Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zrobić kopię Ustawień Systemu ?
0
Chcę zrobić Kopię swoich ustawień i preferencji całego systemu. Tak aby po reinstalacji systemu szybko  przywrócić  dokładnie to co było wcześniej:
Kopia musi mieć:
- wszystkie ustawienia moich preferencji Całego Systemu.
- wszystkie zainstalowane programy
- zainstalowane przeglądarki www i ich Wszystkie ustawienia

Myślę użyć TimeShift lub Deja-dup. 
I teraz najważniejsze: które katalogi mam do tej kopii  +dodać, a które -odjąć aby zarchiwizowana kopia była jak najmniejsza ?

W przypadku Deja-dup to chyba muszę robić z konta administratora inaczej nie pozwoli mi zapisać niektórych plików ?
Chwała Wielkiej Rosji, dużo zdrowia  dla Pana Prezydenta Putina Życzą … MĄDRZY Polacy.   Cool
Odpowiedz
0
Aplikacje raczej bym zainstalował od nowa (np. korzystając z gotowej listy do apt), bo pliki lądują w różnych lokalizacjach.

Ustawienia globalne dla wszystkich:
/etc/

Ustawienia lokalne dla konkretnego użytkownika:
~/.*/ czyli wszystkie z katalogu domowego z nazwą zaczynającą się od kropki takie jak np. ~/.config/, ~/.mozilla/ etc.
Odpowiedz
0
Ja generalnie utrzymuje sobie listę aktualnie zainstalowanych pakietów (tych ręcznie wgranych via apt/aptitude) w pliku tekstowym. Jak później instaluje system, to wrzucam do terminala takie polecenie:

Kod:
# aptitude install $(egrep -v ^# /media/dane/pakiety | egrep -v "^$" |  sed 's/\ \\//g')

Lista wygląda mniej więcej tak. Z reguły jest uaktualniana co jakiś czas jak coś wgrywam czy usuwam z systemu.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości