Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Martwa dioda klawisza wyciszenia w HP Pavilion
0
Próbuj tak:
Kod:
sudo modprobe -r snd_hda_intel
sudo modprobe snd_hda_intel model=hp-gpio-led
tylko zamiast hp-gpio-led wpisujesz kolejny model czyli hp-mute-led-mic1 i jak nie działa to próbujesz kolejny hp-mute-led-mic2
Odpowiedz
0
(30-11-2024, 17:34)wojaczek napisał(a):
(30-11-2024, 17:21)dedito napisał(a): To możesz próbować resztę modeli z tej strony https://docs.kernel.org/sound/hd-audio/models.html
Wyciąłem te, które można spróbować.
Cytat:hp-mute-led-mic1
Mute LED via Mic1 pin on HP

hp-mute-led-mic2
Mute LED via Mic2 pin on HP

hp-mute-led-mic3
Mute LED via Mic3 pin on HP

hp-gpio-mic1
GPIO + Mic1 pin LED on HP

hp-line1-mic1
Mute LED via Line1 + Mic1 pins on HP

hp-gpio4
GPIO and Mic1 pin mute LED fixups for HP

hp-gpio-led
GPIO mute LEDs on HP

hp-gpio2-hotkey
GPIO mute LED with hot key handling on HP

hp-dock-pins
GPIO mute LEDs and dock support on HP

hp-dock-gpio-mic
GPIO, Mic mute LED and dock support on HP
Dziękuję, ale nie bardzo rozumiem. Terminal zwraca mi tekst: "nie znaleziono 'mute' ". Czy coś źle robię?
Przetestowałem wszystkie, które mi podrzuciłeś plus kilka ze strony. Niestety, bez zmian.
Odpowiedz
0
To pomysły mi się kończą, masz aktualny BIOS?
Odpowiedz
0
(30-11-2024, 18:12)dedito napisał(a): To pomysły mi się kończą, masz aktualny BIOS?
Akurat mam, bo aktualizowałem spod W11. Nie muszę dodawać, że tam dioda świeciła  Confused.
Ale dziękuję za próby rozwiązania tematu. Trochę dziwne, bo na forach zapewniają, że patch pojawił się wraz z nowym kernelem. Jednak nie do końca...
Odpowiedz
0
Pewnie patch dotyczy innego modelu laptopa, bo to co linkowałeś nie zgadza się z identyfikatorami sprzętu jakie zaprezentowałeś.
Konkretnie tam jest podany SND_PCI_QUIRK(0x103c, 0x887a, "HP Laptop 15s-eq2xxx", ALC236_FIXUP_HP_MUTE_LED_COEFBIT2)
zaś w wynikasz masz Type: Laptop System: HP product: HP Pavilion Laptop 15-eg0xxx tak samo inny model chipsetu Realtek ALC287
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości