Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czytnik linii papilarnych 04f3:0903 Elan Microelectronics Corp. ELAN
0
Cześć.
Drugie okno PAM wygląda tak:

[Obrazek: bU7mtSv.png]

na OK przechodzisz Tabem i Enter - zostawiłeś zaznaczoną gwiazdkę przy pierwszej pozycji?

Ustawienia (niektóre) można zmieniać edytując plik: /usr/share/pam-configs/fprintd jako admin, np. liczbę prób skanowania zanim poprosi o hasło, czas oczekiwania na palec Wink

A! Istotne Smile
Ostatni skanowany palec, to ten pierwszy, o który prosi system.
Odpowiedz
0
hej,

No własnie w tym oknie chyba po prostu nie podświetliłem opcji OK, tylko po prosty kliknąłem Enter, gdy ta gwiazdka była w położeniu jak na Twoim screenie.

W moim przypadku użyłem tylko jednego palca do scanowania.

Jak zwykle dziękuję serdecznie.

EDIT:  otworzyłem okno PAM gwiadka jest w pierwszej linijce...i zszedłem na OK, kliknąłem i restartowałem system.

Nadal nie działa. 'Fail to match fingerprint'.
Odpowiedz
0
Cześć.
Ostatnio trudno mi znaleźć chwilkę nawet dla siebie, a co mówić o forum Smile

Spróbuj tak (trochę od początku i po kolei):
1. Wykonaj w terminalu: fprintd-enroll, pojawi się prośba o hasło (wpisz swoje) i sześciokrotne zeskanowanie prawego, wskazującego palca - zrób to niezbyt szybko (ale i nie za wolno) przesuwając tylko opuszkę palca po skanerze.
Ma to wyglądać po zakończeniu skanowania w terminalu tak:
Kod:
[email protected]:~$ fprintd-enroll
Using device /net/reactivated/Fprint/Device/0
Enrolling right-index-finger finger.
Enroll result: enroll-stage-passed
Enroll result: enroll-completed

2. Nie zamykając terminala wykonaj polecenie: sudo pam-auth-update --enable fprintd Tu terminal może poprosić: "Proszę przeciągnąć prawy palec wskazujący na urządzeniu"
powinna pojawić się nowa linia poleceń w terminalu.

3. Jeśli do tej pory wszystko było ok, zrób test palca poprzez wykonanie polecenia: fprintd-verify:
Kod:
[email protected]:~$ fprintd-verify
Using device /net/reactivated/Fprint/Device/0
Listing enrolled fingers:
- #0: right-index-finger
Verify started!
Verifying: right-index-finger
Verify result: verify-match (done)
po przeciągnięciu prawego palca wskazującego powinno zakończyć się jak wyżej informacją w ostatniej linijce.

Do ustawień czasu oczekiwania na palec na skanerze (domyślnie jest bardzo krótki 3? 5? sekund) i liczby prób (domyślnie jest jedna) - wystarczy zbyt suchy lub mokry palec, albo przeciągnięty krzywo i już trzeba wpisywać hasło.
Powodzenia.
Odpowiedz
0
Zeskanowałem x5.

Po wpisaniu polecenia z punktu 2 i po przeskanowaniu ponownym palca, pojawia się linijka, że Dopasowanie się nie powiodło.

Edit: Nie rozumiem dlaczeo po zeskanowaniu x5, czyli rozpoznaniu piciokrątnym tego samego palca, po tem nie rozpoznaje go przy updajcie. Ani weryfikacji. Ani przy logowaniu docelowo.
Odpowiedz
0
Pokaż ten błąd - skopiuj z terminala razem z wywołującą komendą i wklej na forum używając znaczników CODE.
Najlepiej gdybyś wkleił "cały proces"... od fprintd-enroll.
Czy ten czytnik działał, np. pod Windows?
Odpowiedz
0
Nigdy nie instalowałem tu windowsa. Od nowosci Mint.

Załączam screen.[Obrazek: HXP5kwQl.png]

Dodano po pewnym czasie:

Czy ktoś coś widzi co jest nie tak?
Logika sugeruje, że czytnik działa skoro przechodzi proces zapamiętania odcisku. Tylko czemu zaraz potem nie rozpoznaje?
Odpowiedz
0
Wydaje mi się, że wszystkie rezultaty powinny być "passed". To "retry-scan" nie podoba mi się. Wink
Próbuj żeby wszystkie skany weszły.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości