Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozwiązane Jak zdekompresować plik na serwerze ?
#1
0
Na serwerze gdzie trzymam swoją domenę jest plik typu zip który tam wysłałem i chcę go rozkompresować.
Na początku chciałem użyć serwisowego "unzip" na serwerze ( cba.pl), ale żeby tego dokonać to plik musiał by mieć "kwadracik" obok, w którym można by postawić haczyk i potem kliknąć "unzip" - niestety kwadracika plik nie dostaje. Następny sposób który wykorzystałem to zalogowanie się terminalowym FTP i wydanie komendy unzip na serwerze - serwer napisał że nie ma takiego polecenia. Więc "podciągnąłem" tam program "unzip" i obok tego pliku zip zapisałem, ale też nie ma takiego polecenia. Ostatni sposób jaki upatruję żeby zrobić zmapowanie katalogu domeny i jako już "swój" katalog na kompie - rozkompresować ten plik.

Wydałem takie polecenie:

Kod:
mount //212.32.255.41/My_Domain.com /home/user_na_kompie/Test -o user=user_na_domenie,dom=My_domain.com,pass=hasełko123

Terminal szybko zwrócił :

Kod:
mount error(2): No such file or directory
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs) and kernel log messages (dmesg)

i jak widać wysłał mnie do raportów dmesg  - treść (poniżej):
Kod:
[ 2724.771242] RPC: Registered named UNIX socket transport module.
[ 2724.771248] RPC: Registered udp transport module.
[ 2724.771250] RPC: Registered tcp transport module.
[ 2724.771252] RPC: Registered tcp NFSv4.1 backchannel transport module.
[ 2724.886687] FS-Cache: Netfs 'nfs' registered for caching
[ 2831.335716] FS-Cache: Netfs 'cifs' registered for caching
[ 2831.360948] Key type cifs.spnego registered
[ 2831.360970] Key type cifs.idmap registered
[ 2831.363012] CIFS: Attempting to mount //212.32.255.41/My_domain.com
[ 2831.363110] No dialect specified on mount. Default has changed to a more secure dialect, SMB2.1 or later (e.g. SMB3), from CIFS (SMB1). To use the less secure SMB1 dialect to access old servers which do not support SMB3 (or SMB2.1) specify vers=1.0 on mount.
[ 2841.498460] CIFS VFS: Error connecting to socket. Aborting operation.
[ 2841.498524] CIFS VFS: cifs_mount failed w/return code = -2

Być może ktoś ma jeszcze inny pomysł - proszę, pomóżcie w temacie.
Odpowiedz
#2
0
Czemu po prostu nie zadasz pytania usługodawcy.
Być może są jakieś ograniczenia tego konta (nawet nie wiadomo jakiego).
Odpowiedz
#3
0
(21-06-2022, 19:44)dedito napisał(a): Czemu po prostu nie zadasz pytania usługodawcy.
Być może są jakieś ograniczenia tego konta (nawet nie wiadomo jakiego).

Zadałem pytanie usługodawcy, ale jak mi odpowiedzieli żeby użyć Filezilli to napisałem właśnie tutaj. Filezilla się z tym ich ftp'em nie chce łączyć.
Odpowiedz
#4
0
Skoro terminalowym FTP się łączysz to i Filezilla musi działać, pewnie coś źle robisz.
Inna sprawa to nie wiem co ma filizilla do dekompresji pliku?
Odpowiedz
#5
0
(22-06-2022, 07:54)dedito napisał(a): Skoro terminalowym FTP się łączysz to i Filezilla musi działać, pewnie coś źle robisz.
Inna sprawa to nie wiem co ma filizilla do dekompresji pliku?

Co Filezilla ma do dekompresji to ja też nie wiem, ale nawet jak ma wewnętrzny moduł do dekompresji plików to i tak najpierw musi się połączyć z serverem. Krusader na tych samych parametrach się łączy, a Filezilla nie chce - logi  łączenia Filezilli poniżej:
Kod:
Status:    Połączenie nawiązanie, oczekiwanie na wiadomość powitalną...
Odpowiedź    220---------- Welcome to Pure-FTPd [privsep] [TLS] ----------
Odpowiedź    220-You are user number 1 of 300 allowed.
Odpowiedź    220-Local time is now 01:36. Server port: 21.
Odpowiedź    220-This is a private system - No anonymous login
Odpowiedź    220-IPv6 connections are also welcome on this server.
Odpowiedź    220 You will be disconnected after 10 minutes of inactivity.
Polecenie:    AUTH TLS
Odpowiedź    234 AUTH TLS OK.
Status:    Inicjowanie TLS...
Błąd:    Połączenie zakończone po 20 sekundach nieaktywności
Błąd:    Nie można połączyć się z serwerem
Odpowiedz
#6
0
Cudów nie ma, coś tam musisz mieć inaczej.
Log wskazuje, że Filezilla się łączy, a problem jest przy inicjowaniu TLS, więc tu bym szukał przyczyny.
[Obrazek: filezilla-tls.png]
Odpowiedz
#7
Music 
0
(Wczoraj, 08:39)dedito napisał(a): Cudów nie ma, coś tam musisz mieć inaczej.
Log wskazuje, że Filezilla się łączy, a problem jest przy inicjowaniu TLS, więc tu bym szukał przyczyny.

Moja Filezilla pochodzi z normalnej instalacji LM Mate 64 bit i jej  wersja to 3.46.3 - nie ma ona możliwości wyboru wersji TLS. Próbowałem z opcją aktywną i pasywną, ale baz rezultatu. Kiedyś - jescze kilka miesięcy temu łączyłem się z tym serverem  normalnie przy pomocy Filezilli, a teraz coś nie można - i to na dwóch kompach to samo. Krusader mas wbudowanego FTP'a i się łączy, ale trochę kiepski w tym jest. Próbowałem zrobić aktualizazję poleceniem : apt-get upgrade filezilla , ale apt odpowiedział mi że tak, owszem aktualizować może - ale do wersjji  3.46.3 - z oczywistych przyyczyn - zrezygnowałem. Ostatnia wersja jak widzę to 3.60.1.[Obrazek: filezilla.jpg]
Odpowiedz
#8
1
Better response on post RE: Jak zdekompresować plik na serwerze ?No można zrobić wiele rzeczy ale odbiegamy od tematu.
Chcesz nowszą Filezillę, nie wiesz jak to zrobić to załóż nowy wątek.
Tu zamknijmy sprawę dekompresji, bo nie widzę aby Filezilla miała z tym jakikolwiek związek.
Odpowiedz
#9
0
(Wczoraj, 17:53)dedito napisał(a): No można zrobić wiele rzeczy ale odbiegamy od tematu.
Chcesz nowszą Filezillę, nie wiesz jak to zrobić to załóż nowy wątek.
Tu zamknijmy sprawę dekompresji, bo nie widzę aby Filezilla miała z tym jakikolwiek związek.

OK - poradzę sobie tym co mam, może się uda przy pomocy Krusader'a.
Temat do zamknięcia. Solved.
Odpowiedz


Skocz do:




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości