Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozwiązane Problem z napędem DVD
#1
0
Na samym wstępie chcę wszystkich powitać jako nowy forumowicz.

Jestem użytkownikiem LMDE 5 od ok. 2 tygodni, wcześniej jakieś 3 tygodnie Debian 11. Więc świeżak ze mnie kompletny, ale zajarałem się na maxa Linuxem. Powoli poznaję system i jakoś sobie radzę lecz natrafiłem na jeden błąd gdzie potrzebuję Waszej pomocy.

DVD w moim laptopie nie działa / nie odczytuje żadnej płyty. W żadnej aplikacji nie da się odtwożyć a nawet otwożyć zawartości płyty czy to CD czy DVD. Sam napęd jest widoczny w aplikacjach i w oknie Komputer. Po wejściu we Właściwości wyświetla :
Nazwa HL-DT-STDVDRAM GT32N
Typ Nieznany application/octet-stream
Rozmiar nieznany
Połóżenie computer:///
Wolumin nieznany
itd. wciąż nie znany

W zakładce Uprawnienia
Nie można określić uprawnień HL-DT-STDVDRAM GT32N

Dodam jeszcze, że przy kliknięciu prwym myszy nie ma zakładki zamontuj/odmontuj.
Nie znam komend które mógłbym wprowadzić w terminalu a które to dały by większy zasób informacji.
Czekam na podpowiedzi.

Mam nadzieję, że choć wstępnie Was to nakieruje i pomożecie rozwiązać ten ptoblem.
Tt: 
#2
0
Proszę podać informacje o konfiguracji sprzętowej/programowej w postaci wyniku polecenia inxi -Fxz (więcej szczegółów uzyskasz klikając w link)

Podając wyniki komend bądź logi proszę używać znaczników - CODE (więcej szczegółów uzyskasz klikając w link)

Więcej zasad, które należy stosować znajdziesz w Zasadach forum

Stosując zasady pomagasz Sobie i Nam bo:
- My nie musimy zajmować się redagowaniem postów, przypominaniem o przestrzeganiu zasad, zbieraniem wystarczającej ilości informacji do udzielenia merytorycznej pomocy.
- Ty masz większe szanse na szybkie otrzymanie merytorycznej odpowiedzi.
#3
0
(05-04-2022, 14:58)dedito napisał(a): Proszę podać informacje o konfiguracji sprzętowej/programowej w postaci wyniku polecenia inxi -Fxz (więcej szczegółów uzyskasz klikając w link)

Podając wyniki komend bądź logi proszę używać znaczników - CODE (więcej szczegółów uzyskasz klikając w link)

Więcej zasad, które należy stosować znajdziesz w Zasadach forum

Stosując zasady pomagasz Sobie i Nam bo:
- My nie musimy zajmować się redagowaniem postów, przypominaniem o przestrzeganiu zasad, zbieraniem wystarczającej ilości informacji do udzielenia merytorycznej pomocy.
- Ty masz większe szanse na szybkie otrzymanie merytorycznej odpowiedzi.
Kod:
[email protected]:~$ inxi -Fxz
System:
  Kernel: 5.10.0-13-amd64 x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.1
  Desktop: Cinnamon 5.2.7 Distro: LMDE 5 Elsie base: Debian 11.2 bullseye
Machine:
  Type: Laptop System: Acer product: Aspire 7741 v: V1.26 serial: <filter>
  Mobo: Acer model: JE70_CP v: V1.26 serial: <filter> BIOS: Phoenix v: 1.26
  date: 04/28/2011
CPU:
  Info: Dual Core model: Intel Core i5 M 480 bits: 64 type: MT MCP
  arch: Nehalem rev: 5 L2 cache: 3 MiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 21282
  Speed: 1463 MHz min/max: 1199/2667 MHz boost: enabled Core speeds (MHz):
  1: 1463 2: 1418 3: 1463 4: 1420
Graphics:
  Device-1: AMD Madison [Mobility Radeon HD 5650/5750 / 6530M/6550M]
  vendor: Acer Incorporated ALI driver: radeon v: kernel bus ID: 02:00.0
  Device-2: Suyin 1.3M WebCam (notebook emachines E730 Acer sub-brand)
  type: USB driver: uvcvideo bus ID: 2-1.5:5
  Display: x11 server: X.Org 1.20.11 driver: loaded: ati,radeon
  unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
  OpenGL: renderer: AMD REDWOOD (DRM 2.50.0 / 5.10.0-13-amd64 LLVM 11.0.1)
  v: 3.3 Mesa 20.3.5 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel 5 Series/3400 Series High Definition Audio
  vendor: Acer Incorporated ALI driver: snd_hda_intel v: kernel
  bus ID: 00:1b.0
  Device-2: AMD Redwood HDMI Audio [Radeon HD 5000 Series]
  vendor: Acer Incorporated ALI driver: snd_hda_intel v: kernel
  bus ID: 02:00.1
  Sound Server: ALSA v: k5.10.0-13-amd64
Network:
  Device-1: Broadcom NetLink BCM57780 Gigabit Ethernet PCIe
  vendor: Acer Incorporated ALI Aspire 7740G driver: tg3 v: kernel
  port: 2000 bus ID: 03:00.0
  IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
  Device-2: Broadcom BCM43225 802.11b/g/n
  vendor: Foxconn T77H103.00 Wireless Half-size Mini PCIe Card driver: wl
  v: kernel port: 2000 bus ID: 05:00.0
  IF: wlp5s0 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Foxconn / Hon Hai Acer Bluetooth module type: USB driver: btusb
  v: 0.8 bus ID: 1-1.4:4
  Report: ID: hci0 state: up running bt-v: 1.2 lmp-v: 2.1 address: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 1.33 TiB used: 1.03 TiB (77.4%)
  ID-1: /dev/sda vendor: Hitachi model: HTS543232A7A384 size: 298.09 GiB
  ID-2: /dev/sdb type: USB vendor: Western Digital model: WD6400BEVT-22A0RT0
  size: 596.17 GiB
  ID-3: /dev/sdc type: USB vendor: Seagate model: Slim SL size: 465.76 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 27.33 GiB used: 9.57 GiB (35.0%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
  ID-2: /home size: 263.91 GiB used: 178.65 GiB (67.7%) fs: ext4
  dev: /dev/sda6
Swap:
  ID-1: swap-1 type: partition size: 976 MiB used: 0 KiB (0.0%)
  dev: /dev/sda5
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 41.0 C mobo: 40.0 C gpu: radeon temp: 51.5 C
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 273 Uptime: 1h 53m Memory: 7.63 GiB used: 3.1 GiB (40.6%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 10.2.1 Packages: 2209
  Shell: Bash v: 5.1.4 inxi: 3.3.01

Mam nadzieję, że poprawnie i zgodnie z regułami zamieściłem odpowiedź. Trudne początki...
#4
0
Poprawnie.
Niestety ten wynik domyślnie nie pokazuje napędów optycznych.
Potrzebny jeszcze wynik inxi -d
#5
0
Kod:
[email protected]:~$ inxi -d
Drives:    Local Storage: total: 1.33 TiB used: 1.03 TiB (77.4%)
          ID-1: /dev/sda vendor: Hitachi model: HTS543232A7A384 size: 298.09 GiB
          ID-2: /dev/sdb type: USB vendor: Western Digital model: WD6400BEVT-22A0RT0 size: 596.17 GiB
          ID-3: /dev/sdc type: USB vendor: Seagate model: Slim SL size: 465.76 GiB
          Optical-1: /dev/sr0 vendor: HL-DT-ST model: DVDRAM GT32N dev-links: cdrom,cdrw,dvd,dvdrw
          Features: speed: 24 multisession: yes audio: yes dvd: yes rw: cd-r,cd-rw,dvd-r,dvd-ram

Proszę bardzo.
#6
0
To teraz co zwróci polecenie mount /dev/sr0
#7
0
Kod:
[email protected]:~$ mount /dev/sr0

mount: /dev/sr0: can't find in /etc/fstab.
#8
0
ls /media
#9
0
Kod:
#10
0
Utwórz folder na montowanie np:
Kod:
sudo mkdir /media/dvd
i potem spróbuj zamontować napęd:
Kod:
sudo mount /dev/sr0 /media/dvd/


Skocz do:




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości