusb.txt (Rozmiar: 504 bajtów / Pobrań: 3)
.txt   rfkill.txt (Rozmiar: 296 bajtów / Pobrań: 3)
#2
1
Better response on post Nie działa wi-fi ani sieć po kablu Dell Latitude 3340Proszę podać informacje o konfiguracji sprzętowej/programowej w postaci wyniku polecenia inxi -Fxz (więcej szczegółów uzyskasz klikając w link)

Problemy z kartami sieciowymi zgłaszamy według zamieszczonej instrukcji Exclamation

Podając wyniki komend bądź logi proszę używać znaczników - CODE (więcej szczegółów uzyskasz klikając w link)

Więcej zasad, które należy stosować znajdziesz w Zasadach forum

Stosując zasady pomagasz Sobie i Nam bo:
- My nie musimy zajmować się redagowaniem postów, przypominaniem o przestrzeganiu zasad, zbieraniem wystarczającej ilości informacji do udzielenia merytorycznej pomocy.
- Ty masz większe szanse na szybkie otrzymanie merytorycznej odpowiedzi.
#3
1
Better response on post Nie działa wi-fi ani sieć po kablu Dell Latitude 3340Ogólnie logi wyglądają w porządku, sterownik jest załadowany:
Kod:
03:00.0 Network controller: Intel Corporation Wireless 7260 (rev bb)
    Subsystem: Intel Corporation Dual Band Wireless-AC 7260
    Kernel driver in use: iwlwifi
    Kernel modules: iwlwifi

Wygląda na to, że masz jakiś sprzętowy przełącznik zablokowany ("Hard blocked: yes"):
Kod:
1: dell-wifi: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: yes
..
3: phy0: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: yes
przez co karta ma status "down"
Kod:
2: wlp3s0: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop state DOWN group default qlen 1000
    link/ether cc:3d:82:20:c0:51 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
#4
0
Za błędy przepraszam faktycznie nie doczytałem wszystkiego, próbując znaleźć rozwiązanie tego problemu możliwie jak najszybciej.
Przełączników fizycznych obszukałem i nie znalazłem przed napisaniem postu, jednak twój wpis dał mi do myślenia i problem rozwiązany.
Wstyd się przyznać ale wystarczył Fn+klawisz sieci.
Dzięki za naprowadzenie
#5
0
Często zapominamy o oczywistych rzeczach. A sprzętowy wyłącznik przy pomocy kombinacji klawiszy moim zdaniem już taki oczywisty nie jest. Smile

Oznaczam wątek jako rozwiązany.
Zamykam wątek.


Skocz do:




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości